Namuose šalta! Gal juose tiesiog per daug drėgmės?

Pasirinkti oro sausintuvą - labai painus klausimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 24, 2014, 3:26 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:30 PM

Prasidėjus šildymo sezonui prekeiviai vis primena apie tai, kaip galima pakelti temperatūrą patalpose, kokius elektrinius radiatorius ar įmantrias sistemas naudoti, bet kažkodėl dažnai nutyli apie oro sausintuvus arba drėgmės surinkėjus.

O juk sumažinus drėgmę bute ne tik išnyksta visi tie trys minėti „malonumai“, bet ir pakyla temperatūra.

Kaip išsirinkti šį prietaisą? Atsakymas paprastas: neieškoti jo įprastose parduotuvėse. Mat oro sausintuvas Lietuvoje - kaip trečias brolis Jonas. Lyg gyventume dykumoje, kur drėgmės nė lašo.

Parduotuvė. Pradėjus oro sausintuvo paiešką, nusviro rankos bežiūrint į mechaninio drėgmės surinkėjo nuotrauką - paprastas indas su kapsule, kurią dar retkarčiais teks keisti. Geriau jau tada mūsų močiučių išmėgintas metodas - vata tarp dviejų langų rėmų. Dar eglutės žaisliukų gali ant viršaus pridėlioti. Ir gražu, ir pigu. Kam išmesti 45 litus niekniekiui, kurį po kelių mėnesių šveisi į atliekų konteinerį?

Ne ką gali pasiūlyti ir statybinių medžiagų, ūkinių ir buities apyvokos reikmenų prekybos centrai, kad ir kokie dideli jie bebūtų. Vieno iš jų darbuotojas, paklaustas apie oro sausintuvų privalumus, tik pečiais gūžtelėjo: „Reikia skaityti isntrukcijas.“

„Nepirksiu“, - toks nuosprendis sukosi galvoje, prekybos centre žvelgiant vos į trijų modelių prietaisus, kurie lentynoje stovi ne vieną mėnesį. Nučiupinėti nešvariomis rankomis, nulaužytomis rankenėlėmis, trūksta kai kurių detalių.

Neverta oro sausintuvų ieškoti ir nespecializuotose interneto parduotuvėse, prekiaujančiose nuo adatos iki pamatų blokų. Jose taip pat menkas pasirinkimas, mažos nuolaidos. Be to, neatsiras konsultanto, kuris galėtų išsamiai paaiškinti, kuris prietaisas labiausiai tinka.

Pasirinkti yra iš ko tik šildymo ir vėdinimo įranga prekiaujančiose interneto parduotuvėse. Nepasitiki ir iš pradžių nori išmėginti prietaisą? Kai kurie pardavėjai juos ir nuomoja. Priklausomai nuo galingumo nuomos kaina parai siekia 10-35 litus.

Triukšmas. Vienos interneto parduotuvės konsultantas, išklausinėjęs apie patalpų plotą, lubų aukštį ir temperatūrą jose bei kliento finansines galimybes, pasiūlė Prancūzijoje pagamintą oro sausintuvą. Nepigus, kainuoja 799 litus, nors šalia perbraukta 1099 litų kaina turbūt tėra prekeivių vilionė.

Pardavėjas paaiškino, kad šis sausintuvas skirtas naudoti būtent butuose, nes yra skirtų ir pramoninėms patalpoms. O svarbiausias privalumas - jis yra tyliausias.

Kad be visų techninių parametrų tai yra svarbu, netrukus įsitikinti. Internete galima aptikti įrašų, vaizduojančių oro sausintuvų triukšmo testus. Įjungia vieną, antrą, trečią.

Taip, tai triukšmingas prietaisas ir nakčiai jį palikti įjungtą miegamajame neįmanoma. Tad tiems, kurių namuose dviejų tarifų skaitikliai ir jie stengiasi daugiau vartoti pigesnės naktinės elektros energijos, oro sausintuvą geriau statyti virtuvėje ar svetainėje.

Priklausomai nuo ventiliatoriaus greičio įsigyto oro sausintuvo garso lygis - 39, 43 arba 48 decibelai. Kiti oro sausintuvai kelia ne mažesnį nei 47 decibelų triukšmą.

Beje, kvėpavimas sukelia 20 decibelų, rudenį krentantys lapai - 30 decibelų, o šnabždesys - 40 decibelų triukšmą.

Privalumai. Prancūziškas prietaisas skirtas iki 70 kvadratinių metrų patalpoms - 4-5 kambariams. Taip, tokiam plotui galima įsigyti ir pigesnį už 400-500 litų, bet dėl pirkinio nesigailiu.

