Auksiniai patarimai padės išsirinkti dvigubai pigesnius, bet kokybiškus sodinukus

To paties augalo kaina pas įvairius prekeivius gali skirtis net dvigubai – kaip  pasirinkti patį geriausią augalą?  Į sodinukų mugę pasikvietėme apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ lektorę  Liną Puodžiūtę, kad ji atsakytų į visiems rūpimus klausimus.

 L.Lilubertaitės nuotr.
 L.Lilubertaitės nuotr.
 Kai rinkomės putiną, skirtumai matėsi labai akivaizdžiai: nors putinų kainos mugėje buvo panašios<br> L.Lilubertaitės nuotr.
 Kai rinkomės putiną, skirtumai matėsi labai akivaizdžiai: nors putinų kainos mugėje buvo panašios<br> L.Lilubertaitės nuotr.
 L.Lilubertaitės nuotr.
 L.Lilubertaitės nuotr.
 Kaip patikrinti, ar sodinukas augintas vazone, ar iškastas ir tik dabar į vazoną pasodintas? Pakelkite visą sodinuką ir apžiūrėkite.<br> L.Lilubertaitės nuotr.
 Kaip patikrinti, ar sodinukas augintas vazone, ar iškastas ir tik dabar į vazoną pasodintas? Pakelkite visą sodinuką ir apžiūrėkite.<br> L.Lilubertaitės nuotr.
Putino uogos.
Putino uogos.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 24, 2017, 10:33 AM, atnaujinta Sep 24, 2017, 10:48 AM

Ar augalas augintas vazone?

Augalai, kurie iškasti iš grunto ir parduodami plikomis šaknimis, turėtų būti pigesni negu tie, kurie auginti vazonėlyje. Tačiau atminkite: jų prigijimo procentas yra mažesnis. Iškasant visada šaknys yra pažeidžiamos, dalis smulkiųjų maitinančių šaknelių nukrenta su žemės gumuliukais, prarandama drėgmė. Kad augalų su plikomis šaknimis persodinimas būtų sėkmingas, rekomenduojama tai daryti tam tikru metų laiku, šaknis ypatingai saugoti nuo drėgmės netekimo (atidžiai aprišti ir pan.), ir neuždelsti persodinti, kad tas pereinamasis laikotarpis būtų kuo trumpesnis. Todėl jei perkate augalus plikomis šaknimis, pirkite juos pirmąją mugės dieną, o ne paskutinę.

Kas kita su augalu, kuris augintas vazone (arba specialiame plastikiniame maišelyje): jo šaknų sistema jau susiformavusi tame „inde“, todėl persodinant augalas patiria stresą tik dėl to, kad perkeliamas į naują vietą, su nauju saulės, vėjo bei drėgmės režimu, o ne dėl to, kad pažeidžiamos jo šaknys. Rizikos, kad neprigis, lieka minimaliai. Todėl jei tik galite rinktis (o mugėse jūs galite rinktis visada), teikite pirmenybę augalams, augintiems vazone. 

Kaip patikrinti, ar sodinukas augintas vazone, ar iškastas ir tik dabar į vazoną pasodintas? Pakelkite visą sodinuką ir apžiūrėkite. Kad augintas vazone, rodo keletas šaknelių, išlindusių pro skylutes apačioje. Paprašykite prekiautojo, kad ištrauktų augalą iš vazono: jeigu šaknys nenubyra į šonus, o visas gumulas laikosi vazono formos, vadinasi, augalas augintas vazone. Jei žemės nubyra ir lieka tik šaknys, vadinasi, augalas yra parduodamas „plikomis šaknimis“.

Auginti vazone reikalauja daugiau sąnaudų, todėl tokie augalai gali būti brangesni. Atitinkamai augalas plikomis šaknimis turi kainuoti mažiau. Ne visada taip būna realybėje – būtent taip mums atsitiko renkantis putino sodinuką mugėje (video reportažas žemiau).

Vazono dydis ir augalo amžius

Su tujomis paprasčiau: mažas sodinukas – jaunas sodinukas. O kaip įvertinti krūmus, kurie turi vienodo ilgio šakas, kaip įvertinti žolinius dekoratyvinius augalus, kurių pavasarį matome tik vazoną ir paveikslėlį? Suprantama, kad kuo jaunesnį nusipirksime, tuo ilgiau reikės laukti rezultato. Kuo „vyresnį“ nusipirksime, tuo greičiau sužydės, pradės derėti. Augalus plikomis šaknimis geriau sodinti jaunus, o augalus, augintus vazonuose, juk galima sodinti net visai subrendusius. Apžiūrėkite tai, ką matote. Yra keletas ženklų:

Kuo didesnis vazonas, kuriame augalas auginamas, tuo „vyresnis“ augalas. Tai ypač svarbu perkant žolinius augalus, kurie neturi šakų ir negalima jų kitaip įvertinti. Jie į didesnius vazonus persodinami ne be priežasties. O mums svarbu – kuo daugiau šaknų, tuo geresnis prigijimas.

