Kaip susikurti tinkamą mikroklimatą namuose

Žiema – tai ne vien Kalėdos ir Naujieji Metai, slidžių maratonas ar sniego mūšis, bet ir šaltis su maksimaliu režimu dirbančia būsto apšildymo sistema. O tai savo ruožtu reiškia ir ypatingai išsausėjusį orą, kuris yra gana kenksmingas mūsų organizmams, kupiniems skysčių.

Optimalus sveiko oro drėgmės lygis siekia nuo 25 proc. iki 55 proc.
Optimalus sveiko oro drėgmės lygis siekia nuo 25 proc. iki 55 proc.
Optimalus sveiko oro drėgmės lygis siekia nuo 25 proc. iki 55 proc.
Optimalus sveiko oro drėgmės lygis siekia nuo 25 proc. iki 55 proc.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2016, 2:37 PM, atnaujinta May 11, 2017, 2:51 AM

Sausas oras mus vargina, džiovina akių gleivinę ir odą, kenkia augalams, baldams. Šildymo sezono metu, užsandarinus langus ir prišildžius namus, sutrinka normali oro apytaka: pradeda ašaroti akys, atsiranda sloga, paūmėja lėtinis bronchitas (mūsų „ištikimoji“ draugė sloga kasmet paverčia nedarbingais 5-20 procentų visų planetos žmonių, dėl ko yra prarandama apie 111 milijonų darbo valandų). Ir dvigubai aktuali ši problema šeimose su mažais vaikais bei žmonėms, turintiems kvėpavimo takų sutrikimų.

Tačiau, ačiū Dievui, gyvename ne akmens amžiuje, ir žmonės jau gana seniai sugalvojo paprastą būdą kovoti su šia neganda – patalpų oro drėkinimo sistema, paprasčiausiai tariant, oro drėkintuvais. Būtent jie gerina patalpų oro kokybę ir mažina sauso oro sukeliamus negalavimus.

Ir, atrodytų, prekyboje galima rasti begales skirtingų dydžių bei tipų garintuvų – vėsios dulksnos, išgaravimo, šiltos dulksnos, ultragarsinius ir netgi „konsolinius“, skirtus drėkinti keletą kambarių ir labai didelius plotus. Ir kam dar „išradinėti dviratį“?

Tačiau būtent drąsūs ir sumanūs „dviračių išradėjai“ įsigudrina pasakyti savo žodį ten, kur jau viskas, atrodytų, seniausiai pasakyta. Vienas iš tokių drąsuolių – britas Jamesas Dysonas. Ir ar galima suabejoti drąsa žmogaus, kadaise išradusio cikloninį dulkių siurblį bei oro ventiliatorių be propelerio mentelių?

Ir ką gi naujo sugebėjo į oro drėkinimo sritį atnešti šis anglų išradėjas? Tiksliau, 250 jo kompanijos inžinierių, dirbusių kuriant naująjį „Dyson Humidifier“, paprasčiau tariant, drėkintuvą? Pirmiausiai, šio drėkintuvo veikimo principas paremtas oro dauginimo ventiliatoriaus technologija, sukuriančia galingą ir kryptingą drėgno oro srautą, tikslingai ir tolygiai drėkinantį reikalingą plotą.

Taip sprendžiama įprastų (šalto garo) drėkintuvų problema – ta, kad šaltas garas, paskleistas iš įprasto oro drėkintuvo iškart „sėda žemyn“, ir nėra paskleidžiamas patalpoje tolygiai.

Kaip ir kuo jis taip ypatingai drėkina orą? Visa šio proceso esmė – vandens apdirbimas ultragarsu. Iš esmės ultragarsiniai oro drėkintuvai yra tyliausiai veikiantys drėkintuvai. Ultragarsiniuose drėkintuvuose aukšto dažnio garso bangos vibruoja metalinę diafragmą „ultragarso“ dažniu. Tokiu būdu drėkintuve esantys vanduo suskaidomas į ypač daug smulkių lašelių. Tie vandens lašeliai yra tokie maži (praktiškai mikroskopiniai), kad dėl savo mažo svorio gali ilgai kaboti ore. Ši lašelių dulksna, kuri atrodo kaip rūkas, išleidžiama į orą naudojant labai mažą ir tyliai veikiantį ventiliatorių.

„Dar vienas eilinis ultragarsinis drėkintuvas“? – sakysite. Neskubėkite su išvadomis.

Eilinis ultragarsinis oro drėkintuvas, kaip žinia, nevalo vandens. O štai šio kūrėjai nusprendė spręsti reikalą kompleksiškai. Jų drėkintuvas – ne vien drėkintuvas. Inžinieriai nusprendė – jeigu jis jau pervaro per save didelius vandens srautus, tą vandenį būtina ir išvalyti.

Įprastuose drėkintuvuose oras yra drėkinamas kovai su ligomis ir alergijomis, kurios netgi su dviguba jėga puola organizmą, išsekintą drėgmės praradimo. Bet bėda ta, kad pats drėkintuvas tampa alergenų ir ligų platintoju – nes ne mums vieniems patinka drėgnas oras. Stovintis vanduo drėkintuvo rezervuare gali tapti tikra mikroorganizmų saugykla, tikra vystymosi baze, iš kurios bakterijos oro srove su vandeniu yra išnešiojamos po visą patalpą.

Kad to būtų išvengta, šiame drėkintuve yra įmontuota speciali antibakterinė lempa. Ji ultravioletiniais spinduliais apdirba esantį rezervuare vandenį, kuriame per tris minutes užmuša iki 99,9 procentų visų bakterijų – ir tame nieko naujo: vandens ir oro valymas ultravioletiniais spinduliais yra seniai įvertintas ir pripažintas metodas. Taip į patalpą patenka gana gerai išvalytas vanduo. Be to, ultravioletiniai spinduliai yra naudojami netgi tada, kai aparatas nėra eksploatuojamas.

Taigi, jei jau toks geras, gal galintis ir pats palaikyti komfortišką mikroklimatą patalpoje? Jokių problemų! Optimalus sveiko oro drėgmės lygis siekia nuo 25 proc. iki 55 proc. santykinės drėgmės. Žemas drėgmės lygis (mažesnis nei 25 proc.) yra laikomas kenksmingas sveikatai.

Aukštesnis nei 55 proc. drėgmės lygs patalpoje skatina pelėsį, bakterijas, grybelį ir dulkių erkutes (lengviausia pernelyg didelį drėgmės kiekį nustatyti įvertinus, ar ant langų stiklų yra susidaręs kondensatas – tai yra aiškus požymis, kad drėgmės per daug). „

Taigi, belieka tik rūpintis, kad drėkintuvo rezervuare visada būtų vandens, o tai nėra sudėtinga, nes šiame futuristiniame aparate vandens rezervuaras yra permatomas. Kurio trijų litrų talpos turėtų užtekti 18 valandų darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.