Pigesnis šildymas vilniečiams - dar tik kitą sezoną

Vilniuje iškils nauja biokuro šiluminė jėgainė – po trejų metų derinimo „GECO Investicijoms“ suteiktas statybų leidimas

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2014, 6:12 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 12:41 AM

Atsinaujinančios energetikos bendrovė „GECO Investicijos“ galės pradėti statyti biokuro šiluminę jėgainę Vilniuje ir gaminti šilumą sostinės gyventojams. Vilniaus miesto savivaldybė, gavusi „Vilniaus energijos“ ir kitų atsakingų institucijų sutikimus, po trejus metus trukusio derinimo proceso bendrovei suteikė statybų leidimą.

Naujosios šiluminė jėgainės galia sieks 20 MW, joje taip pat bus įrengtas 5 MW galios kondensacinis ekonomaizeris. Investicijos į projektą sieks 10 mln. eurų (35 mln. litų).

„Besikuriantys nepriklausomi šilumos gamintojai Vilniuje reiškia pigesnį šildymą miesto gyventojams, nes mieste atsiranda konkurencija, naikinanti ilgalaikį vieno gamintojo monopolį. Kaunas, sugebėjęs sukurti šilumos gamintojų konkurenciją, jau džiaugiasi rezultatais – už šilumą ir karštą vandenį kauniečiai jau mokėjo mažiausiai iš didžiųjų miestų. Vilnius dar turi galimybę pasivyti laikinąją sostinę ir plėtoti konkurencingą šilumos ūkį“, – sakė Raimondas Štreimikis, „GECO Investicijos“ direktorius. Pasak šiluminės jėgainės statytojų, biokurą deginančios katilinės ir elektrinės šiuo metu aktualios ir dėl energetinio saugumo, nes degina vietinį kurą – smulkintą medieną, medienos atliekas. Importuojamas dujas pakeičiančio biokuro paruošimas sukuria tūkstančius darbo vietų, daugiausia – kaimuose, kur didžiausia bedarbystė, tokiu būdu pinigai, mokami už šilumą, lieka Lietuvoje ir stiprina ekonomiką.

Naująją „GECO Investicijų“ šiluminę jėgainę, iškilsiančią Vilniuje, Savanorių prospekte, planuojama baigti iki 2015 m. šildymo sezono pradžios. Biokuro jėgainė bus draugiška aplinkai – sumontuota įranga leis maksimaliai efektyviai panaudoti iš biokuro gaunamą šilumą ir nešvaistyti jos per kaminą, taip pat išvalys išeinančius dūmus nuo lakiųjų pelenų ir kietųjų dalelių.

„GECO Investicijos“ yra viena sparčiausiai augančių atsinaujinančios energetikos bendrovių Lietuvoje. Įmonė yra pastačiusi ir eksploatuoja 20 MW biokuro šiluminę jėgainę Kaune bei 4 MW – Joniškyje. Be suplanuotos šiluminės jėgainės Vilniuje, kurios statybos prasidės netrukus, bendrovė sostinėje taip pat plėtoja 20 MW šilumos ir 5 MW elektros galios biokuro kogeneracinės elektrinės projektą, kuriam dar laukiama statybos leidimo.

Bendros investicijos į šiuos projektus sudaro 35 mln. eurų (121 mln. litų). Skirtinguose parengiamųjų darbų etapuose yra 75 MW bendros galios elektrinių projektai kituose miestuose, tarp kurių – biokuro kogeneracinė elektrinė Šiauliuose.

70 proc. „GECO Investicijų“ grupės akcijų valdo verslininkų Rakauskų šeima, 30 proc. priklauso privataus kapitalo investicijų grupei „Žabolis ir partneriai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.