Žinomos kulinarijos knygų autorės darže Druskininkuose – neįtikėtinas derlius

Kulinarijos knygų autorė Renata Ničajienė (42 m.) kone ištisus metus būna pasinėrusi ne tik į bandymus virtuvėje, bet ir į daržininkystę. Vilniuje su šeima gyvenanti sezoninės virtuvės šalininkė daržovių auginimu mėgaujasi Druskininkuose – žinoma moteris triūsia prie vasarnamio įrengtose paaukštintose lysvėse.

 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienė.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienė.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
 R.Ničajienės daržas.<br> Ameninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (21)

Lrytas.lt

Sep 16, 2017, 12:31 PM

– Kuo šis daržovių auginimo būdas išskirtinis?

– Kadangi daržoves auginu kurorte, norėjosi, kad daržas būtų kultūringai tvarkingas ir gražus. Daug vietos jam skirti negalėjome, nes mieste, kitaip nei kaime, žemė brangi ir ją reikia protingai panaudoti.

Kadangi daržas yra pačiame kurorte, norėjosi, kad jį prižiūrint reikėtų kuo mažiau dirbti ir dar liktų laiko pasidžiaugti Druskininkų malonumais.

Savo paaukštintų lysvių daržą net galėčiau pavadinti tinginio daržu, ant kurio patogu pavargus prisėsti ir net ravėti ar sėti patogiai ant jo atsisėdus.

Paaukštintos lysvės patogesnės už tradicines, ypač žmonėms, turintiems nugaros problemų, nes nereikia taip žemai lenktis ravint arba sėjant. Be to, pastebėjau, kad tokias lysves ir ravėti reikia rečiau, nes piktžolės ne taip greitai želia.

– Kaip tokios lysvės padaromos?

– Prieš pusantrų metų mano vyras Martynas mūsų daržui pats sukonstravo ir pagamino devynias paaukštintas lysves. Kadangi po naujo namo statybos liko statybinių medžiagų, iš nuo pamatų liejimo likusių OSB plokščių jis sukalė lysvių karkasus.

Jų apačią išklojo geotekstile, kad nelįstų piktžolės ir į žemę lengvai susigertų drėgmės perteklius, o šonus – garo izoliacijos plėvele, kad plokštės nepūtų.

Paaukštintų lysvių karkasus Martynas apkalė tomis pat maumedžio lentelėmis, kurių liko nuo namo apdailos, tad šios lysvės labai tinka ir dera prie paties namo.

Vienos lysvės matmenys: 1,30 x 1,30 metro, aukštis – 40 centimetrų. Jas pagaminus liko pripilti kokybiškos žemės ir kibti į sėjos darbus. Šiose lysvėse jau antrus metus nuimu derlių ir vis dar negaliu jomis atsidžiaugti.

– Koks buvo derlius?

– Auginu daug įvairių daržovių, bet visų po truputį, tiek, kad pakaktų keturių asmenų šeimai. Pavasarį vieną lysvę visada užsėju ridikėliais, juos labai mėgstame ir valgome visą gegužę.

Antroje paaukštintoje lysvėje ankstyvą pavasarį pasėju špinatų ir salotų, trečioje dar iš rudens būnu pasodinusi žieminių česnakų ir svogūnų.

Ketvirtoje iš rudens sėju gražgarsčių ir rūgštynių, tad pavasarį anksčiau jų turime. Penktoje lysvėje pavasarį į žemę pažeriu visų mėgstamų prieskonių sėklų: petražolių, krapų, auginu laiškinius česnakus.

Šeštoje lysvėje šiemet buvau pasodinusi lapinių kopūstų ir jie puikiai dera iki šiol. Šios daržovės nebijo šalčių, žiemai jas paliksiu, kad iki sausio dar galėčiau pasiskinti.

Septintoje lysvėje – mano mėtų kolekcija, jų turiu net 8 rūšių – nuo šokoladinių, obuolinių iki marokietiškų. Mano šeima ypač mėgsta mėtų arbatą, todėl visą vasarą naudojome jas šviežias, o žiemą – džiovintas. Šiemet išbandžiau, kaip paruošti net fermentuotą mėtų lapelių arbatą.

Aštuntoje lysvėje – ilgametis Viduržemio jūros regiono prieskonių darželis su išsikerojusiais šalavijais, raudonėliais, levandomis, čiobreliais. Devintoje lysvėje auginu vienmečius prieskonius: kalendras, bazilikus.

Pavasario pabaigoje, kai išrauname ridikėlius, špinatus ir salotas, lieka trys laisvos pakeltos lysvės, tada į vieną jų susodinu pomidorų daigus, į antrą – agurkus, į trečią – moliūgus su cukinijomis.

Vasaros viduryje išraunu žieminius česnakus ir svogūnus, o į atsilaisvinusią lysvę pasėju morkų – jas šiemet rauname nuo rugpjūčio pabaigos.

Rudeniop po vienmečių prieskonių atsilaisvina dar viena lysvė, tada rugpjūčio pabaigoje vėl sėjau ridikėlių, špinatų, salotų, kad šviežių turėtume visą rugsėjį.

Rudens pradžioje, kai jau išraunu pomidorus ir agurkus, į atsilaisvinusias kelias lysves vėl pasodinu žieminių česnakų, svogūnų, pasėju gražgarsčių ir rūgštynių, kurios pavasarį greičiau sudygsta. Taip keičiantis sezonui kai kuriose paaukštintose lysvėse nuimu net po kelis skirtingų daržovių derlius.

Turiu pripažinti, kad 9 lysvių man jau per mažai, todėl ir vėl prašau vyro, kad pagamintų dar nors 3 naujas paaukštintas lysves, nes noriu auginti dar daugiau skirtingų daržovių ir prieskoninių augalų rūšių.

– Viską sunaudojate šeimos reikmėms?

– Visos daržovės keliauja į mūsų virtuvę. Kartais bevalgant net saldu pasidaro, kai žinau, kaip natūraliai ir su meile viskas užaugo. Galiu patvirtinti, kad pačios užaugintos daržovės savo skoniu pranoksta ne tik parduotuvių, bet ir turgaus daržoves.

Kai dukrai siūlau užkrimsti pjaustytų morkų, ji visada paklausia, ar jos iš mūsų daržo, nes jos jai skaniausios – saldžiausios ir sultingiausios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?