Jauno varėniškio daržovės atsigavo tik po vieno kaimynės patarimo

Varėniškis Vaclovas savo laišku mus labai pradžiugino. Jaunas vyras prisipažino dar nesantis patyręs daržininkas, tačiau nusprendė pasidalyti kaimynės, keliasdešimt metų daržoves auginančios moters, pernai jį pradžiuginusios savo paruošiamų trąšų receptu. Vyras negalėjo patikėti – jo šilnamyje ir lysvėse vargiai augusios daržovės kone iškart atsigavo.

Nereikia tikėtis, kad daržovės puikiai augs neprižiūrimos. Joms  ir žemės geros reikia, ir trąšų, ir nuolatinės priežiūros.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Nereikia tikėtis, kad daržovės puikiai augs neprižiūrimos. Joms  ir žemės geros reikia, ir trąšų, ir nuolatinės priežiūros.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2017, 4:20 PM, atnaujinta Mar 18, 2023, 12:03 PM

Vaclovo laiškas:

„Esu nedidelį stažą turintis daržininkas. Prieš penkerius metus su žmona už pinigus, padovanotus vestuvių proga, ne išvykome į egzotinę šalį, o nusipirkome kuklų vasarnamį. Ir dėl to nė karto nepasigailėjome.

Dabar visą savo laisvą laiką leidžiame gamtoje. Su mumis iškylauja mudviejų mažosios dukrelės. Čia jos puikiai jaučiasi: pripučiamasis baseinas, grynas oras, švieži vaisiai ir daržovės. Šalia gyvenanti kaimynė nebrangiai parduoda ožkų pieną.

Savo darže nenaudojame jokių cheminių preparatų – saugome vaikų ir savo sveikatą. Patarimų daržininkystės klausimais nešykšti mūsų kaimynė – už tai jai labai ačiū.

Jos patartas, pavyzdžiui, pomidorus ir agurkus apipurškiu mielių užpilu. Pastarasis yra dar ir profilaktinė tokių susirgimų kaip pomidorų fitoftorozės ir agurkų miltligės priemonė.

Mielių užpilo receptą pasiruošiu taip: 3 litrus vandens pašildau ir jame ištirpinu 10 valgomųjų šaukštų cukraus bei 10 gramų sausų mielių.

Beje, tara turi būti didesnė nei 3 litrų. Mielėms pradėjus fermentuotis, jų masė padidės 2–2,5 karto.

Mieles palieku fermentuotis 4–10 valandas, kartais pamaišau.

Paprastai ruošiu užpilą ryte, kad vakare atslūgus karščiui galėčiau su purkštuvu pasidarbuoti sode.

Kai fermentacija pasibaigia, į kibirą įpilu 7 litrus vandens, 3 litrus mielių raugo ir šiuo mišiniu maitinu visas daržoves. Agurkus – kartą per 10–12 dienų, pomidorus ir likusias daržoves – kartą per 15 dienų: 1 litras mišinio po kiekvienu krūmu.

Prieš tai augalus palaistau švariu vandeniu, nes taip jie geriau įsisavina bet kokius papildus.“ Mielių užpilas – puiki fitoftorozės ir kitų grybelinių ligų profilaktika. Kodėl?

Mielės – tai grybeliai, kurie iš lyderių išstumia kitus ant augalų įsikūrusius žalingus grybelius. Šitaip ant augalų įsikuria naudingi mielės grybeliai ir žūsta kenksmingi.

Mielių užpilo poveikis matomas po dviejų trijų dienų – augalų lapai nusidažo ryškiai žalia spalva, atrodo sveikesni, vėliau augalas gerokai ūgtelės, pradės gausiai žydėti ir krauti vaisius.

Augalų lapus reikia purkšti būtinai vakare, prieš saulėlydį. Tuomet augalas suspės įsisavinti visas naudingas medžiagas, o saulė nenudegins lapų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.