Ką daryti su nupjauta žole – mulčiuoti, surinkti ar išmesti?

Siūlydami vejapjovę pardavėjai dažnai kalba: ši vejapjovė yra dviejų funkcijų, o ta turi tris funkcijas. Bet yra ir tik vieną funkciją turinčių vejapjovių. Kad būtų lengviau išsirinkti, išsamiau pakalbėsime apie funkcijų skirtumus.

Suprantama, kad pirkdami vejapjovę tikitės ja naudotis ilgus metus, tad labai svarbu žinoti, kokios vejapjovės reikia būtent jums.<br>123 rf nuotr.
Suprantama, kad pirkdami vejapjovę tikitės ja naudotis ilgus metus, tad labai svarbu žinoti, kokios vejapjovės reikia būtent jums.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-18 10:34, atnaujinta 2017-11-28 06:08

Mulčiavimas, šoninis išmetimas ar surinkimo krepšys

Mulčiavimas yra labai paplitusi vejapjovių darbinė savybė. Nupjauta žolė nėra tiesiog išmetama iš vejapjovės – prieš tai ji susmulkinama.

Mulčiuojančiosios vejapjovės ašmenys yra kitokios konstrukcijos – jie sudaro oro srovę, kuri sūkuriais ilgiau išlaiko vejos nuopjovas pjovimo gaubte , kur jos susmulkinamos, o nukritusios į  žolę atsiduria prie žemės. Tad nupjauta veja išlieka graži ir švari. Jeigu pjaunate normalaus ilgio veją, nupjauta žolė paprastai lieka nepastebima. Mulčas veikia kaip trąšos augančiai vejai.

Pagrindinis mulčiavimo pranašumas, palyginti su šoniniu išmetimu, yra tai, kad nupjauta žolė nėra paprasčiausiai išmėtoma ant vejos, bet savotiškai įspraudžiama į augančią žolę. Mulčiavimo funkcija paprastai reiškia, kad vejapjovės variklis yra galingesnis, nes kelis kartus atliekamas žolės smulkinimas – kur kas sudėtingesnis darbas nei tiesiog išmetimas. Mulčiavimo rezultatas geriausias tuomet, kai žolė yra sausa ir nelabai aukšta. Šlapia ir per didelė žolė greitai užkemša vejapjovę ir sukuria varikliui per didelį krūvį.

Kai kurios mulčiuojančiosios vejapjovės turi specialius ašmenis, aplink kuriuos nupjauta žolė juda dar ilgiau ir yra susmulkinama efektyviau.

Vejapjovės su surinkimo krepšiu populiarios tarp nedidelius vejos plotus šienaujančių sodininkų. Priklausomai nuo vejapjovės, surinkimo maišas tvirtinamas vejapjovės gale arba specialiu vamzdžiu prie šoninio išmetimo angos.

Pagrindinis surinkimo maišo pranašumas – akivaizdus: veja lieka švari, nes nupjauta žolė surenkama į krepšį.

Didžiausiais trūkumas – papildomas darbas, kurį reikia atlikti norint ištuštinti krepšį. Jeigu pjaunate didesnę žolę arba didesnį vejos plotą, labai greitai prisipildantis žolės surinkimo krepšys ima trukdyti greitai atlikti darbą. Be to, sode reikia rasti kampą nupjautai žolei pilti.

Surinkimo krepšys tikriausiai nėra geriausias sprendimas, jei veją reikia pjauti dažnai. Bet tai gali būti naudinga tuomet, jei žolė labai didelė, o nušienavę pageidaujate turėti švarią veją. Tokiu atveju galima be rūpesčių surinkti didesnį kiekį žolės ir sukrovus į karutį išvežti.

Vienas iš didžiausių vejapjovės su surinkimo krepšiu pranašumų atsiskleidžia rudenį, kai reikia surinkti nukritusius lapus. Šia vejapjove lapai susmulkinami ir surenkami į krepšį – po to tereikia šią lapų ir žolės masę supilti į kompostinę.

Naudojant surinkimo krepšį vejapjovei tenka didesnis krūvis. Ypač tuomet, kai naudojate vejapjovę su priekiniais varomaisiais ratais, tai gali sukelti ratų sukibimo problemų. Mat svorio centras tokiu atveju pasislenka link galinių ratų ir priekiniams ratams tenkanti svorio dalis yra kur kas mažesnė.

Šoninis išmetimas

Tai seniausia funkcija vejapjovių pasaulyje – paprasta, pigi, tinka vejapjovėms, kurių krūvis mažesnis. Be to, ši funkcija neapkrauna vejapjovės tiek, kiek kitos sistemos. Tinkamai suprojektuota vejapjovė, turinti šoninio išmetimo funkciją, tolygiai išmėto nupjautą žolę ir ji tampa beveik nematoma.

Jeigu žolė labai didelė ar šlapia, vejapjovė ją vers į pradalges arba net užsikimš išmetimo anga. Deja, ne visos šoninio išmetimo funkciją turinčios vejapjovės yra sukurtos tinkamai. Gali atsitikti, kad kai kurios jų net idealiomis sąlygomis nepajėgs tolygiai išmesti žolės.

Dalis vejapjovių sukurtos būtent vienai funkcijai. Vis dažniau pasitaiko vejapjovių su mažiausiai dviem arba net trimis funkcijomis. Daugeliui žmonių labiausiai patinka vejapjovė, turinti ne tik šoninio išmetimo, bet ir mulčiavimo funkciją.

Jeigu norite turėti labai gražią veją, pakanka įsigyti brangesnę, mulčiuojančiąją vejapjovę. Vejapovės su surinkimo krepšiu specialiai pirkti nebūtina. Geriausia, jei tai yra atsarginis variantas – vejapjovė dvejomis, trejomis ar net keturiomis funkcijomis.

Suprantama, kad pirkdami vejapjovę tikitės ja naudotis ilgus metus, tad labai svarbu žinoti, kokios vejapjovės reikia būtent Jums. Būtinai pasikonsultuokite ir su sodo technika prekiaujančios parduotuvės specialistais.

Daugiau informacijos: www.sodoekspertai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.