Ar viską žinote apie viendienes? Kai kas jus gali labai nustebinti

Gėlės lėkštėje? Žinoma! Jeigu auginate viendienes, nesidrovėkite ir paragaukite jų žiedlapių! Smagus patyrimas ir jokios rizikos – apie viską man papasakojo viendienių selekcininkas Edvinas Misiukevičius.

Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Viendienės - populiarios gėlės, tačiau ne daugelis žino, kad kai kurių jų žiedalpius dar ir valgyti galima.<br> L.Liubertaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Aug 8, 2017, 4:16 PM

Ar tikrai jokios rizikos?

Kažkaip neįprasta valgyti gėles, tiesa? Tačiau nebijokite. E.Misiukevičius teigia, kad buvo daryti tyrimai dėl toksiškumo ir kitų medžiagų, kurios galėtų pakenkti žmogaus sveikatai, tačiau jis neturi duomenų, kad būtų aptikta medžiagų, kurios keltų grėsmę. Tad drąsiai čiupkit viendienės žiedą, imkit po žiedlapį, skanaukite ir mėgaukitės. Vienintelis, kas gali jums atsitikti – tai tiesiog nepatikti skonis. Saldžiausias žiedas iš visos kolekcijos

E.Misiukevičius turi gausią viendienių kolekciją, ir kai svečiavausi pas jį, kaip pačią skaniausią ji pasiūlė paragauti rūšinę viendienę Hemerocallis Citrina. Nuostabus stambokas žiedas, ryškiai geltona spalva – net nesugalvotum paragauti. Tačiau žiedlapių skonis – puikus, net sakyčiau, saldokas. 

Puikiausiai įsivaizduoju šios viendienės žiedlapius salotose, kur šiek tiek saldumo nepamaišo – šių viendienių skonis nėra itin pretenzingas, todėl drąsiai jų dėčiau net visą saują. Arbakitas variantas – supjaustyčiau į mažyčius gabalėlius ir sumaišyčiau su sviestuku – užteptas ant šviesios duonos, būtų puikus gaiviai salstelėjęs užkandukas. Tačiau mes ragavome tiesiog taip –stovėdami prie augančio viendienių kero.

Kokios viendienės yra skanios

E.Misiukevičius sako, kad yra ryšys tarp viendienių spalvos, kvapo ir skonio. Dažniausiai pasiteisina toks dėsnis: šviesių, gelsvų atspalvių viendienės būna skaniausios. Kuo mažiau kitos spalvos pigmento, tuo daugiau šansų, kad skonis bus puikus. Žinoma, pasitaiko išimčių. Ir žinoma, dėl skonio nesiginčijama. Tad svarbiausia ragauti ir patiems įvertinti. Gali būti, kad sodriai violetinis jums irgi patiks, išbandykite.

Kvapas dažnai „susiriša“ su skoniu, kad jeigu patinka viendienės kvapas, gali būti, kad ir skonis jums tiks. Tačiau Edvinas sako, kad ne visada tas pasiteisina, paragavus galite ir netikėtų poskonių pajusti.

Kaip valgyti viendienių žiedus

Viendienės ypatingos tuo, kad žiedai žydi tik vieną dieną, todėl negailėkite ir drąsiai valgykite tos dienos žiedus. Jeigu skanaujate ryte, kai žiedai tik ką prasiskleidę – žiedlapiai būna tvirti ir sultingi. Dienos metu augalą veikia saulė, vėjai, lietūs. Vakarop žiedai pradeda vysti. Todėl jei ragaujate vakare, norėdami traškumo ir sultingumo galite valgyti ne visą žiedlapį, o tik pusę jo – tą, kuri arčiau kotelio. 

Tad nusiskinkite žiedą, imkite po vieną žiedlapį ir jį visą (arba pusę, jei yra vakaras) skanaukite. Ir negailėkite – juk kitą dieną viendienė vėl išskleis naujus žiedus.

Kaip valgyti viendienių pumpurus

Galima valgyti ne tik išsiskleidusias viendienes, bet ir jų pumpurus. E.Misiukevičius sako, kad tiek viendienių žiedai, tiek pumpurai labai tinkami kepti tešloje. Pagalvojau, reiks prisiminti, kaip gaminami cukinijų žiedai tešloje, manau, receptas panašus. 

Dar vienas būdas – viendienių pumpurus supjaustyti ir užpilti natūraliu jogurtu. Be to, selekcininkas teigia, kad ankstyvą pavasarį jaunus viendienių lapus galima naudoti salotoms.

Jis sako, kad entuziastai vartoja net viendienių šaknis, neva primena riešutus. Tačiau kai buvo proga pačiam paragauti, jam toks patiekalas į riešutus panašus nepasirodė, ir dėl visa ko kitiems nerekomenduotų.

Viendienės – gurmanams?

Greičiau sakyčiau, viendienės – sodininkams gurmanams. Paklausiau Edvino, ar būtina viendienes valgyti šviežias – gal todėl nematome viendienių žiedų restoranuose? Ir išties, E.Misiukevičius teigia, kad viendienių žiedai yra skaniausi ir geriausiai atrodo, kai yra šviežiai nuskinti. Todėl net pats prabangiausias restoranas, norėdamas patiekti skanėstų su viendienėmis, turėtų jas čia pat auginti. 

E.Misiukevičius yra Amerikos viendienių asociacijos narys, todėl yra tekę daug bendrauti su kitais selekcininkais. Jis yra matęs JAV restoranuose naudojamus viendienių pumpurus. O Lietuvoje prieš keletą metų vienoje vietoje patiekalas buvo papuoštas viendienių žiedeliais.

Tad kas jums, auginantiems viendienes savo kieme, yra kelių minučių reikalas, gurmaniškiems restoranams yra prabanga. Nusiskinkite viendienių žiedą ir paragaukite!

Straipsnio autorė yra modernių apželdinimo kursų Geltonas  karutis vadovė

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.