Šnipiškėse netrukus bus iškeldinti visi metaliniai garažai: pasakė, kas atsiras jų vietoje

Pirmadienį Šnipiškėse, Kernavės gatvėje bus pradėtas metalinių garažų, stovinčių ant valstybinės žemės, iškeldinimas. Pradžioje planuojama nukelti 75 garažus, vėliau – dar apie 100. Atlaisvintame valstybinės žemės plote atsiras 280 vietų lopšelis-darželis, o teritorijoje esančia sporto žaidimų aikštele po darželio darbo valandų galės naudotis ir bendruomenė.

Atlaisvintame valstybinės žemės plote atsiras 280 vietų lopšelis-darželis, o teritorijoje esančia sporto žaidimų aikštele po darželio darbo valandų galės naudotis ir bendruomenė.<br>Vilniaus m. sav. vizual.
Atlaisvintame valstybinės žemės plote atsiras 280 vietų lopšelis-darželis, o teritorijoje esančia sporto žaidimų aikštele po darželio darbo valandų galės naudotis ir bendruomenė.<br>Vilniaus m. sav. vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 2:13 PM

„Vilniuje gyventojų skaičius – sparčiai auga, todėl būtina plėsti ir vaikų darželių infrastruktūrą. Tai ypač aktualu tokiuose rajonuose kaip Šnipiškės, kur atsiranda vis daugiau naujų gyvenamųjų kvartalų ir kuriasi daugybė jaunų šeimų“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Jis priduria, kad: „Tai paskutinis įspėjimas Šnipiškėse esančių garažų savininkams išsikelti garažus iki šio pirmadienio. Tai padaryti būtina, kad galėtume pradėti ilgai laukto darželio statybas“.

Dar 2020 m. Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus įsakymas įpareigojo visus Vilniaus mieste ant valstybinės žemės esančių metalinių garažų savininkus iškeldinti šiuos statinius iki 2020 m. gruodžio 31 d. ir atlaisvinti užimtą valstybinę žemę.

„Daugelis miesto gyventojų nukėlė savo garažus geranoriškai, bet Kernavės garažų bendrija prašymus ignoravo. Neliko kito pasirinkimo, kaip tik pasitelkti teisėsaugą ir atlaisvinti žemę, kuri priklauso visiems vilniečiams“, – kalba Vilniaus miesto savivaldybė Organizacijos vystymo grupės patarėja Daiva Mikulskienė.

Kernavės gatvėje yra 179 metaliniai garažai. Jie užima apie 63 arų ploto sklypą, kuriame tilptų visas darželis, liktų vietos dar ir sporto žaidimų aikštelei. Garažų savininkus vienijanti bendrija ilgai neatskleidė tikrųjų savininkų, vėliau teigė, kad įpareigos juos nukelti garažus iki šių metų vasaros pabaigos. Bendrijai to nepadarius, teismas leido pačiai savivaldybei nukelti šiuos garažus.

Metalinius garažus ir juose buvusį turtą laikinai saugos UAB „Grinda“. Norėdami atsiimti turtą, žmonės galės kreiptis į įmonę, jei turimais dokumentais įrodys, kad tai jų turtas. Vėliau turtas bus atiduotas atliekų tvarkytojams.

Per trejus metus Vilniuje buvo nukelta beveik 9000 metalinių garažų – tai yra daugiau nei 80 proc. visų valstybinėje miesto žemėje stovėjusių garažų. Visi laikinieji metaliniai garažai užima apie 50 ha plotą.

Nukėlus garažus sutvarkoma aplinka, sklypuose projektuojamos žaliosios erdvės, gyventojams reikalinga infrastruktūra, tokia, kaip darželiai ir mokyklos.

Metaliniai garažai Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose pradėjo kurtis dar sovietmečiu. Tuomet šiems garažams buvo leista valstybinėje žemėje įsikurti laikinai – 3–5 metams. Tačiau dešimtmečiams stovėti valstybinėje teritorijoje likę garažai ilgainiui tapo sąvartynais ir ėmė kelti grėsmę aplinkai ir iš esmės apsunkino valstybinės žemės panaudojimą viešiesiems interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.