Namams šiltinti – pažangiausi technologiniai sprendimai

Drėgmė, šaltis, skilinėjančios sienos, dažnai – ir didokos šildymo kainos. Tai pagrindinės priežastys, dėl kurių praveriamos namo apšiltinimą atliekančių specialistų durys. Augant renovacijos mastui ir, atitinkamai, izoliacinių medžiagų poreikiui, putų polistirenas tampa bene pagrindine apšiltinimo medžiaga naujų namų statyboje ir ypač – renovuojant senus pastatus. Tobulėjant gamybos technologiniams procesams, šia medžiaga dabar jau galima izoliuoti ir garsą tarpaukštinėse perdangose.

Sienų šiltinimo efektyvumas priklauso nuo pasirinktų medžiagų, naujų technologinių galimybių bei specialistų sąžiningo darbo, renovuojant ar statant naują namą.<br>Fotolia nuotr.
Sienų šiltinimo efektyvumas priklauso nuo pasirinktų medžiagų, naujų technologinių galimybių bei specialistų sąžiningo darbo, renovuojant ar statant naują namą.<br>Fotolia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-17 14:07, atnaujinta 2017-05-25 08:07

Sienų šiltinimo efektyvumas priklauso nuo pasirinktų medžiagų, naujų technologinių galimybių bei specialistų sąžiningo darbo, renovuojant ar statant naują namą. Dažnai naujausi technologiniai sprendimai asocijuojasi su automatiškai išaugusia kaina, tačiau renovuojant daugiabutį namą su, pavyzdžiui, putų polistirenu, vartotojai gauna jiems ekonomiškai naudingą kainą. Tokiomis plokštėmis renovuotas senas ar apšiltintas naujas būstas ilgai džiugins rezultatais – naujosios plokštės savo savybių nekeičia bent 50 metų.

Polistireninis putplastis gali būti naudojamas pamatams, rostverkams, cokoliniams aukštams, rūsiams apšiltinti, išoriniam ir vidiniam sienų apšiltinimui ir kt.

Naujas vardas rinkoje

Pasaulyje sparčiai augant putų polistireno rinkai, platų žingsnį nusprendė žengti ir lietuviai – neseniai Vievyje atidaryta putų polistireno plokščių gamykla „Etna“. Gamykloje naudojama pati naujausia Europoje polistireninio putplasčio gamybos įranga, o kompiuterizuoti gamybos procesai užkerta kelią bet kokiems gamybos netikslumams ir leidžia gaminti išskirtinės kokybės polistireninį putplastį.

Naujojoje gamykloje įrengta polistireninio putplasčio plokščių bandymų laboratorija kontroliuoja gaminių kokybę ir užtikrina jų atitikimą tarptautiniams standartams. Čia atliekami lenkimo ir gniuždymo bandymai, veikia šilumos laidumo, dinaminio standumo nustatymo prietaisai. Laboratorijos specialistai yra atviri bendradarbiauti su termoizoliacijos srities mokslininkais, statybų, apšiltinimo specialistais, tyrėjais bei studentais. Laboratorijoje taip pat veikia degumo kamera, tikrinanti medžiagų degumą ir jų atitikimą „E“ degumo klasei, geometrinių parametrų tikrinimo prietaisas.

Efektyviai izoliacijai – šiuolaikiški sprendimai

Šiuo metu savo būsto atnaujinimui gyventojai gali rinktis trijų rūšių polistireninio putplasčio plokštes – ne tik paprastas, bet ir su padidinta smūgio garso izoliacija bei papildytas grafitu.

Dėl grafito naudojimo itin padidėja polistireno šiluminė varža, todėl tai pačiai šiluminei varžai tinka plonesnis pastato apšiltinimo sluoksnis – geresnės termoizoliacinės savybės leidžia suploninti termoizoliacinės medžiagos sluoksnio storį iki 20 proc. Tai ypač aktualu dėl nacionalinėse normose pastatų šiluminei varžai keliamų vis didesnių reikalavimų – norint juos įgyvendinti, dažniausiai prireikia didinti termoizoliacinio sluoksnio storį. Pagal specialią technologiją gaminamos smūgio garso izoliacijai skirtos polistireninio putplasčio plokštės atveria didžiules galimybes norintiems komfortiškos garso izoliacijos. Gaminant putplastį, plokštės lėtai spaudžiamos specialiu presu ir traiškomi polistirolo burbuliukai. Garso bangos, sklisdamos per tokią plokštę, pakeičia kryptį ir išsisklaido – garsą galima sumažinti net 33 decibelais. Šios rūšies plokštės yra efektyvios, ilgaamžės, neįgeriančios drėgmės ir nekeičiančios savo savybių per visą tarnavimo konstrukcijoje laiką. Jos ypač tinkamos naudoti grindims po išlyginamuoju betono sluoksniu gyvenamuosiuose, administraciniuose, poilsio ir kt. pastatuose.

Standartinės „Etna“ plokštės yra 20 cm ilgesnės ir 10 cm platesnės nei kitos Lietuvoje parduodamos plokštės – jų matmenys – 120 x 60 cm. Tokiu būdu suvienodinami visų pagrindinių statybinių medžiagų pločiai: gipso kartono, OSB, CDP, ekstrudinio polistirolo, apšiltinimo vatos – visų jų standartinis plotis yra 1200 mm. Suvienodinus matmenų standartus, lengviau paskaičiuoti statyboms reikiamos medžiagos kiekį bei naudoti statybines medžiagas kartu.

20 proc. didesnės nei įprastos plokštės leidžia greičiau atlikti apšiltinimo darbus, lieka mažiau plokščių sujungimų, be to, tokio dydžio plokštes galima talpiau sudėti į krovininį transportą – standartinis vilkiko plotis 2,45 m.

Polistireninio putplasčio plokštės išsiskiria termoizoliacinėmis savybėmis, išlieka nesukritusios, neišskiria jokių sveikatai ir gamtai žalingų medžiagų, be to, jei nepatiria tiesioginio atmosferos poveikio, visiškai neyra ir tarnauja 50 ir daugiau metų. Dar viena svarbi savybė – net ir esant ugnies šaltiniui, polistireninis putplastis nedega atvira liepsna, kaip, pavyzdžiui, mediena, o tik lydosi, be to, besilydydamas išskiria mažiau kenksmingų medžiagų nei deganti mediena. Europos Sąjungoje galioja reikalavimas putplastį papildyti degimą slopinančiais priedais, kurie netirpūs vandenyje – taip jie neišplaunami iš medžiagos į aplinką ir išlieka efektyvūs dešimtmečius.

Kokybės garantas

Gamykloje visas gamybos procesas ir kokybės kontrolė yra automatizuoti, tad be vargo pagaminama daugiau kokybiškos produkcijos. Pati gamybos linija išsiskiria ir pažangiomis saugumo sistemomis.

Kad būtų išgauta maksimali kokybė, gamybos patirtimi su „Etna“ specialistais dalijasi profesionalai iš Vokietijos, Prancūzijos, Čekijos bei Lenkijos putų polistireno gamyklų laboratorijų.

Visi gamyklos polistireninio putplasčio bandymai yra atliekami pagal Europos Sąjungos standartus, tad produktai atitinka europinį lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.