Šiais laikais vagims tiesiog privalomas aukštasis išsilavinimas

Nors jūs ilsitės kuriame nors Lietuvos ar užsienio kurorte, neatrodo, kad jūsų namai tušti. Ryte pakeliamos žaliuzės, vakare – jos nuleidžiamos, karts nuo karto sujuda užuolaidos – tarsi kas būtų praėjęs pro langą, vakarais namie įjungiamas televizorius ir šviesa, girdėti radijas ir žmonių balsai. Ir net naktį matyti, kaip nuo miegamojo iki vonios trumpam nusidriekia blausi „palydinti“ švieselė.

Daugiau nuotraukų (1)

Elena Nikonovaitė

Jun 27, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:57 AM

Taip jūsų turtą saugo išmaniosios technologijos.

Vasara daugumai – atostogų metas, o štai ilgapirščiams šis sezonas – pats darbymetis. Saugote savo namus nuo vagysčių? „Ilgapirščiai nenori rizikuoti ir nepasiruošę į namus neina, todėl kurį laiką stebi patalpas ar visą namo teritoriją. Pastebėję kokią nors veiklą namuose, nusikaltėliai sunerims ir į namus nelįs. Juk kam laužtis į būstą, jei yra bent mažiausia tikimybė, kad juose kažkas yra, kai aplink – daug menkiau ar net visai nesaugomų namų“, – apie išmaniųjų namų teikiamą prevenciją nuo vagių pasakojo saugos bendrovės „G4S Lietuva“ atstovas Vidas Kšanas.

Galimybė atsiliepti į durų skambutį

Atskirti, kada namuose tikrai yra žmonių, o kada tai – tiesiog protingo namo triukai, sunku dar ir dėl to, jog vienas paliktas namas veikia ne atsitiktinai, chaotiškai, o iš dalies imituoja, pvz., paskutinės savaitės, kuomet namie gyveno šeima, veiklą. Vadinasi, televizorius įsijungs vakare, o ne 4 valandą ryto. Žaliuzės pasikels ryte – ne naktį, šviesos įsijungs tada, kai natūralaus apšvietimo lauke nebeliks.

Didžiulis išmaniųjų namų privalumas – galimybė valdyti juos nuotoliniu būdu. Ir jei ilgapirščiai tiek įžūlūs, kad, pvz., tiesiog paskambina į duris ar tai padaryti paprašo ką kitą, galima atsiliepti į šį skambutį net jei tuo metu esama Maldyvuose – skambutis į duris iš telefonspynės bus peradresuotas į mobilųjį. Galima net matyti stovintįjį prie durų ir įrašyti pokalbį bei vaizdą.

Be to, namuose esančios kameros suteikia ir psichologinio saugumo. Jei per atostogas susapnavote blogą sapną, bet kada galima kameras įjungti (jei jos veikia nuolat, galima tiesiog prisijungti prie vaizdo) ir apžiūrėti rūpimą namų ar teritorijos dalį.

Vagis pakanka išgąsdinti

Tik filmuose rodo, kad braudamiesi į svetimus namus vagys būna atsipalaidavę – neva tiesiog ramiai dirba savo juodą darbą. „Iš tikrųjų taip nėra. Įsilaužėliai puikiai suvokia ir ką daro, ir žino apie pasekmes, todėl šis procesas jiems – kupinas įtampos ir nerimo“, - sakė V. Kšanas.

Anot „G4S Lietuva“ Saugos sprendimų departamento direktoriaus V.Kšano, dažnai tam, kad beprotiškai įsitempęs vagis spruktų iš namų, tereikia jį pagąsdinti, o išmanusis namas tą puikiai geba.

Tik įsivaizduokite: vagis įlindo į namus, ir staiga įsijungia jį rodantis televizorius ir pasigirsta malonus balsas: šypsokitės, esate filmuojamas laidai „Juokingiausi Lietuvos vagys“.

