Ką daryti, kai medžiai kliudo elektros laidus?

Vasaros pabaigoje praūžusio škvalo neatlaikę seni medžiai paskatino Kybartų seniūną kruopščiau įvertinti jų būklę. Audros išversti medžiai padarė žalos gyventojų turtui, nulaužė elektros tinklų atramas ir nutraukė laidus. Tai įvyko ne pirmą kartą, todėl dėl žmonių saugumo sunerimęs seniūnas nutarė patikrinti senų medžių būklę.

Medžius reikia genėti, kai jie ima kelti pavojų elektros linijoms. Pučiant stipriam vėjui medžiai siūbuoja, todėl labai svarbu, kad nuo šakų iki oro linijų būtų saugus atstumas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Medžius reikia genėti, kai jie ima kelti pavojų elektros linijoms. Pučiant stipriam vėjui medžiai siūbuoja, todėl labai svarbu, kad nuo šakų iki oro linijų būtų saugus atstumas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 5:12 PM

„Tik išvirtus medžiams pasirodė, jog jie – tuščiaviduriai. Dėl laimingo atsitiktinumo niekas nenukentėjo. Tačiau siekiant užtikrinti gyventojų ir svečių saugumą, apsaugoti jų ir miesto turtą, nusprendėme inicijuoti ilgaamžių medžių būklės tikrinimą. Pašalinę supuvusius ir pavojingai pasvirusius medžius, ateityje, siaučiant gamtos stichijoms, išvengsime didelių nuostolių“, – teigia Romas Šunokas, Kybartų seniūnijos seniūnas.

Anot Kybartų seniūnijos seniūno, artimiausiu metu pasitelkus specialistus ketinama patikrinti visus ilgaamžius Kybartų miestelio medžius ir įvertinus jų būklę, imtis reikalingų veiksmų. Ateityje tai bus daroma ir visos seniūnijos gyvenamųjų vietovių ribose.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiais metais ugniagesiai gelbėtojai 538 kartus vyko atlikti techninės pagalbos užgriuvus medžiams. Pasak šio departamento Operatyvaus valdymo valdybos viršininko Kęstučio Aginto, kasmet ugniagesiams tenka vykti gelbėti žmonių gyvybes, šalinant nuvirtusius medžius nuo automobilių kiemuose ar keliuose.

„Skaudžiausia, kai užvirtus medžiui tenka traukti žuvusius žmones. Jeigu seni ar pažeisti medžiai būtų laiku nupjaunami, tai padėtų išvengti ne vienos nelaimės, – sako jis.

Todėl tiek patys gyventojai, tiek miesto savivaldybės ir seniūnijos galėtų laiku pasirūpinti pavojų keliančiais medžiais“, – pažymi K.Agintas.

Ervinas Pareigis, LESTO Tinklo valdymo skyriaus vadovas, teigia, jog jei šalia elektros linijų augančius medžius ir želdinius jų savininkai tinkamai prižiūrėtų ir jie nekeltų grėsmės skirstomojo tinklo įrenginiams, būtų galima išvengti labai daug gamtos stichijų sukeltų elektros tiekimo sutrikimų.

„Pavojingai priartėję želdiniai kliudo laidus, o siaučiant vėjui griūvantys medžiai ar šakos dažnai juos nutraukia. Dėl to ne tik sutrinka elektros tiekimas, tačiau elektros srovė gali traumuoti ir žmones. Jau sodinant medžius reikia laikytis tinklų apsaugos taisyklių ir parinkti jiems tinkamą vietą, kur želdiniai vėliau nekliudytų elektros tinklo veiklos. Kybartų seniūno iniciatyva – puikus ūkiškumo ir atsakingumo pavyzdys visiems Lietuvos seniūnams, juk tai investicija į miesto ir gyventojų gerovę“, – sako E. Pareigis.

Pasak LESTO atstovo, medžius reikia genėti, kai jie ima kelti pavojų elektros linijoms. Pučiant stipriam vėjui medžiai siūbuoja, todėl labai svarbu, kad nuo šakų iki oro linijų būtų saugus atstumas

Jei gyventojai akivaizdžiai mato, kad medžių šakos jau liečia laidus ar medžiai yra pavojingai pasvirę, apie tai turėtų pranešti LESTO klientų aptarnavimo telefonu 1802. Šiuo telefonu galima pasiteirauti ir dėl žemės kasimo darbų, gauti informaciją kitais aktualiais elektros energijos tiekimo klausimais.

Pastebėjus apgadintus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti LESTO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.