Patyrę daržininkai aiškiai ir suprantamai: ką dėti į pomidorų sodinimo duobę

Neabejotinai jau nemažai žmonių pomidorus perkėlė į šiltnamius. Kiti dar bijo prognozuojamų šalnų ir atkakliai laukia. Dar kiti ketina šį savaitgalį padirbėti. Tad dalijamės šiuo metu pomidorininkų labiausiai aptariamu klausimu – ką dėti į pomidorų sodinimui paruoštas duobes? Šiuos patarimus surankiojome  rusiškuose daržininkų grupėse. 

Norite gero pomidorų derliaus - teks išmokti jų tręšimo planą. <br> 123 rf nuotr.
Norite gero pomidorų derliaus - teks išmokti jų tręšimo planą. <br> 123 rf nuotr.
Norite gero pomidorų derliaus - teks išmokti jų tręšimo planą. <br> 123 rf nuotr.
Norite gero pomidorų derliaus - teks išmokti jų tręšimo planą. <br> 123 rf nuotr.
Norite gero pomidorų derliaus - teks išmokti jų tręšimo planą. <br> 123 rf nuotr.
Norite gero pomidorų derliaus - teks išmokti jų tręšimo planą. <br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 4, 2019, 11:46 AM, atnaujinta May 4, 2019, 11:47 AM

Pirmiausia dar reikia žinoti kuo patręšti namų sąlygomis auginamus pomidorų daigus, kad šie būtų stambūs ir kokiu laiku juos pasodinti?

Pomidorai sodinami pavasarį, bet grunto paruošimas turi prasidėti rudenį. Šis procesas labai svarbus, nes trąšų įterpimas perkasant dirvožemį, jį praturtina reikiamais vitaminais.  Vadinasi, žemė taps derlinga ir prisotinta vertingomis medžiagomis.

Dirvožemio perkasimas padės jį prisotinti deguonimi ir sunaikinti daug kenkėjų.

Kokias gi trąšas būtina įterpti į gruntą?

Ruošiant dirvožemį pomidorų sodinimui būtina įterpti fosforo ir kalio trąšų. Trąšas išbarstyti žemės paviršiuje, po to ją perkasti. Jei žemė rūgšti, ją būtina kalkinti.

Dirvožemiui reikalingos organinės trąšos ir azotas, kurio dideliais kiekiais turtingos paukščių išmatos. Jei sode ar darže pūpso mėšlo krūva, kuri perpuvo, per visus metus išskirstykite po lysves.

Įterpus į mėšlą superfosfato, naudingų medžiagų poveikis sustiprėja ir pomidorų šaknys bus visiškai pasotintos būtinais elementais. Nemažą naudą dirvožemiui ir būsimiems vaisiams duos komposto krūva ir pelenai.

Žemė bus ne tik puikiai paruošta pomidorų sodinimui, bet ir taps lengva bei puria. Nepamirškite, kad didelį pomidorų derlių lemia dirvožemio paruošimas!

Taigi, o dabar – ką įterpti į duobutę sodinant pomidorus?

Dirvožemį visiškai paruošus rudenį, jis visiškai pasotintas visais naudingais elementais.  Pavasarį, likus dienai iki daigų pasodinimo, lysves reikia patręšti silpnu mangano tirpalu ir mielių
mišiniu: 10 gr. 10 ltr. vandens.

Į duobutę įpiltas mielių mišinys padės krūmeliams greičiau prisitaikyti prie naujų sąlygų. Mielių trąšos turi pastovėti  parą. Sodinant pomidorus, jas reikia įpilti į kiekvieną duobutę. Apytikrė dozė – 220 g.

Į duobutę, kur augs pomidorų daigai, būtina įdėti sugrūstą kiaušinio lukštą, kuris augalui taip pat naudingas.

Kalio trąšos bus naudingos pomidorų šaknims.  Kalio šaltinis – pelenai, kuriais galima apsirūpinti sudeginus šiaudus, žolę ar saulėgrąžas. Į kiekvieną paruoštą duobutę dėti po 100 gr.

Medienos pelenai – mineralinių medžiagų šaltinis

Kai pomidorų daigai bus pasodinti, į kiekvieną duobutę reikia juodžemio ar komposto trąšų (nedaugiau žiupsnelio!)

Ar sodinant pomidorus į duobutę reikia įterpti mineralinių trąšų?

Sodinant pomidorus tiek šiltnamyje, tiek atvirame grunte mineralinių trąšų įterpti nerekomenduojama. Jų reikės daržovei toliau augant.

Pradžioje augalas turi sustiprėti ir suformuoti šaknis. Todėl tų medžiagų, kurios buvo įterptos į gruntą rudenį ir šiek tiek pridėta pavasarį, visiškai pakanka augalui pradėjus augti.

Pernelyg didelis trąšų kiekis sodinant daigus gali sunaikinti pomidoro šaknis. Jei daigai buvo auginami durpių vazonėliuose, tai į duobutę trąšų mišinių nereikia dėti.

Svogūnų lukštai – trąšos ir priemonė nuo ligų

Kai kurei daržininkai pataria pataria į duobutes dėti perpuvusį mėšlą ir svogūnų lukštus. Šias trąšas galima naudoti ne tik sausas, bet ir antpilo pavidalu.

Viso labo sauja svogūnų lukštų, padėtų po kiekvienu augalu, užtikrina normalų pomidorų augimą, gausų jų užderėjimą. Be to, svogūnų lukštai turtingi eterinėmis medžiagomis, kurios yra veiksminga kovos su daržo kenkėjais priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.