Atsakykite į tris klausimus ir žinosite, kokią rinktis vejapjovę

Atsivertus vejapjovėmis prekiaujančių įmonių interneto svetaines, ima mirgėti akyse. Toks didelis pasirinkimas. Kainos labai skirtingos, o iš šios įvairovės išsirinkti pageidavimus ir galimybes atitinkančią vejapjovę labai sunku.

Pirmiausia pagalvokite, ar pageidaujate tokios vejapjovės, kurią visą laiką reikia stumti, ar tokios, kuri, jeigu reikia, juda pati.<br>Archyvo nuotr.
Pirmiausia pagalvokite, ar pageidaujate tokios vejapjovės, kurią visą laiką reikia stumti, ar tokios, kuri, jeigu reikia, juda pati.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2015, 11:56 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:08 PM

Pirmiausia pagalvokite, ar pageidaujate tokios vejapjovės, kurią visą laiką reikia stumti, ar tokios, kuri, jeigu reikia, juda pati. Savaeigės vejapjovės gali būti dviejų rūšių: su priekiniais varomaisiais ratais ir galiniais varomaisiais ratais.

Apskritai nėra tokio didelio skirtumo, kurie ratai yra varomieji, nes tai vis dėlto vejapjovė ir mėgti krosą su ja nereikės. Gana pagrįsta nuomonė, kad savaeigę vejapjovę su priekiniais varomaisiais ratais naudoti lengviau dėl manevringumo – prireikus juos galima pakelti nuo žemės ir vejapjovę patraukti atgal. Jei savaeigė vejapjovė varoma galiniais ratais, tokiu atveju reikia atleisti vežimo svirtį.

Vejapjovės su galiniais varomaisiais ratais pranašumas – ratai nepradeda taip greitai praslydinėti, nedrasko žemės ir nepažeidžia vejos. Taip pat vejapjovę su galiniais varomaisiais ratais verta įsigyti tuomet, kai žolę reikia surinkti arba pjauti veją šlaituose. Palyginus su vejapjove, kurios varomieji ratai yra priekiniai, vejapjovės su galiniais varomaisiais ratais galiniams ratams tenkantis papildomas svoris (surinkta žolė ar įkalnė) suteikia daugiau stabilumo.

Antras svarbus dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį ir turėti omenyje – vejapjovės ratų guoliai. Pigių vejapjovių ratai paprastai būna labai paprastos konstrukcijos: plastikinius ratus tiesiog laiko metalinis varžtas.

Tokia sistema iš esmės veikia gerai, bet vejapjovė sunkiau rieda ir bėgant laikui ratų ir varžto susilietimo vietoje skylė padidėja. Pagelbėti gali tepalas, bet nederėtų pamiršti, kad visi tepalai yra traukia abrazyvines medžiagas, tokias kaip smėlis ir dulkės. Tai reiškia, kad tepdami ratus galite ir sutrumpinti jų naudojimo laiką, nes į tepalus patenkantis smėlis ima veikti kaip šlifavimo pasta.

Brangesnių vejapjovių ratai yra su guoliais, juda lengvai ir veikia ilgiau. Jeigu parduotuvėje vejapjovės stovi taip, kad galite pabandyti, vienu metu pasukite ranka ratą su guoliu ir pigios vejapjovės ratus – pamatysite, kad vienas jų sukasi daug ilgiau nei kitas.

Kitas kriterijus – ar pageidaujate šienauti taip, kad žolė būtų graži ir tanki, ar planuojate šienauti labai retai. Jeigu retai - rinkitės vejapjovę su didesnio darbinio tūrio varikliu ir šoninio išmetimo funkcija. Ja galėsite pjauti ilgesnę žolę ir nereikės taip dažnai stumdyti vejapjovės. Minusas – ant vejos nukritusi nupjauta žolė nėra pats gražiausias vaizdas.

Jeigu norite gauti rezultatą, panašų į golfo lauką, pranašumą teikite mulčiavimo funkcijai ar surinkimo krepšiui. Šiuo atveju svarbu neleisti žolei užaugti, bet pjauti ją reguliariai ir būtent taip dažnai, kaip reikia. Jeigu praleisite porą šienavimų, gali būti, kad iš mulčiavimo nieko gero neišeis, nes vejapjovė tiesiog nepajėgs susmulkinti per didelio kiekio žolės.

O jeigu jai ir pavyks, ši žolė nebeatrodys tokia graži kaip anksčiau. Apie surinkimo maišo problemas turbūt žinote ir patys – kuo aukštesnę žolę pjaunate, tuo greičiau jis prisipildys. Įsivaizduokite, kad turite nušienauti 400 m2 vejos ir kas 10 m2 maišas bus pilnas žolės. Jį reikės ištuštinti 40 kartų – kiek laiko tai užims?

Jeigu jums nereikia daug pjauti ir vejos plotas mažas, galite rinktis akumuliatorinę arba elektrinę vejapjovę. Jos, palyginti su benzininėmis, dirba kur kas tyliau ir pasižymi labai geromis manevringumo ir judėjimo savybėmis.

Daugiau informacijos: www.sodoekspertai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.