Keraminės čerpės – ką svarbu žinoti?

Molinėmis čerpėmis dengti namai – jau net tik dažno tautiečio Ispanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse išvystamas vaizdas. Vis dažniau molinėmis čerpėmis dengti savo namų stogus pasiryžta ir lietuviai, nors mūsų šalyje ši stogo danga buvo populiari dar XIV amžiuje. Čerpės vertinamos dėl savo estetiškumo, ilgaamžiškumo ir patvarumo, tačiau neretai renkantis čerpes ir dengiant jomis nuosavų namų stogus neišvengiama ir klaidų.

Keraminių čerpių stogas sujungia istorinę eleganciją ir inovacijas, subtilumą ir išskirtinumą, klasiką ir modernizmą.<br>„Eternit Baltic“ nuotr.
Keraminių čerpių stogas sujungia istorinę eleganciją ir inovacijas, subtilumą ir išskirtinumą, klasiką ir modernizmą.<br>„Eternit Baltic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2016, 11:42 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:06 AM

Investicija, atsiperkanti su kaupu

Keraminių čerpių stogas sujungia istorinę eleganciją ir inovacijas, subtilumą ir išskirtinumą, klasiką ir modernizmą. UAB „Statau pats“ projektų vadovas Linas Turčinskas atkreipia dėmesį ir į tai, kad čerpės neturi neigiamo poveikio sveikatai. Tradiciškai visos keraminės stogų čerpės gaminamos iš natūralaus molio, vandens ir žemės, naudojant orą ir ugnį. Taigi – labai prisideda prie gyvenimo kokybės.

Keraminės čerpės taip pat pasižymi atsparumu garsui, rūgštiniam lietui, temperatūrų svyravimui bei yra nedegios. L. Turčinskas teigia, kad vien sprendimas stogą dengti čerpėmis jau yra geras. Anot jo, didžiausia klaida, kurią daro žmonės, rinkdamiesi kitas dangas, ta, kad už jas sumoka beveik tiek pat, o gauna žymiai mažiau. „Populiarūs ir atsibodę ar imituojantys čerpes stogai tiesiog nublanksta, o jų šeimininkai daugeliu atveju „graužiasi nagus“, nes pinigų sumos panašios, o rezultatas gerokai skiriasi“, – tikina L. Turčinskas.

Pradžia – nuo gamintojo

Vis dėlto čerpių pasiūla šiomis dienomis yra milžiniška – Lietuvoje galima rinktis iš bemaž kelių šimtų skirtingo tipo čerpių. Pavyzdžiui, vien stogo, fasado ir interjero medžiagas tiekianti UAB „Eternit Baltic“ lietuviams siūlo daugiau kaip 250 skirtingų tipų čerpių, o kiti – ir dar daugiau. Taigi išsirinkti pirkėjui yra nelengva, o neretai tai gali tapti tikru iššūkiu.

Prekybininkai atkreipia dėmesį, kad svarbiausia, nutarus stogą dengti čerpėmis, yra pasirinkti tinkamą čerpių gamintoją iš tinkamo tiekėjo. „Siūlau rinktis tik turintį ilgamečio čerpių gamintojo produkciją, kuris suteikia čerpėms bent 50 metų garantiją ir nekeisdamas pavadinimo čerpes gamina bent 100 metų“, – teigia UAB „Agmeka“, prekiaujančios įvairių tipų čerpėmis, vadovas Gediminas Šlivinskas.

Dažnai klientai negali patikėti, kad vienos iš labiausiai vertinamų vokiškų čerpių „Creaton“ kaina yra netgi mažesnė negu dažnai gerokai prastesnės kokybės Lenkijos gamintojų čerpės.

Kas tinka užsienyje – netinka Lietuvoje

Ne mažiau svarbu, renkantis čerpes, yra ir stogo techninės charakteristikos. Populiarėjant vieno aukšto namams lėkštais stogais, dažna klaida pasirinkti čerpes netinkančias žemiems nuolydžiams, o tokių rinkoje labai daug.

