Ekspertas pataria: kaip perdažyti medinio namo fasadą

Turite medinį namą ar medinį vasarnamį? Planuojate perdažyti šio namo fasadą? Jei į abu šiuo klausimus atsakėte „taip“, jūs turite perskaityti šį straipsnį. Jame pateikiami „Vivacolor“ dažų eksperto Roko Vičkaus patarimai, kurie padės išspręsti dažniausiai kylančias medinių namų dažymo problemas.

Renkantis dažų spalvą reikia nepamiršti, kad kuo tamsesnis ir ryškesnis atspalvis, tuo daugiau saulės spindulių ji sugers ir tuo labiau fasadas įkais.<br>Shutterstock nuotr.
Renkantis dažų spalvą reikia nepamiršti, kad kuo tamsesnis ir ryškesnis atspalvis, tuo daugiau saulės spindulių ji sugers ir tuo labiau fasadas įkais.<br>Shutterstock nuotr.
„Vivacolor“ dažų ekspertas Rokas Vičkus.<br>Tomo Binkio nuotr.
„Vivacolor“ dažų ekspertas Rokas Vičkus.<br>Tomo Binkio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 4:49 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:43 PM

Tinkamų dažų paieška

Dažyto paviršiaus ilgaamžiškumas priklauso nuo naudotos medienos kokybės ir statinio konstrukcijos. Pavyzdžiui, ant pjautinės medienos dažai laikosi ilgiau, nei ant lygios, obliuotos. Pasak „Vivacolor“ dažų eksperto Roko Vičkaus, svarbu, kad pastato cokolio aukštis būtų mažiausiai 30 centimetrų. „Jeigu įvertiname, kad pastato konstrukcija yra teisinga, o mediena tinkamai paruošta, tuomet belieka apsispręsti, ar norime jį dažyti pilnai dengiančiais dažais ar pusiau skaidriais, per kuriuos persimato medienos tekstūra“, – pasakojo R.Vičkus. Tiesa, pilnai dengiantys dažai yra žymiai ilgaamžiškesni už pusiau skaidrius.

„Pusiau skaidrius dažus, kaip ir pilnai dengiančius, privaloma spalvinti, nes pigmentai padeda apsaugoti medieną nuo ultravioletinių spindulių poveikio. Tačiau pasirinkus paviršiaus apdorojimą pusiau skaidriomis priemonėmis, dažymo procedūrą reikia kartoti kas ketverius – penkerius metus. Tuo tarpu vandeniniai, pilnai dengiantys dažai išlieka iki penkiolikos metų ir tai – ne riba“, – patirtimi dalinosi „Vivacolor“ dažų ekspertas „.

Pasak specialisto, abi dažų rūšis galima kombinuoti. Sunkiai pasiekiamas lentas, vėjalentes dažyti pilnai dengiančiais dažais, o likusį fasadą – pusiau skaidriais.

Renkantis dažų spalvą reikia nepamiršti, kad kuo tamsesnis ir ryškesnis atspalvis, tuo daugiau saulės spindulių ji sugers ir tuo labiau fasadas įkais. Tamsūs ir ryškūs atspalviai pietinėje, saulės spindulių labiausiai veikiamoje namo pusėje greičiau blunka ir pakeičia spalvą, todėl namo išorę patariama dažyti šviesiomis spalvomis.

Medinių namų fasadai, ypač mūsų klimato juostoje, yra veikiami įvairių oro sąlygų – lietaus, sniego, ledo, saulės, vėjo ir didelių temperatūros svyravimų. Dėl to svarbu rinktis atsparius drėgmei dažus. Vieni tokių yra „Vivacolor Villa“ serijos dažai, kurių rišamoji medžiaga yra pagaminta pagal naujausią Core & Shell technologiją. Šios technologijos naudojimas ne tik padidina nudažyto paviršiaus atsparumą drėgmei, bet ir užtikrina geresnes purvą atstumiančias savybes.

