Patarimai, kurių laikydamiesi šiltnamyje derliaus sulauksite it iš gausybės rago

Dažno lietuvio darže rasime ir šiltnamį. Norite ten gausaus derliaus? Turite jį tinkamai paruošti, pradedant nuo remonto ar plėvelės ištempimo, jei šiltnamis ne stiklinis, baigiant švarinimu. Geriausia, jei tam tikrus darbus atliktumėte rudenį. Jei nespėjote – pats metas paskubėti ir tai padaryti dabar. Turite atlikti sanitarinį valymą, profilaktinę konstrukcijų ir dangos dezinfekciją, dezinsekciją ir dirvožemio dezinfekciją.

„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
Dažno lietuvio darže rasime ir šiltnamį. Norite ten gausaus derliaus? Turite jį tinkamai paruošti, pradedant nuo remonto ar plėvelės ištempimo, jei šiltnamis ne stiklinis, baigiant švarinimu.<br>„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
Dažno lietuvio darže rasime ir šiltnamį. Norite ten gausaus derliaus? Turite jį tinkamai paruošti, pradedant nuo remonto ar plėvelės ištempimo, jei šiltnamis ne stiklinis, baigiant švarinimu.<br>„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
„UAB agrofirma „Sėklos“ nuotrauka“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 23, 2017, 9:35 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:17 AM

Šiltnamio valymas ir paruošimas

Lapkričio mėnesį turėtumėte rūpestingai išvalyti šiltnamį ir paruošti jį dezinfekciniam apdorojimui. Jei to nepadarėte, padarykite tai dabar. Paprastai šiltnamius reikėtų dezinfekuoti saulėtą dieną.

Turite sunaikinti augalų liekanas tiek šiltnamyje, tiek aplink jį. Tada mechaniškai išvalykite ir nuplaukite vandeniu šiltnamio konstrukcijas, įrenginių paviršius, auginimo ir priežiūros inventorių, kanalizacijos ir ventiliacijos kanalus.

Vėlai rudenį arba anksti pavasarį pats laikas atlikti šiltnamio dezinfekciją ir dezinsekciją.

Dezinsekcija – tai vabzdžių kontrolė. Ji apima vabzdžių ir voragyvių naikinimą naudojant chemines, mechanines ir biologines priemones, jų derinius. O dezinfekcija – patogeninių mikroorganizmų: grybų, virusų, bakterijų, mielių ir kt., esančių aplinkoje, naikinimas.

Geriausia dezinfekuojant šiltnamį parinkti tokias priemones, kurios veiktų kompleksiškai: tiktų ir šiltnamio konstrukcijoms, ir gruntui, apimtų kiek įmanoma daugiau žaladarių grupių, būtų efektyvios ir turėtų gana ilgą tiesioginio veikimo periodą.

Patys populiariausi dezinfekcijos ir dezinsekcijos būdai yra fumigacija (nuodingų dūmų paskleidimas) ir plovimas (purškimas) augalų apsaugos priemonėmis, mikroelementinėmis trąšomis, botaniniais ekstraktais ir augalų ištraukomis (ekologinis būdas).

Kompleksiniam visa apimančiam veikimui (dezinfekcija ir dezinsekcija) labiausiai tinka insektoakaricido „NeemAzal T/M“ ir fungicido „Previkur Energy“ mišinys.

Jeigu yra samanų ir kerpių – atskirai naudotinas geležies sulfatas. Jeigu norima šiltnamio gruntą ir jo konstrukcijas apsaugoti nuo patogenų, tuomet naudotinas „Previkur Energy“ ir „Glorija“ mišinys, dezinfekantas „Ecocid“, vario sulfatas, „Bordo“ ar „Burgundija“ rinkiniai bei siera.

Jeigu norite išnaikinti kenkėjus, tuomet šiltnamio grunte galite naudoti insektoakaricidą „NeemAzal T/M“, kalio muilą, botaninių ekstraktų trąšas „Konflic“, „Deffort“, „Oleorgan“, ropojančius vabzdžius naikinančius biocidus, sierą ar medžio pelenus.

Kenkėjų yra šiltnamio konstrukcijose? Tam taip pat tinka insektoakaricidas „NeemAzal T/M“, kalio muilas bei botaninių ekstraktų trąšos „Deffort“ ar „Canelys“.

Tvarkant šiltnamius nereikia pamiršti ir liaudiškų būdų. Naudoti biologinius buitinius ploviklius ir valiklius, probiotinius tirpalus, karštą vandenį, „negyvą“ vandenį, fitocindinių augalų (česnakų, svogūnų, ramunėlių, serenčių ir kt.) ištraukas, ekstraktus ar kitus panašius preparatus. Venkite cheminių ploviklių ir valiklių, pramoninės ir statybinės chemijos medžiagų.

