Jei dvejojate, ar verta įsigyti vejos pjovimo robotą – įsitikinkite dabar

Kai kieme skaisčiai šviečia saulė, o vaikai ragina kartu žaisti tinklinį, gaišti laiko kieme pjaunant žolę nesinori niekam. Jei savaitgalius norite skirti laisvalaikiui ir pramogoms, verta į savo kiemą įsileisti robotą. Lietuvoje populiarėjantys vejos pjovimo robotai padeda sutaupyti laiko ir leidžia grožėtis vešlia ir lygia veja kasdien.   

 Gamintojo nuotr.
 Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2017, 1:22 PM


Ką būtina žinoti prieš įsigyjant šį gyvenimą palengvinantį prietaisą? Pataria „Stokker“ įrankių centro produktų specialistas Mindaugas Ambrasas. 


1.    Vejos pjovimo robotas – lengvai valdomas įrenginys. Vejos robotas po sklypą važinėja be žmogaus pagalbos. Viskas, ką jums reikia padaryti – nustatyti, kada ir kaip turės „darbuotis“ robotas. Pavyzdžiui, darbo dienomis kai jūsų nėra namuose ar naktimis. 

Kartą užprogramavus roboto darbo laiką, jo nebereikės kas dieną įjungti ir išjungti. Robotai išsikrauna ir pakrauna baterijas automatiškai specialiai jam vejoje įrengtoje krovimo stotelėje. 

Dėl savo lengvo ir patogaus valdymo vejos pjovimo robotai – nepakeičiamas įrenginys senyvo amžiaus ar įvairias negalias turintiems žmonėms.

2.    Kokybiški vejos pjovimo robotai nereikalauja daug priežiūros. Robotas – bene mažiausiai priežiūros reikalaujantis vejos pjovimo įrankis. Kartą per porą savaičių rekomenduojama išvalyti roboto pjovimo mechanizmą nuo žolės apnašų, apžiūrėti ar neatšipę ir nepažeisti peiliukai. 

Pakeisti atšipusius peiliukus galima patiems, naudojantis paprastu nedideliu atsuktuvu, arba galima darbą patikėti profesionalams. „Stokker“ įrankių centruose peiliukai pakeičiami labai greitai ir kokybiškai, o čia parduodamų kokybiškų vejos robotų peiliukai yra tinkami naudoti beveik ištisą sezoną.

Kartas nuo karto paprasta drėgna kempinėle galima nuvalyti dulkes nuo viso roboto paviršiaus. Tam puikiai tiks paprasta drėgna kempinėlė. 

Kokybiškus ir našius vejos pjovimo robotus pardavinėjantys „Stokker“ įrankių centrai teikia ir specialią robotų žiemos priežiūros paslaugą. Už nedidelį mokestį roboto savininkas savo įrenginį gali visai žiemai palikti centre. Per tą laiką robotas švariai išvalomas, pakraunamas akumuliatorius, atnaujinamos jo gamintojų patobulintos detalės. Robotas laikomas šiltoje patalpoje ir tai padeda pratęsti akumuliatoriaus baterijų amžių. 

3.    Robotams nereikia specifinių landšafto sąlygų. Ten, kur pravažiuoja įprasta žoliapjovė, ten turi pravažiuoti ir robotas. Robotai žolę pjauti gali net ir tuose sklypuose, kuriuose yra medžių ar kurmiarausių. 

Rinkdamiesi vejos pjovimo robotą su savimi turėkite sklypo ar kiemo, kuriame robotas dirbs, planą. Tuomet „Stokker“ įrankių centro specialistai jums padės išsirinkti tinkamiausią vejos pjovimo robotą. 

4.    Vejos pjovimo robotas – patikimas įrankis. Kiekvienas vejos pjovimo robotas yra pritaikomas dirbti konkrečiame sklype. Tam, kad robotas dirbtų, sklype įrengiama instaliacija – kiemas aptveriamas specialiu laidu, vadinau perimetro kabeliu. 

Specialiomis kabėmis prismeigti kabelį prie žemės ar velėnos galima ir patiems. Kokybiškus robotus pardavinėjančiuose „Stokker“ įrankių centruose specialistai visada patars, kaip kabelis turėtų būti tiesiamas. Jei patys nedrįstate to daryti ar neturite tam laiko, profesionalai greitai ir kokybiškai įrengs instaliaciją. Tiesa, jie kabelį įkasa į žemę kelių centimetrų gylyje. Tai padeda apsaugoti kabelį nuo pažeidimų. 

Specialiais kabeliais pažymėjus roboto darbo teritoriją, jis niekuomet nepaliks nenupjauto vejos ruožo ir neišvažiuos į kaimyninį sklypą. Be to, gera ir profesionaliai įrengta instaliacija padės robotui įveikti net ir siauras bei sudėtingas sklypo vietas.

