Lietuviai mokslininkai rado priešnuodį pelėsiui ir grybeliui

Naujo ar renovuoto namo savininkai dažnai nesitiki, kad jau po kelerių metų jiems teks sukti galvą, kaip apsaugoti pastatų sienas nuo purvo, dumblių, samanų ir grybelio. Lietuvos mokslininkai laboratorijose sukūrė ir jau kelerius metus praktikoje taiko nanotechnologijų pagrindu pagamintus produktus – impregnantus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:14 AM

Sukelia neatitaisomą žalą sienoms

Į pastatų vidų patekusi drėgmė sukelia negrįžtamus padarinius, nes, svyruojant temperatūrai, peršalus sienoms ir žiemą esant dideliam šalčiui, trūkinėja betonas, skilinėja plytos ir prastėja namo termoizoliacinės savybės.

Drėgnos sienos – palanki terpė veistis pelėsiui ir grybeliui tiek namo išorėje, tiek viduje. Pastato sienos gali pažaliuoti, apkerpėti ar net apsamanoti. Tai kenksminga ne tik namui, bet ir jame gyvenantiems žmonėms.

Dažnai manoma, jog drėgmė būdinga tik senos statybos būstams, tačiau po kelerių metų drėgmė gali stipriai paveikti ir naujo namo fasadą. Sienoms sudrėkus, ženkliai sumažėja sienos šiluminė varža, tuo tarpu sausos sienos padeda sutaupyti daug brangios šilumos.

Dulkės ir purvas gali nusivalyti savaime

Atmosfera pastato sienas veikia nevienodai. Laikui bėgant sienos tampa skirtingų atspalvių, nes ant jų nusėda vėjo atneštos dulkės. Individualaus namo šeimininkas kas kelerius metus plauna tinko ar klinkeriu išklijuoto namo sienas, nes ant tokių paviršių dulkės ir purvas renkasi itin gerai.

Nanotechnologijomis pagaminti impregnantai neleidžia dulkėms prilipti prie pastato paviršiaus: vandens ar purvo lašelis atšoka nuo paviršiaus ir nurieda. Toks savaiminis nusivalymo efektas ilgam išlaiko sienas švarias, nes atstumia vandenį, riebalus ir kitus nešvarumus nuo pravažiuojančių automobilių ar nuo žemės atšokusio purvino lietaus.

Impregnuoti galima įvarius fasado paviršius: medį, betonines plytas, klinkerį, degto molio gaminius, cementinį tinką ir kitas apdailos priemones.

Poveikis 20-čiai metų

Norint apsaugoti sienas nuo drėgmės, yra daugybė impregnantų rūšių ir pasirinkimų.

Laboratorijose sukurti impregnantai, kaip sako „Baltic Nano Technologies” chemikė dr. Deimantė Černiauskaitė, atsparūs UV spinduliams, purvui, rūgštims ir druskoms bei lietui ir sniegui, o priklausomai nuo aplinkos poveikio, gali veikti nuo 10 iki 20 metų. Padengus paviršių, nepasikeičia sienos išvaizda, kaip blizgesys ar šlapio paviršiaus efektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.