Kita pirkėjų neretai daroma klaida – pasirenkamos čerpės šiurkščiais paviršiais. Prie tokių čerpių lengvai prikimba purvas, ant jų pradeda augti samanos, stogas tampa estetiškai nepatrauklus. Kartu padidėja tikimybė čerpei suirti, kadangi ant jos nuolatos laikosi drėgmė, o tai ypač aktualu Lietuvos klimatinėmis sąlygomis. „Ne visi gamintojai turi galimybę sumalti molį smulkiai, o taip pat ne visi gamintojai turi švaraus molio be priemaišų“, – apie šiurkščias čerpes aiškina G. Šlivinskas.

Čerpes glotniu paviršiumi kainuoja daugiau, bet jas lengviausia nuvalyti, nešvarumai kaupiasi sunkiau. „Jei aplink namą yra medžių, dulkių, čerpės glotniu paviršiumi tiks labiausiai“, – pataria L. Turčinskas.

Taip pat nereikia pamiršti, kad stogą sudaro ne tik čerpės. Pačias čerpes laiko medinės kontrukcijos (grebėstai) ir kabliukai arba vinutės. Ekspertai pataria rinktis tik originalius čerpių gamintojų siūlomus tvirtinimo elementus. Mediena grebėstams turi būti sausa – statybos reglamentuose numatoma, jog mediena neturėtų būti drėgnesnė nei 20 proc. „Reikia atkreipti dėmesį, kad uždengus čerpinius stogus su šlapia mediena, jai džiūstant gali išsikraipyti medinė konstrukcija. Taip padidėja rizika čerpėms nukristi. Be to, stogas taps nelygus ir neestetiškas“, – tikina G. Šlivinskas.

Garantijų niuansai

Įmonių atstovai atkreipia dėmesį, atidžiau vertinti čerpes, kurias siūlo jų perpardavėjai bei atkreipti dėmesį, ar čerpėms suteikiama gamintojo garantija. Pirkėjams pirmiausia patartina, kad Lietuvoje būtų tikra čerpių gamintojo atstovybė. Jeigu gamintojas turi savo tiesioginę atstovybę, tai rodo, kad jis nebijo investuoti į šią rinką ir pasitaikius nekokybiškai produkcijai – jis prisiims atsakomybę.

„Neretai pasirenkami čerpių gamintojai, kurie nuolatos keičia savo pavadinimus arba čerpių formas. Vėliau tampa neaišku, kur kreiptis garantijos arba nelaimės atveju, kai čerpės yra sudaužomos ir prireikia naujų“, – apie garantijų niuansus pasakoja G. Šlivinskas.

Vis dėlto rimti gamintojai taiko garantijas bet kokiais atvejais. Patikimi jų atstovai, tokie kaip, pavyzdžiui, jau minėtomis vokiškomis „Creaton“ čerpėmis aprūpinantys „Eternit Baltic“, dirba tiesiogiai su gamintojais, per savo ilgą darbo patirtį yra išanalizavę kiekvieną detalę ir išsiderėję palankiausias tiekimo ir aptarnavimo sąlygas.

„Garantijas suteikia pats gamintojas, todėl pasirinkus tinkamą gamintoją, jis keičia čerpes ir neieško prie ko prikibti. Svarbu, kad stogai būtų uždengti pagal toje šalyje galiojančius statybos techninius reglamentus“, – teigia G. Šlivinskas.

Taigi akivaizdu, kad dengiant stogus čerpėmis nereikia pamiršti ir, rodos, kartais elementarių dalykų bei taip išvengti papildomų rūpesčių. Tai yra nepigi, tačiau patikima ir ilgaamžė danga, o norint, kad ji atsipirktų, būtina atidžiai rinktis tiek jų gamintoją, tiek atstovą, tiek naudojamus priedus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.