5.    Rinkdamiesi robotą, atkreipkite dėmesį į jo technines savybes. Net ir to paties gamintojo robotai gali skirtis – jie gali įveikti skirtingus atstumus, kitokiu atstumu privažiuoti iki tvoros, kitaip pjauti žolę. Pasidomėkite visais variantais ir išsirinkite tą, kuris labiausiai tiks jūsų vejai.

Ypač svarbus kriterijus – roboto našumas. Našesni ir galingesni robotai yra brangesni. Tačiau jie  vejoje praleis mažiau laiko ir netrukdys jūsų įprastam kasdieniam gyvenimui. Ypač našūs kokybiški „Stokker“ centruose parduodami robotai net ir didžiausią veją gali nupjauti per naktį arba darbo valandomis, kai jūsų nėra namuose. 

6.    Vejos robotai lengvai gali įveikti ir didelius plotus. Dideliems kokybiškiems vejos robotams galima patikėti net iki  3 hektarų sklypus. Didžiausių Europos futbolų klubų stadionus naktimis dažniausiai gražina būtent didelio našumo vejos pjovimo robotai. Mažiausio našumo robotai gali susidoroti su 5 arų veja. 

7.    Priešingai nei sodininkas, dirbantis su žoliapjove, robotas gali dirbti ištisą parą bet kokiomis oro sąlygomis.  Ar kepina saulė, ar pliaupia lietus – kokybiški vejos pjovimo robotai gali dirbti savo darbą. Tiesa, kiekvienas kokybiškas robotas turi lietaus daviklį. Jį nustačius robotas pradėjus lyti nustos dirbti ir nuvažiuos į savo specialiai jam įrengtą krovimo stotelę. 

Beje, lietus kenkia ne robotui. Tai vejai kenkia, jei ji yra pjaunama lyjant lietui. 

8.    Robotai – tyliausi vejos pjovimo įrenginiai. „Stokker“ centruose parduodamų robotų pjovimo peiliukų mechanizmai veikia labai tyliai. Todėl šie robotai netrikdydami jūsų ir kaimynų miego bei poilsio vejos pjovimo gali dirbti ir naktimis.  Vejos robotui pjaunat žolę girdimas tik šioks toks šnaresys. 

9.    Roboto nupjauta veja visuomet atrodys lyg ką tik nupjauta. Robotų prižiūrimos vejos yra vešlios, drėgnesnės. Jų niekuomet neišdegina saulė.  Net ir po žiemos nutirpus sniegui, galima atskirti ar veja šiltuoju sezonu buvo pjaunama robotu. Tokia veja auga vešliau, gražiau, lygiau.  

Priežastys net kelios. Robotu nupjautos žolės nuopjovos yra labai mažos ir vandeningos. Jos lengvai nukrenta prie vejos šaknų, pridengia žolės šaknis nuo saulės ir nuo vėjo, sudrėkina veją ir greitai suyra – virsta natūralia trąša. 

Robotai žolę pjauna taip, kad vejos ilgis visose vietose būtų vienodas. Robotas nepalieka pjovimo ar ratų žymių. Skirtumai palyginus vejas, nupjautas paprasta žoliapjove ir vejos robotu, yra akivaizdūs. Veja, kurioje darbuojasi robotas, visuomet atrodys tarsi ką tik nupjauta. 

10.    „Stokker“ įrankių centuose pardavinėjami vejos pjovimo robotai atitinka visus Europos Sąjungos keliamus saugos reikalavimus. Jie yra saugūs, lengviau valdomi ir stabdomi. Visgi prieš įsigydami robotą atsižvelkite į tai ar turite vaikų, auginate gyvūnus. 
Jeigu jūsų pasirinktas robotas nėra našus, vejoje jis praleis daug laiko ir trikdys jūsų vaikų laisvalaikį kieme. Ne visi naminiai gyvūnai „susidraugauja“ su robotais ir laikosi atokiai nuo jų, kai šie dirba. Visose vejos pjovimo robotų instrukcijos rasite rekomendaciją, kad tuo metu kai robotas pjauna veją, pievoje netūrėtų būti vaikų ir naminių gyvūnų. 

11.    Vejos pjovimo robotas – nepigus malonumas, tačiau gera investicija. Svarbu atminti, kad roboto kaina – ne vienintelės išlaidos. Pats robotas – tik viena iš automatizuotos vejos pjaustymo sistemos dalių. Papildomai jums dar kainuos instaliacinės medžiagos, instaliacijos darbai, roboto priežiūra. 

Tačiau pradėję genėti žolę vejos robotu, niekada nebenorėsite naudotis tradicinėmis vejapjovėmis. Net jei veją žoliapjove pjausite du-tris kartus per savaitę, ji neatrodys taip gražiai, kaip nupjauta kokybiškų ir našių „Stokker“ įrankių centruose padavinėjamų robotų. Kiekvieną dieną dirbantis robotas per savaitę visą veją gali nupjauti 2-2,5 karto.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.