Trys esminiai dalykai, kuriuos reikia žinoti, šiltinant namus pavasarį

Vienas svarbiausių aspektų jaukiems namams – šiluma. Kas nenorėtų, kad namuose būtų šilta, o dar ir šildymo sąskaita sumažėtų? Išeičių yra netgi keletas, todėl išsirinkti geriausią variantą savo namams ne visuomet paprasta. Pagrindiniai šiltinimo būdai: oro tarpo šiltinimas, pastato šiltinimas iš vidaus arba išorės bei durų ar langų keitimas.

Pagrindiniai šiltinimo būdai: oro tarpo šiltinimas, pastato šiltinimas iš vidaus arba išorės bei durų ar langų keitimas.<br>123 rf nuotr.
Pagrindiniai šiltinimo būdai: oro tarpo šiltinimas, pastato šiltinimas iš vidaus arba išorės bei durų ar langų keitimas.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-07 18:17, atnaujinta 2017-04-08 10:51

Ką pasirinkti: sienų šiltinimą iš vidaus ar iš išorės?

Pagrindinis trūkumas namą šiltinant iš vidaus – tai kambario ploto sumažėjimas. Šildant pastatą iš išorės neprarandamas pastato plotas ir tūris. Be to, šiltinant namo sienas verta atsižvelgti ir į langų keitimo galimybes. Apšiltinus pastatą iš vidaus, siena tampa storesnė, todėl ir namuose tampa tamsiau. Jeigu langą pasirinksite šiltintai sienai iš išorės, namuose bus šviesiau, o ir palangė taps žymiai didesnė.

Kita svarbi priežastis, kodėl neverta rinktis sienų apšiltinimo iš vidaus – tai pelėsis. Sienas apšiltinus iš vidaus, šiluma nepasiekia sienų, o šaltis randa kelią į giluminius laikančių sienų sluoksnius.

Sakoma, jog sienas apšiltinti iš vidaus paprasčiau, tačiau tai yra mitas, nes sienas šildant iš vidaus reikia perkelti radiatorius bei elektros prietaisų lizdus, kartais tenka išardyti dalį grindų apdailos sluoksnio.

Vis dėlto, pastato šildymas iš išorės naudingas tik tuomet, jei sienos jau be tuščio oro tarpo. Tuščias oro tarpas gali būti užpildytas termoputomis. Šiam darbui naudojama įranga itin mobili bei patogi. Todėl meistras paprastai pasieks jūsų namo sienas. Jums nereikės rūpintis dėl privažiavimo, nes oro tarpų šiltinimo profesionalas galės tiesiog prieiti prie jūsų namo.

Sienų šiltinimas termoputomis

Lietuvoje vis dar daug namų su tuščiu oro tarpu. Jeigu jūsų sienos konstrukcija su tuščiu oro tarpu, namas nesugebės išlaikyti šilumos. Šildant oro tarpą termoputos pagalba padidinsite namo sandarumą bei sustabdysite ventiliaciją tarp sienų.

Šiltinant namo sienas, taip pat, itin svarbu pasirinkti kokybiškas termoputas. „Raidenis“ vadovas Arūnas Jancas naudoja termoputas „Raidputa“ sukurtas pagal daniškas technologijas. Šios termoputos jau buvo patikrintos laiko ir atlaikė atšiaurias oro sąlygas 35 metus.

Kam reikalinga termovizija?

Galbūt jums jau teko išgirsti istoriją, kai po sienų užtaisymo, šilumos namuose padaugėjo vos keliais laipsniais? Sienų šiltinimas turi būti atliktas kruopščiai ir kokybiškai, tik tuomet galėsite džiaugtis šiltais namais. Termovizijos pagalba galima nustatyti įvairias vietas, kurios praleidžia šiluma.

Būtent šias vietas tiksliai ir kruopščiai užtaisius pasijus tikras sienų šiltinimo efektas. Be to, termovizija suras, jeigu jį turite, bet kokį statybinį broką, todėl jį bus žymiai paprasčiau ištaisyti. Pasak A. Jancos, „Raidenis“ įkūrėjo, „Termovizija atliekama ne tik prieš šiltinimo darbus, bet ir nemokamai po jų. Svarbu, kad klientas turėtų progą įsitikinti, jog darbas buvo atliktas rūpestingai ir profesionaliai“.

Mediniai ir plastikiniai langai

Vyrauja mitas, jog mediniai langai ne taip saugo šilumą kaip plastikiniai. Tačiau tai yra visiška netiesa, kadangi tiek mediniai, tiek ir plastikiniai langai, jeigu jie yra kokybiški bei profesionaliai sumontuoti, užtikrins, kad jūsų namuose būtų šilta. Plastikiniai langai dažniausiai yra šiek tiek pigesni negu mediniai.

Jie gali būti laminuoti ir taip papuošti medžio imitacija. Plastikinių ar medinių plastikinių langų pagalba šilumos pralaidumo problemas galėsite pamiršti. Langai padės taupyti šiluminę energiją bei džiaugtis garso ir šilumos izoliacinėmis savybėmis.

Išsiaiškinti, kaip spręsti namuose šiltinimo problemas geriausia nustatyti termovizijos pagalba. Tuomet galėsite rinktis protingiausią variantą, kaip ištaisyti statybinį broką. Taip išvengsite įvairių statybinių darbų ir pasirinksite tik pačius reikalingiausius, kad namuose būtų šilta, gera ir jauku bet kokiomis oro sąlygomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.