Pagrindinė gražios vejos taisyklė: nenuskuskite jos per daug

Jeigu norite, kad veja atrodytų nepriekaištingai visą sezoną, reikia ja rūpintis. Itin svarbu ją reguliariai pjauti ir lyginti.

Pagrindinis dalykas, kurį reikėtų atsiminti, – nenupjaukite daugiau nei trečdalio esamo žolės aukščio, kitaip saulė pasieks žolės šaknis ir dėl šios priežasties jūsų veja sustagarės ir nustos augti.<br>123 rf nuotr.
Pagrindinis dalykas, kurį reikėtų atsiminti, – nenupjaukite daugiau nei trečdalio esamo žolės aukščio, kitaip saulė pasieks žolės šaknis ir dėl šios priežasties jūsų veja sustagarės ir nustos augti.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2015, 6:19 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 2:24 AM

Kiek daug ir kaip dažnai reikia pjauti veją?

Pjovimo dažnumas priklauso nuo žolės augimo greičio – tai labai priklauso nuo sezono. Jei norite tobulos vejos, jums gali tekti ją pjauti du ar net daugiau kartų per savaitę.

Pagrindinis dalykas, kurį reikėtų atsiminti – nenupjaukite daugiau nei trečdalio esamo žolės aukščio, kitaip saulė pasieks žolės šaknis ir dėl šios priežasties jūsų veja sustagarės ir nustos augti.

Jei jūsų veja užaugo kur kas daugiau, nei jūs norėtumėte, galite pjauti ją kasdien, bet vis tiek nepamirškite „trečdalio“ taisyklės – ji galioja, net jei žolė aukšta.

Optimalus pjovimo aukštis yra apie 5 cm (priklausomai nuo vejos rūšies, aukštis gali svyruoti iki 3 cm). Jei norite palaikyti vienodą vejos aukštį, pjaukite tada, kai ji užauga iki maždaug 7cm aukščio.

Tinkamos technikos parinkimas

Vejapjovių pasirinkimas yra labai didelis, todėl kiekvienas gali atrasti sau tinkamą variantą atsižvelgdamas į aplinkybes bei galimybes.

Nedidelėms teritorijoms mes patariame įsigyti akumuliatorinę arba elektrinę vejapjovę, jei teritorija didesnė – siūlome rinktis benzininę vejapjovę. Plotams nuo 2 tūkst. kvadratinių metrų  patariame įsigyti vejos traktorių – tai sutaupys begalę laiko. Vietoms, kurios yra sunkiai prieinamos, siūlome įsigyti žoliapjovę.

Kita vertus, jei norite, kad jūsų veja būtų pasirūpinta už jus, galite įsigyti vejos robotą.

Renkantis vejapjovę svarbu atkreipti dėmesį į jos pjovimo plotį bei aukščio parinkimo galimybes. Prieš pjaudami visada patikrinkite peilių aštrumą – atbukę peiliai jūsų žolę plėšys ir taip žalos visą veją.

Norėdami užtikrinti, kad jūsų vejapjovė tarnautų ilgai, būtinai po kiekvieno pjovimo ją išvalykite ir nepatingėkite reguliariai atlikti technines įrangos patikros.

Pirmas pjovimas

Jei jūsų veja šviežiai pasėta, prieš pirmąjį pjovimą turėtumėte leisti jai paaugti iki 6–10 cm. Lygiai taip pat svarbu ir neleisti vejai peraugti. Pačioje pradžioje itin svarbu atsakingai rūpintis veja, nes nuo to priklausys jos augimas, storis, tolygumas ir piktžolių kiekis.

Pjaudami pirmus kartus jokiu būdu nepamirškite, kad vejos nereikėtų pjauti daugiau kaip iki 5 cm aukščio. Pirmus 3–5 kartus rekomenduojama nupjautą veją sugrėbti grėbliu (patartina – plastikiniu). Nupjautos žolės sugrėbimas padės apsisaugoti nuo piktžolių paplitimo.

Pjovimas rudenį

Rudenį žolės augimas sulėtėja – dėl to žolę pjauti reikės taip pat kur kas rečiau. Nelygu orai, paskutinis pjovimas gali būti net spalį ar lapkritį. Po paskutinio pjovimo reikėtų tvarkingai sugrėbti nupjautą žolę ir jei yra būtinybė, patręšti savo veją.

Pagrindinis dalykas, kurio reikėtų nepamiršti, – sezono pabaigoje palikti švarią, trumpą veją.

Nupjautos žolės surinkimas

Nupjautą žolę surinkti reikia ne visada. Joje gausu maistingų medžiagų ir ji yra kaip trąša augančiai žolei. Jei jūsų veja gerai prižiūrėta, nupjautos vejos likučius reikėtų surinkti tik kas 3–4 pjovimus. Kiekvieną kartą surinkti nupjautą žolę reikia tik tuo atveju, jei jos lieka labai daug.   Sausa ar šlapia žolė?

Pjauti rekomenduojama sausą žolę, nes kai žolė šlapia, ji limpa prie vejapjovės mechanizmų, o tai sukelia papildomą jūsų technikos apkrovą.

Verta paminėti dar vieną svarbų dalyką! Ant vejos nepatartina nieko plauti. Namuose naudojami chemikalai gali nudeginti jūsų veją ir jai reikės daug laiko atsigauti po sužalojimo.

Daugiau informacijos: www.sodoekspertai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.