Nuo kovo 11 d. statybvietėse – dar vienas naujas reikalavimas

Kovo 11 d. įsigaliojo naujasis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas dėl ozono sluoksnį ardančių medžiagų. Šiuo reglamentu užtikrinamas ankstesnio reglamento įpareigojimų įgyvendinimas ir numatytos priemonės, mažinančios ozono sluoksnį ardančių medžiagų emisijas ir sugriežtinančios reikalavimų vykdymo priežiūrą.

Įsigaliojusiame reglamente nustatomas naujas reikalavimas surinkti ozono sluoksnį ardančias medžiagas iš statybinių medžiagų putų renovuojant, atnaujinant ar griaunant pastatus ir jas sunaikinti.<br>AM nuotr.
Įsigaliojusiame reglamente nustatomas naujas reikalavimas surinkti ozono sluoksnį ardančias medžiagas iš statybinių medžiagų putų renovuojant, atnaujinant ar griaunant pastatus ir jas sunaikinti.<br>AM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aplinkos ministerija

2024-03-14 08:07, atnaujinta 2024-03-14 08:16

Naujame reglamente nustatomas naujas reikalavimas surinkti ozono sluoksnį ardančias medžiagas iš statybinių medžiagų putų renovuojant, atnaujinant ar griaunant pastatus ir jas sunaikinti. Jei putų pašalinimas techniškai neįmanomas, reikalaujama tai pagrįsti atitinkamais dokumentais.

Lietuvoje tokios plokštės su ozono sluoksnį ardančiomis medžiagomis nebuvo plačiai naudojamos.

Atsižvelgiant į mažus ozono sluoksnį ardančių medžiagų kiekius, naudojamus svarbiausioms laboratorijų ir analizės reikmėms, reglamente atsisakoma registracijos įpareigojimo įmonėms, teikiančioms rinkai ir naudojančioms šias medžiagas. Įpareigojimas registruotis pakeičiamas reikalavimu saugoti įrašus, kad būtų galima užkirsti kelią neteisėtam ozono sluoksnį ardančių medžiagų naudojimui ir stebėti alternatyvų kūrimą.

Taip pat panaikinami ozono sluoksnį ardančių medžiagų kvotų reikalavimai, sumažinama administracinė našta ūkio subjektams ir institucijoms, atsisakoma perteklinių, nebeaktualių reikalavimų.

Modernizuota ozono sluoksnį ardančių medžiagų licencijavimo sistema, ji suderinta su Europos Sąjungos muitinės vieno langelio aplinka. Norint išvengti neteisėtos prekybos draudžiamomis medžiagomis, produktais ir įranga, reglamente nustatyti draudimai ir prekybos licencijavimo reikalavimai taikomi ne tik ozono sluoksnį ardančių medžiagų ir produktų bei įrangos su šiomis medžiagomis įvežimui į Europos Sąjungos muitų teritoriją, bet ir laikinajam saugojimui bei kitoms muitinės procedūroms.

Reglamentas sustiprina ozono sluoksnį ardančių medžiagų reikalavimų įgyvendinimo priežiūrą, institucijos įpareigojamos bendradarbiauti ir keistis informacija, nustatytos kovos su neteisėta veikla priemonės, ataskaitų teikimo reikalavimai taikomi didesniam skaičiui medžiagų ir veiklos rūšių, reikalaujama už reglamento pažeidimus taikyti veiksmingas, proporcingas ir atgrasomas sankcijas.

Įsigaliojus naujam reglamentui dėl ozono sluoksnį ardančių medžiagų, senasis reglamentas buvo panaikintas.

Ozono sluoksnį ardančias medžiagas pasauliniu mastu reglamentuoja Monrealio protokolas dėl ozono sluoksnį ardančių medžiagų, kurį Lietuva ratifikavo 1994 m.

Ozono sluoksnį ardančios medžiagos yra žmogaus sukurtos cheminės medžiagos – chloro fluoro angliavandeniliai ir kiti organiniai halogenų junginiai bei jų mišiniai. Anksčiau jos naudotos šaldymo ir oro kondicionavimo sektoriuje, gaisro gesinimo priemonėse, putplasčių, aerozolių gamyboje, kenkėjams naikinti ir kitoms reikmėms.

Šiuo metu ozono sluoksnį ardančias medžiagas draudžiama gaminti, tiekti rinkai, naudoti, importuoti ir eksportuoti, išskyrus kai kurias išimtis. Jas galima naudoti kaip žaliavas, technologijos agentus, svarbiausioms laboratorijų ir analizės reikmėms, būtiniausiais halonų naudojimo atvejais, naudoti metilbromidą ekstremaliose situacijose.

Produktams ir įrangai, kuriuose yra ozono sluoksnį ardančių medžiagų ar kurių veikimas nuo jų priklauso, taip pat nustatyti atitinkami draudimai ir apribojimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.