Pagėgiškės patarimai – jau daug metų miestelyje ji pirmoji turi žalumynų derlių

1. Špinatai

Žalumynai nėra lepūs, jie gali atlaikyti bet nedideles šalnas ir juos gana paprasta pasėti.<br>123 rf nuotr.
Žalumynai nėra lepūs, jie gali atlaikyti bet nedideles šalnas ir juos gana paprasta pasėti.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-16 09:48, atnaujinta 2017-04-09 23:37

1. Špinatai

Juos paprasta pasėti ir auginti, jie atlaiko kone bet kokias šalnas. Špinatai ypatingi tuo, kad juos galima sėti net į neįšilusią dirvą.

Sėti reikia eilėmis, paliekant maždaug 5–10 cm tarpus. Gylis – 2–3 cm. Špinatai gana greitai bręsta, juos galima valgyti praėjus maždaug keturioms savaitėms.

2. Sėjamosios pipirnės

Jas galima sėti į neparuoštą dirvą. Išauga jau po 4–5 dienų. Sėjamųjų pipirnių lapelius galima skinti po dviejų savaičių. Jas reikia gausiai laistyti, nes labai mėgsta drėgmę.

3. Krapai

Prieš sėją krapų sėklas rekomenduojama pamirkyti vandenyje 2–3 dienas. Sėti reikia žemės paviršiuje ir papurenti grėbliu.

Žemę būtina laistyti kasdien. Pasirodžius daigams juos reikia retinti. Labai svarbu dirvos temperatūra, ji neturi būti žemesnė nei 15 laipsnių. Jei dirvos temperatūra nukrinta žemiau nei minimali leistina, uždenkite krapus plėvele.

4. Petražolės

Jų sėklų paruošimas panašus į krapų – jas reikia palaikyti vandenyje 2–3 dienas. Petražoles patogiau auginti mažais krūmeliais. Iškaskite mažą duobelę ir į ją įberkite apie 10 sėklų.

Duobelės turėtų būti ne mažesniu nei 15 cm atstumu. Kol petražolės išdygs, jas reikia gausiai laistyti, po to vandens kiekį reikėtų sumažinti.

5. Lapinės garstyčios

Jas reikia sėti vos nutirpus sniegui. Išdygusias būtina praretinti. Atstumas tarp praretintų stiebelių – apie 5–10 cm. Praretinus garstyčios turi bręsti dar apie 3 savaites.

Žalumynai auginami lysvėse atviroje erdvėje, o ne šiltnamiuose. Vieta, kur jie auga turi būti gerai apšviesta saulės, o dirva iš anksto gerai patręšta.

Norint tinkamai pasėti žalumynus darže, Bronė siūlo įsiminti keletą dalykų:

– Įsigykite mažų vazonėlių sėkloms berti.

– Žemė turi būti parengta iš anksto. Galima pasinaudoti paprastu būdu. Reikia durpių, smėlio, suplėkusio komposto. Visi šie priedai imami vienodomis dalimis, sumaišomi, išsijojami. Visa tai dedama į orkaitę ir kaitinama 30 min. 100–120 laipsnių temperatūroje.

– Iš anksto būtina paruošti trąšų.

– Norint ankstyvus daigus sodinti po atviru dangumi, rekomenduojama nuvalyti sniegą nuo sodinimo vietos,  tuomet žemė greičiau įšils.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.