Jeigu augalas sumedėjęs, kuo daugiau išsišakojimų, tuo „vyresnis“ sodinukas.
Ir atvirkščiai – žali sultingi ūgliai rodo šakų (ar viso sodinuko) jaunumą.
Jeigu augalas yra su žiedais arba vaisiais, tai ženklas, kad nereikės laukti dar kelerių metų iki norimo rezultato. Jeigu žiedų ar vaisių nesimato, sunku prognozuoti, kada sulauksite.

Kai rinkomės putiną, skirtumai matėsi labai akivaizdžiai: nors putinų kainos mugėje buvo panašios, vieni pardavinėjo antramečius tvirtus sodinukus, kitų sodinukai jau buvo su uogomis, o kiti prekiavo tik ką padaugintais auginiais, kur ryškiai žalias stiebas tik ką išleidęs šakneles.

Ar augalas gyvybingas?

Yra keletas ženklų, kurie parodo augalo gyvybingumą:

Augalas yra su pumpurais. Tai aiškus ženklas, kad augalas sveikas ir pasiruošęs toliau augti ir derėti. Atkreipkite dėmesį ne tik į dekoratyvinius augalus – lapai taip pat auga iš pumpurų, būtent į juos ir pasižiūrėkite.

Jeigu yra lapų, apžiūrėkite juos iš visų pusių. Lapai turi būti sveiki, sodriai žali, blizgantys. Susisukę lapai, voratinkliai, juosvos ar balkšvos dėmės – šitas sodinukas ne jums.

Šaknys turi baltų smulkių šaknelių. Jas galite pamatyti išlindusias pro vazonėlio skylutes apačioje, arba tada, jei paprašysite ištraukti augalą iš vazono ir apžiūrėti šaknis. Ne didžioji storoji šaknis, o būtent šios baltos mažylės yra augalo maitintojos. Jeigu jų yra – puikus sveiko augalo ženklas.

Nenustebkite, jei pirksite pušis ir jų šaknys bus tarsi pelėsiais apėjusios. Šiems augalams tai geras ženklas, nes tai yra grybas, kuris reikalingas, kad pušelės sodinukas prigytų ir gerai augtų.

Ir svarbiausia – klauskite veislės

Kad ir kokį sveiką sodinuką įsigysite, jis gali jus nuvilti, jei paaiškės, kad užaugo ne tokio aukščio, ne tokio pločio, ne tokios spalvos, ne tokio skonio... Prieš eidami į sodinukų mugę, nesiblaškykite ir aiškiai sau atsakykite, kokių augalų reikia ir kokie kriterijai jums svarbiausi. Net tokio augalo kaip putinas (pripažinkim, ne kiekviename kieme putinai auga) sodinukų radome mugėje 8 vietose. 

Kadangi iš anksto nusprendėme, kad pagrindiniai kriterijai yra būsimo krūmo aukštis ir uogų skonis, galėjome lengviau atsirinkti, kas tikrai tinka mums. Atsispyrėme pagundai pirkti pigesnius sodinukus, kurių uogos buvo ne tokios skanios, arba pirkti gražų tvarkingą sodinuką, kurio tikslios veislės nežinojome. Juk nežinai veislės – neturi ir informacijos. Nežinia, kokios jis aukščio užaugs, kaip atrodys, ar bus atsparus.

Todėl jeigu renkatės iš dviejų sodinukų, iš kurių vienas – nežiniukas (tarkim, rožinės ežiuolės), o kitas – ežiuolė ‚Sensation pink‘, tai visada rinkitės tą, kuris turi įvardintą pavadinimą. Dar geriau – jei yra prikabintas augalo pasas.

Šįkart išsirinkome puikų putino sodinuką: augintą vazone, sveiką, gerai išsišakojusį. Pasižiūrėkite šį video reportažą, kodėl pasirinkome būtent jį, ir kiek jis kainavo sodinukų mugėje.

Straipsnio autorė yra modernių apželdinimo kursų Geltonas karutis vadovė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.