Kieme pražydusi magnolija kaunietei - lyg gamtos stebuklas

Praėjusios vasaros karštis privertė neįprastai elgtis kai kuriuos augalus. Supainiojusi metų laikus, šį rudenį kaunietės Birutės Letukaitės sode žiedus praskleidė augalų karaliene vadinama magnolija, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Laikinoji sostinė".

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Sep 24, 2014, 5:18 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:55 PM

Kauno šokio teatro „Aura“ įkūrėja ir vadovė B.Letukaitė ryte vos praplėšusi akis skuba į savo kiemą. Moteris jau antrą savaitę grožisi netikėtai pražydusia magnolija.

Dekoratyvinis krūmas šiais metais žiedus sukrovė antrą kartą.

Pernai kaunietę stebino ir rudenį žiedus praskleidusios kelios nedideliame kieme augančios obelys.

Tarėsi su specialistais

Žaliakalnyje gyvenanti B.Letukaitė nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens laisvas akimirkas stengiasi praleisti savo namo kieme.

Nedidelis žemės sklypas sutvarkytas taip, kad augalai džiugintų visą šiltąjį metų laikotarpį. Kokius augalus sodinti ir kaip, kad šie neužimtų viso žemės ploto, moteris tarėsi su aplinkos dizaino specialistais.

Prieš 5 metus jie choreografei kiemo viduryje patarė pasisodinti magnoliją.

„Tada tai dar buvo gana retas Lietuvoje augalas, todėl eksperimentuoti, kaip jis augs, buvo įdomu“, – sakė B.Letukaitė.

Krūmui kaunietės sode patiko. Dabar jau trijų metrų aukščio magnolija pirmaisiais žiedais nudžiugino prieš keletą metų ir jais apsipila kiekvieną pavasarį.

Žydėjimas suteikė džiaugsmo

„Magnolija sužydi balandžio pabaigoje ar gegužės mėnesį. Baltai rausvi kvapnūs žiedai prasiskleidžia augalui dar neišleidus lapų. Todėl stambūs žiedai atrodo labai įspūdingai“, – pasakojo choreografė.

Šį rudenį augalas kaunietę ypač nustebino.

„Į žaliuojantį krūmą kurį laiką nekreipiau dėmesio. Vieną rytą netikėtai pastebėjau, kad jis vėl antrą kartą per šį sezoną sukrovė ir skleidžia žiedus“, – džiaugėsi moteris.

Kaunietė pasakojo, kad viena mėgautis tokiu grožiu nenori. Žydinčios magnolijos nuotraukomis pasidalijo su draugais.

„Man malonu, kad gamtos stebuklą gali pamatyti daugiau žmonių. Visiems tai suteikė gerų emocijų, kurių kasdienybėje trūksta“, – sakė kaunietė.

Kiemą puošia ir lanksvos

Magnolija kieme atrodo įspūdingai dar ir todėl, kad jos neužgožia kiti čia augantys dekoratyviniai augalai.

Kadangi kiemą visą dieną pusiau gožia šešėliai, reikėjo parinkti tokius dekoratyvinius krūmus, kuriems nereikia ypač daug saulės spindulių.

Taip kiemo pakraštyje atsirado japoninės ir pilkosios lanksvos. Pilkosios lanksvos žydi panašiu kaip ir magnolija laiku. Žemi krūmai apsipila smulkiais baltais žiedais. Vėliau vasarą augalai gražūs dėl savo pilkšvai žalių lapų.

Japoninė lanksva žydi vėliau – rausvus žiedus išskleidžia vasaros viduryje. Rudeniop krūmų lapai nusidažo gelsva spalva.

Sodui harmonijos suteikia kanadinė cūga – žemas visžalis spygliuotis švelniais spygliais.

„Visi šie augalai nėra reiklūs. Telieka nupjauti kiemo centre esančią veją ir galima mėgautis gamtos grožiu“, – sakė B.Letukaitė.

Vakaroja sode po obelimis

Savo sode moteris neaugina jokių daržovių. Formuodama sklypą jame paliko tik kelias senas obelis.

„Vienintelis gardumynas, kurį su malonumu gaminu, yra obuolienė. Ją verdu iš savo sodo obelų vaisių. Rudens vakarais įsijungiu muziką ir įsitaisiusi sode tarp savo mėgstamų augalų pradedu darbuotis“, – pasakojo kaunietė.

B.Letukaitės obuolienės receptas labai paprastas. Obuolius tereikia nulupti ir supjaustyti. Užpylus cukrumi jie per naktį turi pastovėti.

Kitą dieną nemaišant obuolių masę reikia virti 1 valandą ir supilstyti į sterilizuotus stiklainius bei uždaryti dangteliais.

„Mane nustebino ne tik magnolija. Praėjusį rudenį antrą kartą per sezoną žydėjo ir obelys“, – pasakojo B.Letukaitė.

Dekoratyvinį krūmą paveikė karščiai

Danguolė Liagienė

Dendrologė – biologė

„Dekoratyviniai augalai ar vaismedžiai gali žydėti ne tik pavasarį, bet ir rudenį, jei susiklosto tam tikros sąlygos.

Viena priežastis, kodėl jie pražysta rudenėjant, ta, kad augalai pasodinti uždarame kieme, kur nėra skersvėjų ir pakanka saulės šilumos bei šviesos.

Taip pat medžiai ir krūmai supainioja metų laikus ir dėl neįprastų karščių. Ši vasara buvo labai karšta ir sausa. Dėl to magnolija vasarą pailsėjo ir žiedus sukrovė antrą kartą.

Gerai, kad augalas spėjo sužydėti. Jei magnolija būtų tik sukrovusi pumpurus, o jie nušaltų, kitais metais krūmas savo žiedais gal ir nenudžiugintų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.