Beliko vienas žingsnis ir namus visiems statytis bus paprasčiau: žinių iš Seimo sulauksime dar šį mėnesį

Vyriausybė spalio 4 d. patvirtino ir teiks Seimui įstatymo pataisas, kuriomis siekiama trumpinti statybos leidimų išdavimą ir taip spartinti investicijas bei statybas.

Aplinkos ministerijos parengtame Statybos, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros ir dar kelių įstatymų pakete siūloma tobulinti statybą leidžiančio dokumento išdavimo tvarką.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Aplinkos ministerijos parengtame Statybos, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros ir dar kelių įstatymų pakete siūloma tobulinti statybą leidžiančio dokumento išdavimo tvarką.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministerijos parengtame Statybos, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros ir dar kelių įstatymų pakete siūloma tobulinti statybą leidžiančio dokumento išdavimo tvarką.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministerijos parengtame Statybos, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros ir dar kelių įstatymų pakete siūloma tobulinti statybą leidžiančio dokumento išdavimo tvarką.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukas Juozapaitis

Oct 5, 2023, 9:21 AM

Aplinkos ministerijos parengtame Statybos, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros ir dar kelių įstatymų pakete siūloma tobulinti statybą leidžiančio dokumento išdavimo tvarką. Pataisomis jų rengėjai siekia mažinti administracinę naštą, palengvinti ir sutrumpinti laikotarpį, per kurį išduodamas statybos leidimas.

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, norima atsisakyti perteklinių funkcijų.

„Valstybė statybų procesą perreguliuoja, nepataiko su savo kontrole ir žiūri per daug kriterijų. Dėl to nespėja, o dažnai net ir suklysta išduodama leidimus ten, kur nereikia. Todėl norisi neaukojant kokybės paspartinti statybų procesą, padidinti investicijų užtikrintumą, sumažinti administracinę naštą tiek valstybėje ir savivaldybėse, tiek ir investuotojams“, – Vyriausybės posėdyje sakė S. Gentvilas.

Pakeitimais įtvirtinama, kad statybos leidimas būtų išduodamas projektavimo stadijoje, pagal aplinkos ministro nustatytus projektinius pasiūlymus, tačiau jiems pritarti nebeprivalės savivaldybės. Tai esą padės sumažinti administracinę naštą bei išvengti pakartotinių patikrinimų.

Pasak ministerijos, statybos leidimų išdavimas taip pat būtų palengvintas mažiau rizikingoms statinių grupėms.

„Mažinamas administracinių sprendimų skaičius. Reiškia, kad ir projektuotojų, ir planuotojų, ir gyventojų, ir savivaldybių darbo apimtys mažėja. Paprastiname procedūras mažiausiai rizikingiausiems objektams. Kai kuriais atvejais net ir atsisakome statybos leidimų, užtektų tik pranešimų apie statybų griovimo pradžią arba kapitalinio remonto pradžią“, – kalbėjo S. Gentvilas.

„Sumažinus projektavimo ir ekspertizės etapų iš esmės atmetame 20–30 tūkst. valstybės administracinių sprendimų per metus. Lietuvoje išduodama apie 12–13 tūkst. statybos leidimų kasmet, tai daugeliu atvejų tie patys sprendimai kartojami“, – pažymėjo jis.

Taip pat, anot ministerijos, pakeitimai leistų didinti pasitikėjimą statybos dalyviais – rangovais, statybų užsakovais, projektuotojais – patį statybos procesą daryti skaidresniu.

Pasak rengėjų, dabartinė tvarka neužtikrina architektūros kokybės, egzistuoja didelė administracinė našta, ilgai užtrunka gauti statybos leidimą, procesas yra sudėtingas. Ilgi ir savivaldybių infrastruktūros plėtros procesai, dar pažymi ministerija.

Kartu tikslinami architektūros kokybės kriterijai, o savivaldybėms siūloma leisti pačios nustatyti kaip šie kriterijai bus vertinami. Lietuvos architektų rūmams bus perduota atsakomybė pripažinti užsienio architektų profesinę kvalifikaciją.

Dar pataisomis siekiama skaitmenizuoti statybą, gerinti visuomenės informavimo procesus.

Įstatymų pakeitimai parengti remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos parengta studija „Statybos priežiūros sistemos Lietuvoje efektyvumo didinimas“. Ministras yra sakęs, jog joje pateikti pasiūlymai padės užtikrinti, jog statybos leidimai būtų išduodami pusmečiu greičiau.

S. Gentvilo teigimu, studija atskleidė, jog gyventojai, siekiantys atlikti minimalius pakeitimus savo gyvenamajam namui, yra per daug apkraunami procedūromis, kai tuo metu didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas rizikingesniems pastatams, tokiems kaip daugiaaukščiai ar gamyklos.

Pasak ministro, studijos pastebėjimais ir rekomendacijomis bus naudojamasi toliau ruošiant Statybų kodeksą, o kitais metais bus iš esmės peržiūrėtas pastatų klasifikavimas, darbuotojų atestavimas.

Pataisoms dar turės pritarti Seimas, jų pateikimas parlamentui planuojamas spalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.