Pasiruošimas dažymui

Jei per metus fasadas apaugo samanomis, jas reikia pašalinti mechaniškai, o vėliau pažeistą paviršių apdoroti antipelėsine priemone. Purvu ir nešvarumais apsinešusį paviršių nuplaukite specialia šarmine valymo priemone. Jeigu fasadas buvo anksčiau dažytas, po plovimo reikia pašalinti prastai besilaikančius ar atsilupusius dažus. Tai padaryti galima specialiu gremžtuku arba metaliniu šepečiu. Fasadui būtina išdžiūti! Kuo jis sausesnis, tuo geriau įsigers impregnantas ir tuo tvirčiau laikysis dažai.

Medis yra natūrali medžiaga, kurioje greitai pradeda daugintis įvairūs mikroorganizmai, todėl tiek naują, neapdorotą medieną, tiek seną, prieš dažant, reikia impregnuoti.

„Impregnantai pagaminti taip, kad juose esančios apsauginės priemonės ir biocidai kiek įmanoma giliau įsiskverbtų į medieną. Biocidai – tai medžiagos, užkertančios kelią pelėsio, grybelių ir kitų medienai kenksmingų mikroorganizmų dauginimuisi, kinivarpų veisimuisi“, – paaiškino R.Vičkus.

Impregnavus paviršių, vinių galvutes rekomenduojama uždažyti antikoroziniu gruntu, kuris apsaugos metalą nuo rūdijimo. Baigus paruošiamuosius darbus, galima pradėti dažyti fasadą.

Dažymo eiga

Idealios sąlygos dažyti – kai lauko temperatūra 15 – 20ºC šilumos, apniukę ir nėra vėjo. Saulėtą dieną dažyti geriausia pavėsyje, tolstant nuo saulės. „Jeigu paviršius drėgnas, leiskite fasadui bent dvi tris dienas džiūti. Svarbu, kad dažymo metu nelytų, o baigus darbą ateinančią parą temperatūra nenukristų žemiau nulio“, – patarė „Vivacolor“ dažų ekspertas Rokas Vičkus.

Dar vienas svarbus patarimas – pirmą kartą nudažykite naujas lentas dar prieš kalant jas ant sienos. „Taip užtikrinsite, kad visas išorinis lentos paviršius bus padengtas dažais. Jei lentas pirmą kartą dažysite jau ant sienos, po kurio laiko gali išryškėti nenudažytos vietos, kadangi medinės lentos ilgainiui traukiasi arba nežymiai pasislenka iš vietos“, – pasakojo specialistas.

„Jei lentos yra pjautinės, dažykite teptuku, nes taip dažai lengviau patenks į plyšius ir po medienos plaušais. Fasado dažymui skirti teptukai yra platūs ir stori, todėl jais galima užtepti didelį dažų kiekį. Kad darbas vyktų sparčiau, dažus galite užnešti voleliu, bet iškart po to – išlyginkite teptuku. Pasirūpinkite, kad dažai gerai įsiskverbtų į medį ir visos įdubos, įtrūkiai bei tarpai tarp lentų būtų padengti dažais“, – patarė „Vivacolor“ dažų ekspertas.

Pirmiausia reikėtų nudažyti fasado lentas, tada galima dažyti kampines lentas bei langų ir durų apvadus. Dažydami kampines lentas ir apvadus, saugokite, kad dažai neužtikštų ant jau nudažytos sienos. Čia jums padės kartono lakštas, glaistyklė arba bet kokia standesnė lentelė. Jei vis tik ant sienos užtiško dažų, nedelsiant juos nuvalykite ir, jei reikia, uždažykite atsiradusiais dėmes. Svarbu kruopščiai apdoroti lentų ir rąstų galus, nes per ten mediena gauna didžiąją dalį drėgmės.

Patarimas po dažymo darbų – nuolat stebėkite nudažytos sienos paviršių, kad, prireikus, spėtumėte laiku jį paremontuoti. Pietinę ir vakarinę sienas gali tekti tvarkyti dažniau nei kitas sienas, nes jos yra atgręžtos į saulę, tad patiria didesnį saulės spindulių poveikį.

Medinio namo fasado dažymas – daug laiko ir pastangų reikalaujantis darbas. Dažų ekspertas Rokas Vičkus rekomenduoja pasirinkti patikimus „Vivacolor Villa“ serijos dažus, kuriais nudažytas medinis fasadas bus apsaugotas daugiau nei 10 metų!

Kviečiame pažiūrėti video.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.