Dėmių nepanaikina milteliai? Tą padarys labai neįprasta priemonė

Ne viena šeimininkė vardan taupumo, ekologijos ar kitą sykį iš smalsumo namų ūkyje išbando dar močiučių patikrintas priemones. O ar jau bandėte virinti rūbus? Patariame kodėl ir kokiais atvejais jo reikia bei kaip teisingai tą daryti?

 Ne visada skalbimas skalbyklėje duoda norimą rezultatą. <br> 123rf.com nuotr.
 Ne visada skalbimas skalbyklėje duoda norimą rezultatą. <br> 123rf.com nuotr.
 Virinant veiksmingas maistinės sodos ir ūkinio muilo mišinys<br> 123rf.com nuotr.
 Virinant veiksmingas maistinės sodos ir ūkinio muilo mišinys<br> 123rf.com nuotr.
 Jei reikia audinį atgaivinti, rinkitės sodą ir druską.<br> 123rf.com nuotr.
 Jei reikia audinį atgaivinti, rinkitės sodą ir druską.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2017, 4:56 PM, atnaujinta Apr 6, 2021, 7:06 PM

Kai gamintojai pasiūlė šiandien įprastus baliklius ir dėmių ėmiklius, apie virinimą pamiršome. Tačiau net ir chemikų sumaišyti balikliai ne visuomet panaikina gelsvą atspalvį iš audinio. O kaip mūsų močiutės, neturėdamos nei skalbimo miltelių, nei baliklių, nei skalbimo mašinų su naujausiomis technologijomis išgaudavo akinamą baltumą?

Kada be virinimo neapsieisite

Nėra nė menkiausių abejonių, kad atsiras aršių šio skalbimo būdo priešininkų, nesuprantančių, kodėl XXI a. reikia skalbinius virinti. Tam tikra prasme jie teisūs. Juk galima pasinaudoti antibatkerinėmis priemonėmis, ultravioletiniais spinduliais, baktericidinėmis lempomis, ozonatoriais ir jonizatoriais bei dar ne viena priemone. Yra net ir skalbimo mašinų, kurių temperatūrą galima nustatyti ties 95 laipsniais celsijaus, o tai – labai netoli tos kaitros, kuri pasiekiama baltinius virinant.

Tačiau kartais virinimas – vienintelė išeitis, kurią galime rinktis. Štai apie ką kalbame:

Pirma. Vaikiški rūbai, ypač – naujagimių. Aukšta temperatūra kokybiškai panaikina riebalų ir kitokias maisto dėmes, bandymus akvarele, šlapimo ir atpylimo pėdsakus. Kas labai svarbu patiems mažiausiems – toks rūbų apdirbimas audinį dezinfekuoja. Jei imatės virinti, tam naudokite tik vaikišką ar ūkinį muilą, pataria legkovmeste.ru.

Antra. Jautrios odos ir į alergiją linkusių žmonių apatinis trikotažas ir patalynė. Kaip ir vaikų atveju, geriau jau laikytis atokiai skalbimui skirtos buitinės chemijos, o verčiau naudoti virinimą muiluotame ir soda praturtintame vandenyje.

Trečia. Rūbai ir patalynė iš infekcinių ligoninių. Daugelis virusų ir bakterijų atsparūs aukštai temperatūrai. Todėl jiems sunaikinti nepakanka itin karšto vandens, jis turi būti verdantis. Pavyzdžiui, hepatito virusas žūva rūbus pavirinus 25-30 minučių, o stafilokolas – po 2,5-3 valandų.

Dėl tos pačios priežasties reikia virinti medicininius chalatus ir sergančiuosius slaugančiųjų rūbus.

Ketvirta. Būna, jog verta pavirinti ir darbinę aprangą – virinimas panaikina net ir mazuto dėmes.

Penkta. Gerokai nuskalbtiems rūbams virinimas grąžina pirminę išvaizdą.

Tik žinokite, kad virinti galima vien natūralios medvilnės ar lino audinius. Kiti audiniai gali būti nepataisomai sugadinti.

Ko reikės?

Talpa virinimui gali būti didelis puodas ar uždengiamas kibiras. Geriau rinkitės emaliuotus ar nerūdijančio plieno indus. Virinant cinkuotame kibire, ant baltinių gali atsirasti rūdžių dėmių.

Dėl tos pačios priežasties įsitikinkite, kad talpa, kurioje virinsite audinius, iš vidaus nepradėjusi rūdyti.

Optimalus talpos tūris – 10 litrų: joje virinami rūbai neturi būti suspausti. Jei dažnai reikia virinti didelius rūbų kiekius, įsigykite didesnės talpos indą, tačiau turėkite omenyje, kad toks darbas užtruks ilgiau.

