Kaip drėkinti orą naudojant daiktus, jau turimus namuose?

Atšalus orams, o viduje vis labiau kaitinant radiatoriams, namuose išsausėja oras ir tai gali pakenkti ne tik sveikatai, bet ir baldams. Sausas oras susilpnina organizmo imuninę sistemą, išsausina odą, gali sugadinti medines ar laminatu išklotas grindis. Pateikiame keletą būdų, kaip drėkinti orą naudojant jau turimus daiktus ar įsigijus tinkamą oro drėkintuvą.

Vis labiau šildomose patalpose išsausėjantis oras gali pakenkti ne tik sveikatai, bet ir baldams.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vis labiau šildomose patalpose išsausėjantis oras gali pakenkti ne tik sveikatai, bet ir baldams.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Sausą orą galima drėkinti paprasčiausiu oro drėkintuvu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Sausą orą galima drėkinti paprasčiausiu oro drėkintuvu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 2:25 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:08 PM

Viena išeičių – oro drėkintuvas

Patalpose esanti drėgmė turėtų siekti nuo 30 iki 50 procentų, tačiau dabar, šalčiausiu metų laikotarpiu, namuose ji gali sudaryti vos 20 procentų. Tad, norint užtikrinti normalų aplinkos mikroklimatą, išvengti ligų ir apsaugoti baldus, reikėtų sudrėkinti orą, o tai galima padaryti ir įsigijus oro drėkintuvą.

Šių prietaisų pasirinkimas gana didelis – nuo paprasčiausių, užvirinančių vandenį ir į orą išleidžiančių garus, iki valančių ir jonizuojančių aplinkos orą. „Vieni populiariausių yra ultragarsiniai drėkintuvai, veikiantys tyliausiai. Jie aukšto dažnio vibracija skaido vandenį į mažas daleles ir išpučia susidariusius garus į išorę“, – pasakojo vienos šaldymo ir šildymo įrenginių įmonės direktorė Lijana Bublevičienė. Renkantis šį drėkintuvą reikėtų nepamiršti, kad jam reikia specialaus filtruoto ar distiliuoto vandens.

Gali atsieiti ir porą šimtų eurų

Gana populiarūs ir įmantresni – hibridiniai oro drėkintuvai, kurie ne tik drėkina orą, bet ir jį išvalo. Jų kaina gali siekti ir 500 eurų, tačiau jie gana efektyvūs. Drėgną ir švarų orą užtikrinančius drėkintuvus renkasi alergiški žmonės ir šeimos, auginančios mažus vaikus.

Vieni paprasčiausių – karšto oro drėkintuvai, kurie veikia virdulio principu, užverda vandenį ir skleidžia sterilius garus, tačiau tokie prietaisai sunaudoja nemažai elektros energijos, tad žmonės juos renkasi retai.

„Paprastai vieno drėkintuvo pakanka iki 60 kv. metrų ploto būstui, jei žmonės gyvena didesniuose namuose, turėtų nepamiršti drėkinti visų patalpų arba įsigyti dar vieno drėkintuvo“, – teigė L.Bublevičienė.

Paprasčiausią šalto ar karšto oro drėkintuvą galima įsigyti už 50 eurų, šios sumos nepakaks, jei norėsite įmantresnio, aromatizuojančio drėkintuvo, į kurį galima pilti eterinio aliejaus. Nors sunku apibrėžti, už kokią kainą šiuos įtaisus paprastai renkasi lietuviai, optimalu nedideliam būstui įsigyti drėkintuvą už 100 eurų. Prietaisą prižiūrint ir šalinant kalkes jis galėtų būti naudojamas apie penkerius metus.

Tradiciniai būdai – nemokami

Užtikrinti drėgmę namuose šaltuoju metų laikotarpiu galima ir nenaudojant specialių įrenginių –  tiesiog maudydamiesi praverkite vonios kambario duris, išskalbtus drabužius, patalynę ar rankšluosčius džiovinkite ne džiovyklėse, o ant radiatorių.

Nepamirškite kiekviename kambaryje laikyti ąsočių su vandeniu, valykite dulkes šlapiomis šluostėmis, kartkartėmis nenaudokite garintuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.