Skaičiuojame: kiek kainuoja įsirengti butą iki šaukšto?

Gaisras turtą sunaikina greitai ir be gailesčio. Ne vienai šeimai nusvyra rankos, kai reikia sugalvoti, iš ko ir kaip dabar viską atstatyti. Nuo 40 tūkstančių iki 110 tūkstančių litų, arba nuo 800 iki 2200 litų už kvadratinį metrą. Panašiai tiek kainuoja įrengti standartinį 50 kvadratinių metrų dviejų kambarių butą be apdailos, kad būstas tiktų gyventi tėvams su dviem vaikais. Minėti skaičiai – preliminarios kainos, kurios leistų gyventi taupiai, bet gana kokybiškai įrengtame bute.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Mar 27, 2014, 2:18 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:47 AM

Išsiaiškinti, kiek atsieina butą plikomis sienomis pritaikyti gyventi, padėjo interjero dizainerė Alina Venskutė. Ji būstą įrengė popieriuje: skaičiavo, kam ir kokių išlaidų reikės, kokie pirkiniai – būtini, o kur – galima taupyti, sprendė, kada verta remontui atriekti daugiau, o kada protingiau pirkti pigesnes medžiagas.

Nuo ko pradėti?

Suprantama: be pinigų – nė iš vietos. Vis dėlto reikėtų pradėti ne nuo buhalterijos. A.Venskutės nuomone, pirmasis punktas – išgryninti savo poreikius, pasirinkti priimtiną stilių. Juk kai kas bute gyvens vienas, kai kurie augins vaikus, o kitas sugrįš tik pernakvoti.   Antrasis žingsnis – sudaryti preliminarią apdailos darbų, medžiagų, baldų ir kitokių detalių sąmatą. Kai ją turėsite, bus nesunku viską suskirstyti į tai, kas svarbu, ir į tai, ką galima įsigyti vėliau.

„Apdailos prekių išlaidas siūlau mažinti ar didinti tolygiai. Kitaip nutiks taip, kad derinsite prabangias riešutmedžio grindis ir pigią laminato spintą arba pigų linoleumą ir prabangias blizgančias užuolaidas. Jokiu būdu nepirkite nenumatytų pigių laikinų pakaitalų, nes nieko nėra pastoviau už tai, kas laikina, o nesuskaičiuoti pinigai, net jei leidžiami mažomis sumomis, labai greitai ištirpsta ir jų nebelieka reikalingiems daiktams“, – pataria interjero dizainerė.

Galutinė kaina – didesnė, nei tikitės

Kad ir kaip skaičiuotumėte ir taupytumėte, galutinė išlaidų suma tikriausiai bent 10–20 proc. viršys numatytą sąmatoje. Net ir labai detalioje sąmatoje kas nors bus pamiršta: į išlaidas įtrauksite grindų klojimą, pačias grindis, grindjuostes, bet galite pamiršti klijus ar vinis grindjuostėms tvirtinti. Bus ir užsimiršimo akimirkų pamačius gražias gėlėtas plyteles. Tuomet dešimtine daugiau, nei planuota išleisti, kainuojantis kvadratinis metras plytelių nepasirodys per brangus.

Skaičiuojant kvadratinio metro kainą brangiausiai kainuoja vonios ir virtuvės patalpos: santechnika, plytelės, buities technika, virtuvės baldai. Jei butas per du aukštus, nemažai kainuoja laiptai. Jei yra noras ir galimybės įsirengti židinį, solidžią sumą teks atidėti kokybiškai židinio kapsulei ir apdailai. Daug atsieis kondicionavimo ar vėdinimo sistema.

Gyvensite laikinai ar įsikursite ilgam?   Derėtų pagalvoti, kiek laiko ketinate naudotis butu. A.Venskutė, skaičiuodama, kiek kainuos įrengti butą, mąsto apie šeimą, ketinančią bute gyventi dešimtmetį ar ilgiau.

Jei būstą įsirengsite sau ir ilgam, verta pirkti geresnės kokybės, ilgaamžiškesnes apdailos prekes. Vandens maišytuvą galima nupirkti ir už 50 Lt, bet po metų ar dvejų greičiausiai teks jį keisti. Jei už maišytuvą sumokėsite 250 Lt, greičiausiai naudosite bent dešimtmetį. Be to, kokybiški šiuolaikiniai maišytuvai taupo vandenį.

Tačiau jei remontuojamame bute ruošiatės gyventi laikinai, interjero dizainerė pataria remontui skirti kiek įmanoma mažesnę sumą. Mat vėliau būstą parduodant ar nuomojant esminę kainą lems buto vieta, dydis, namo pastatymo metai, o ne vidaus įrengimo sąnaudos.

Jei butą ketinate išnuomoti, galima taupyti ne tik perkant vandens maišytuvus, bet ir čiužinius, buities techniką, virtuvėje suplanuoti mažiau spintelių, įsigyti mažiau ar dėvėtų baldų. Taip išlaidas būstui įrengti pavyktų apkarpyti penktadaliu. Jei pasiryžtumėte palikti atviras betonines lubas, kišenėje liktų dar apie porą tūkstančių litų.

Kokia valandos vertė?

Kadangi remontuojant būstą sugaištama labai daug laiko, A.Venskutė siūlo pinigais įvertinti ir savo laiką: nustatyti valandos kainą darbo dieną ir valandos vertę savaitgalį, jei įprastai poilsio dienomis turite galimybę uždirbti.

Tai praverčia sprendžiant, kokius specialistus samdytis remonto darbams, o ką įmanoma pasidaryti patiems.

Įsivaizduokite, jog patys bandote klijuoti tapetus. Reikės laiko pasidomėti, kaip tai daryti, reikės laiko jiems klijuoti (interjero dizainerė sako, kad specialistas tokį darbą padaro dvigubai greičiau). O dabar palyginkite: kiek išklijuoti tapetus kainuotų meistrui ir kiek – jums patiems.

Žinoti savo laiko vertę praverčia ir ieškant akcinių prekių. A.Venskutė pataria: nuolaidų dairykitės, jei jos bus didesnės už sugaišto laiko ir išeikvotų degalų vertę. Jei nuolaidų ieškote dviese, ir laiko vertę dauginkite iš dviejų.

Suprantama, jei prekių paieška ar patys remonto darbai teikia malonumą, skaičiuoti laiko kainą beprasmiška.

Ar važiuoti į Lenkiją?   A.Venskutė sako, jog ieškoti prekių įrengiamam būstui kaimyninėse šalyse verta tik tada, kai įrengiamas didesnis nei 100 kvadratinių metrų plotas. Arba jei pas mus nerandate norimų daiktų: anot pašnekovės, Lenkijoje visose kainų ir kokybės kategorijose asortimentas gerokai didesnis net kalbant apie tuos pačius Europos gamintojų prekių ženklus.

„Jei vykdami prekių į užsienį ketinate sutaupyti, vėl prisiminkite, kiek kainuoja jūsų valanda ir kokių prireiks degalų sąnaudų. Be to, turėkite omenyje, kad gali prireikti specialaus transporto: plytelių visam butui lengvuoju automobiliu neparsivešite. Taip pat nepamirškite, jog paprastai Lenkijoje parduotuvių darbuotojai kalba tik lenkiškai, vien lenkų kalba ir prekių etiketės“, – pataria interjero dizainerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.