Svarbu ne tik, kad prietaisas palyginti tylus, bet ir jo našumas. Jis per parą drėgmę paverčia iki 8 litrų vandens. Perkant reikia atkreipti dėmesį ir į šį skaičių.

Paprastai pardavėjai nurodo, kad kiti oro sausintuvai gali surinkti ir 10, ir 15 litrų, bet jų reikia paklausti - kokia turi būti kambario temperatūra norint pasiekti tokį rezultatą?

Paaiškėjus, kad tiek drėgmės prietaisas surenka tik tada, kai kambaryje 25 laipsniai, galima užduoti kitą klausimą: o kiek jis surinks, kai bute 18-20 laipsnių? Pardavėjas bus privertsas atsakyti, kad tik 6-7 litrus.

Prancūziškas oro sausintuvas 8 litrus surenka ir tada, kai kambariuose žemesnė temperatūra.

Dar vienas privalumas, kurio neturi dauguma kitų sausintuvų - išpučia 10-12 laipsnių pašildytą orą. Šiluma pagaminama iš susikaupusio ant specialaus būgno kondensato.

Prietaisas pats išsijungia, kai prisipildo vandens bakas, tad jo prižiūrėti nereikia. Tiesa, šią funkciją turi dauguma sausintuvų. Beje, perkant reikėtų ieškoti prietaiso su jonizatoriumi, kuris mažina dulkių kiekį ore.

Kiek toks prietaisas suvartoja elektros energijos? 330 vatų kai veikia normaliu drėgmės rinkimo režimu ir 650 vatų drabužių džiovinimo režimu.

Rezultatas. Įsigijus surinkėją pirmomis dienomis teko stebėtis žvelgiant į besipildantį vandens baką: nejaugi kambarių oras buvo toks drėgnas?

Bake telpa 2 litrai vandens. Per parą juos tekdavo du kartus išpilti. Vėliau vandens vis mažėjo ir prietaisui mandagiai supypsėti prieš išsijungiant tekdavo rečiau.

Oro sausintuvas namuose - jau metai. Nusipirkus praėjusį rudenį atrodė, kad jis suris daugybę elektros. Taip, elektrą jis mėgsta „valgyti“. Sunku tiksliai pasakyti, kiek padidėjo sąskaitos mėnesiais, kai buvo naudojamas prietaisas. Gal 50, gal 60 litų, nes oro sausintuvas sukdavosi nuo vakaro iki ryto kasdien, be poilsio dienų.

Tačiau lygiai taip pat sunku pasakyti, kiek sutaupyta šildymui. Gal 100 litų, gal daugiau, nes butą teko mažiau šildyti.

Konkretus pavyzdys: kai už lango penki laipsniai šalčio, įjungus prietaisą per porą valandų patalpose temperatūra pakildavo 1,8 laipsnio.

Be to, kambariuose lengviau kvėpuoti, nes juose mažiau drėgmės. Bet kuris medikas pasakytų, kad tai sveika. Aišku, jei oras ne per sausas.

Patarimai. Dauguma oro sausintuvu veikia tuo pačiu principu: orą įtraukai į prietaisą ir labai greitai atvėsina. Dėl to drėgmė kondesnuojasi. Išsausintą orą prietaisas išpučia atgal į patalpas, o išgautas vanduo renkamas į baką.

Pasirinkti oro sausintuvą - labai painus klausimas.

Šie prietaisai į kategorijas skirstomi pagal našumą - kiek vandens surenka per parą. Jei prietaisas bus galingesnis - ne bėda. Tarkim, jei butas yra 40 kvadratinių metrų ploto, ne pati geriausia išeitis rinktis sausintuvą, skirtą 40-50 kvadratinių metrų plotui. Mat prietaisas veiks ilgiau ir greičiau susidėvės.

Dar vienas veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti renkantis oro sausintuvą, yra energijos vartojimo efektyvumas. Tiesa, šis patarimą aktualus ir kitų elektrinių prietaisų pirkėjams, ypač šaldytvuų, skalbyklių ar televizorių.

Labai svarbu ir našumas. Tik ne visi gamintojai jį išsamiai nurodo. Būtina atreipti dėmesį, koks prietaiso našumas normaliomis patalpų sąlygomis ir tada, kai drėgnumas didelis.

Be prietaiso triukšmo, dar reikėtų pasidomėti išpučiamo oro srautu, vandens bako dydžiu.

Beje, įvairių gamintojų oro sausintuvai tarnauja nuo 3 iki 15 metų. Aišku, jeigu yra tinkamai prižiūrimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.