Jei vis dėlto į namus vagims įsilaužti pavyko, yra daugybė požymių, iš kurių išmanusis namas gali suprasti, kad namuose – ne savi ir į tai sureaguoti.

„Saugumo sumetimais visų išmanaus namo gudrybių nevardinsiu, bet, pavyzdžiui, jei vagis neša televizorių, o namui yra pasakyta, kad šeimininkai atostogauja, tai elektros grandinėje užfiksuotas pokytis – nutraukiamas elektros tiekimas budėjimo režimu veikiančiam televizoriui ar kokiam kitam elektros prietaisui – bus pakankamas pagrindas aliarmui, - pasakojo automatizuotų namų valdymo sistemų mokymo bei techninės priežiūros centro „Jung Vilnius“ direktorius Raimundas Skurdenis. – O kai namas supranta, kad į jį braunamasi ar jau įsibrauta, tuomet užsiblokuoja durys, jei šeimininkai yra įrengę – nusileidžia žaliuzės ar net grotos, gali visu garsu įsijungti visa namuose esanti garso aparatūra ir imti mirksėti visos vidaus ir lauko šviesos – namas ima kaukti ir šviesti kaip kalėdinė eglutė, o tada jau belieka tik turėti arba gerus kaimynus, kurie susisieks su policija, arba būti sudarius sutartį su saugos tarnyba, kuri reaguos į namo siunčiamus pavojaus signalus“.

Apsauga, kuri nieko nekainuoja

Saugesni namai per atostogas – tarsi šalutinis išmaniųjų sistemų poveikis, nes saugojimo funkcija šeimininkui papildomai nekainuoja. Tereikia iš jau esančios sistemos suprogramuoti namą patį save saugantį režimą.

Pavyzdžiui, judesio davikliai, kurie paprastai naudojami apšvietimui reguliuoti ar išjungti žmogaus pamirštas šviesas, per atostogas gali būti pasitelkiami saugoti namus – į menkiausią judesį kambariuose tuomet, kai šeimyna atostogauja, namas sureaguoja kaip į pavojų. Ir vos tik patalpose užfiksuojamas judesys, įsijungia ir pradeda filmuoti vaizdo kameros ar ima kaukti signalizacija.

Saugumo tikslais panaudojama ir klimato kontrolė, kuri užfiksuoja net ir labai trumpą oro temperatūros, drėgmės pasikeitimą tuomet, kuomet atidaromos durys ar langas.

Protingas namas ekstremaliu atveju gali būti labai išradingas, sumanus ir originalus – lygiai toks, koks ir jo šeimininkas.

O tai – dar vienas saugančios sistemos išskirtinumas: ji nenuspėjama, neapskaičiuojama, nėra jokios tarpinės sistemos ir galimybių jos išmokti.

„Apskritai jei vagys informuoti, kad namai – išmanūs ir neaišku, ko iš jų tikėtis, dažniausiai to ir pakanka apsisaugoti nuo vagystės – vagys nenori rizikuoti ir renkasi lengviau apšvarinamus namus, - pasakojo  „Jung Vilnius“ vadovas R. Skurdenis. – Taigi didžiausia automatinių namų valdymo sistemų nauda – prevencija ir daugiau ramybės šeimininkams, kurie vasarą gali tiesiog uždaryti namų duris ir ramiai išvykti atostogų į pajūrį ar net kelis mėnesius gyventi sodyboje“.

Tačiau kad ir koks išmanus būtų namas, reaguoti į įsibrovimą bei namo keliamą aliarmą galiausiai gaus žmonės. Signalizacija bei reagavimas į ją – saugos tarnybų darbo dalis, tad iš saugos darbuotojų duonos išmanieji namai atimti nei nori, nei gali. Efektyviam, visapusiškam namų saugumui saugos bendrovės – labai reikalingos. Juk vagys bijo ne pačios signalizacijos, o jos skleidžiamos žinios, kad saugos vyrai – jau pakeliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.