Jeigu šiltnamio dezinfekciją atliekate jį fumiguodami – būtina visus metalinius paviršius uždažyti, apdengti arba ištepti aliejumi.

Be dangų ir konstrukcijų, tais pačiais tirpalais dezinfekuojami vazonėliai, daigyklos, peiliai, transporto įranga: dėžės, padėklai.

Jei šiltnamį traukiate plėvele

Jei šiltnamį traukiate plėvele, antrais metais gali būti reikalingas šiltnamio karkaso remontas. Taip pat šie patarimai aktualūs, jei šiltnamį plėvele aptrauksite iš naujo.

Labai svarbu, kad vegetacijos eigoje plėvelė kuo ilgiau tarnautų. Todėl geriau rinkitės stabilizuotą polietileno plėvelę, skirtą šiltnamiams dengti. Jos tarnavimo laikas ilgesnis negu nestabilizuotos. Patartina karkasą, kur liečiasi plėvelė, nudažyti baltai, tose vietose saulėtomis karštomis dienomis ji mažiau įkais. Tam naudokite baltalą.

Karkaso aštrius kampus apriškite minkšta medžiaga. Taip plėvelę apsaugosite nuo trinties.

Labai svarbu plėvelę gerai įtempti. Kad vėjas mažiau blaškytų plėvelę, ant stogo galite įtempti tinklą. Plėvele denkite šiltnamį taip, kad suklijuota plėvelės vieta eitų skersai, o ne išilgai šiltnamio.

Būtinai skirkite laiko vėdinimo orlaidėms. Žalumyninėms daržovėms, pomidorams reikalingas viršutinis vėdinimas ir apatinis šoninis vėdinimas, o agurkams orlaides geriau įrengti šiltnamio viršuje, nes jie nepakenčia skersvėjo.

Šiltnamio grunto dezinfekcija

Dažniausiai atliekama anksti pavasarį, prieš sėją ar sodinimą. Jos tikslas – paruošti šiltnamio gruntą, kad augalai augtų saugiai. 

Ką pirmiausia daryti? Geriausia per kastuvo gylį nukasti esamą gruntą ir atvežti naujo. Jį būtų ne pro šalį papildyti dirvos papildais, pavyzdžiui, keramzitu, perlitu, ceolitu, įgėrio granulėmis, jeigu sezono metu kamavo kurmiai ir kurkliai, patiesti apsauginį tinklą. Kaip ekonomišką alternatyvą gruntą galima pakeisti tik auginimo lizduose.

Jei grunto nuspręsite nekeisti, galite jį dezinfekuoti fungicidinį gydomąjį poveikį turinčiu fungicidu „Previcur Energy“, išbarstytomis ir į dirvą įterptomis chlorkalkėmis, negesintomis kalkėmis ar dolomitmilčiais, karbidu, kalcio trąšomis ar medienos pelenais. Derinant sėjomainas šiltnamio grunto paviršiuje galima pasėti rapsų, garstyčių ar kitų fitoncidinių sideratų, mulčiuojant saikingai naudoti šiaudų ir fitocidinių augalų šieno mišinį: dilgėlių, chrizantemų, serenčių, medetkų, ramunėlių, kraujažolių.

Dar keli darbai, kuriuos reikėtų atlikti

1. Atminkite, kad dirvos fizinėms savybėms gerinti kraikinės durpės, spygliuočių pjuvenos bei žievės netinka, nes šios medžiagos rūgština dirvą, kuri turi būti artima neutraliai.

2. Kad greičiau įšiltų dirva šiltnamyje, mulčiuokite dirvą plėvele, tam naudojama paprasta polietileno, baltai juoda plėvelė. Galima naudoti ir kitas medžiagas, pavyzdžiui, tuopų lapus, polipropileninę medžiagą, tačiau ne agroplėvelę. Mulčias saugo dirvos šilumą.

3. Daržoves šiltnamyje auginkite lysvėse, tada dirva geriau ir greičiau įšils. Jas suformuokite 10–15 cm aukščio 1–1,2 m pločio.

4. Jei šiltnamyje naudojate šiaudus, reikia tinkamai juos apdoroti: įterpkite trąšų, sulaistykite šiltu vandeniu.

5. Galite įsigyti statinę vandeniui, špagato, agroplėvelės.

6. Dirbant darbus viso sezono metu maksimaliai laikykitės higienos – tiek naudodami darbinius drabužius, tiek įrankius.

7. Būtina apgalvoti vandens padavimo sistemos projektą, augalų liekanų šalinimą ir jų kompostavimą, apsauginių tinklelių įkasimą apsisaugant nuo kurmių ir kurklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.