Nepatikėsite, kiek daug problemų darže gali išspręsti paprastoji druska

Kad druska daug kur gali pagelbėti buityje, esate ne kartą skaitę. Bet gal dar nedaugelis žino, kad ji gali išspręsti ir kai kurias problemas jūsų darže. Paruošėme keletą patarimų, kuriais dalijasi patyrę daržininkai savo tinklaraščiuose.

Pasigaminus tinkamą druskos tirpalą galima sustabdyti net pomidorų marą.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasigaminus tinkamą druskos tirpalą galima sustabdyti net pomidorų marą.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasigaminus tinkamą druskos tirpalą galima sustabdyti net pomidorų marą.<br>123 rf nuotr.
Pasigaminus tinkamą druskos tirpalą galima sustabdyti net pomidorų marą.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-24 15:21, atnaujinta 2017-04-26 01:46

Ant pomidorų, pavyzdžiui, pastebime pirmuosius fitoftorozės – labai pavojingos ir žaibiškai plintančios ligos – požymius. Tuomet nedelsiant reikia pagreitinti vaisių nokimą, nes tik taip juos išgelbėsime. Tuo tikslu pomidorus paprastai rekomenduojama „pamaitinti“ kaliu ir fosforu.

Bet yra ir kitas – efektyvesnis ir paprastesnis būdas. Pasiruoškite tokį tirpalą: 1 litras vandens ir 100 gramų valgomosios druskos, juo apipurkškite ligos pažeistus augalus. Po tokios gydomosios operacijos lapai pageltonuos ir nukris, augalų augimas sulėtės ir visa jų energija bus nukreipta vaisiams nokinti. Be to, plona druskos plėvelė, kuri atsiras ant vaisių, juos apsaugos nuo tolesnio infekcijos plitimo.

Bet galima ir nelaukti, vaizdingai sakant, kol trenks žaibas. Profilaktiškai augalus galima apipurkšti šviežiu česnakų užpilu – 50 gramų česnakų vienam kibirui vandens ar perrūgusio kefyro – 1 litas vienam kibirui vandens – skiediniu.

Kita problema – blogai augantys burokėliai. Šakniavaisiai vos didesni už ridikėlį ir visiškai nesaldūs. Čia taip taip gali pagelbėti druska. Viename kibire vandens ištirpinkite 35–50 gramus druskos ir šiuo skiediniu pamaitinkite augalus.

Toks maisto papildas naudojamas vasaros pradžioje, kai ant augalų atsiranda aštuoni tikri lapai. Druskos skiedinys pilamas ne po pačia šaknimi, o į vageles – 10 cm atstumu nuo šakniavaisio.

Jau keleri metai pūva svogūnai? Kaltininkas – svogūninė musė. Jei pastebėjote pageltonavusius svogūno laiškus, lysvę nedelsdami užpilkite rupia valgomąja druska – 10 kv. metrų 1 kg druskos. Žemę gerai palaistykite vandeniu, kad druska ištirptų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.