Jums taip pat reikės medinių žnyplių. Jomis ne tik pamaišysite virinamus audinius, bet ir prireikus atskirus rūbus ištrauksite iš puodo. Jei žnyplių gauti nepavyksta, susiraskite medinį pagalį, tik prieš merkdami į puodą, jį nušveiskite ir nuplikykite verdančiu vandeniu.

Tai, kad reikės skalbimo priemonės, savaime suprantama.

Pasiruošimas

Atidžiai peržiūrėkite visų rūbų ir audinių, kuriuos virinsite, etiketes. Ant jų turi būti žyma, leidžianti skalbti 95 laipsnių celsijaus temperatūroje. Jei tokio įrašo nerandate, audinio geriau nevirinkite. Kitaip rūbas gali prarasti spalvą ir pakisti audinio struktūra.

Daiktus, kuriuos virinsite, išrūšiuokite pagal spalvą ir audinio sudėtį. Baltus audinius virinkite atskirai nuo spalvotų. Kitaip balta spalva įgaus visus įmanomus atspalvius. Kartu nevirinkite ir visiškai nederančių audinių, tarkime, geltonos ir mėlynos spalvų.

Patariama atidalinti ir skirtingai suteptus rūbus, nes kai kurias dėmes reikia virinti ilgiau, o kitoms reikia trumpesnio proceso. Verdančiame vandens kibire surasti reikiamą rūbą ir jį ištraukti iš gniutulo įmanoma, tačiau pavojinga.

Prieš mesdami į puodą, audinius išdulkinkite, kad kartu su rūbais nevirintumėte smulkių šiukšlelių, kurios užterš vandenį. Jei ketinate virinti itin užterštus rūbus, geriau juos prieš tai praskalaukite. Kartais ne pro šalį rūbą 2-3 val. pamerkti į šiltą vandenį su skalbimo priemonėmis ir tik po to virinti.

Kaip virinti

Žinoti pagrindinius proceso žingsnius – jau pusė darbo.

Į talpos, kurioje skalbsite, dugną įtieskite seną baltą rankšluostį ar tankų audinį. Nesėkmės atveju tai apsaugos rūbus nuo prisvilimo. Būtina rinktis baltą audinį, kitaip virinant dugne įklotas audinys gali imti blukti ir suteršti kitus.

Kai tą padarysite, du trečdalius talpos pripilkite švaraus vandens, pastatykite jį ant ugnies ir sušildykite. Tuomet įdėkite skalbimo priemonės, gerai išmaišykite. Svarbu, kad skalbimo priemonės visiškai ištirptų.

Kai krausite skalbinius, atminkite, jog jų turi būti nedaug, o vanduo juos turi visiškai apsemti. Jei talpą prikrausite pilną skalbinių, virinimas neduos norimo efekto. Skalbinius dėkite į šiltą, bet ne į karštą vandenį. Jei sukrausite į verdantį vandenį, dėmės ant audinio tik dar labiau įsigers. Tokioje situacijoje geriau jau šaltas vanduo, tik jame sunkiai tirpsta skalbimo priemonės.

Kaitindami ant vidutinės ugnies vandenį su skalbiniais užvirinkite. Tuomet ugnį sumažinkite iki silpniausios kaitros. Kibirą ar puodą, kuriame virinate, uždenkite, tik nepalikite be priežiūros: užviręs vanduo su skalbimo priemonėmis gerai putoja, todėl išbėgęs gali užgesinti liepsną.

Patalpą, kurioje skalbinius virinate, būtinai vėdinkite. Kartkartėmis skalbinius pamaišykite. Taip jie vienodžiau bals. Griežtų taisyklių, kiek laiko rūbus virinti, nėra. Atsižvelgiant į tai, kaip stipriai jie suteršti, gali pakakti ir 30 min., o kartais gali reikėti ir 2-3 valandų.

Baigę virinti, neskubėkite talpos su karštu turiniu judinti – tegul atvėsta. Tuomet skalbinius nugręžkite ir du tris kartus perskaluokite švariame vandenyje. Tą galima padaryti ir skalbimo mašinoje.

Jei pastebėjote, kad liko nešvarumų, juos plaukite, kol skalbiniai dar šilti. Virinimas pakeičia dėmių struktūrą, todėl panaikinti jas bus lengva.

Kokias priemones naudoti

Jei norite audinius dezinfekuoti, į virinimui skirtą talpą galite nepilti jokios priemonės – pakaks švaraus vandens. Tačiau šiuo atveju svarbu, kiek laiko virinsite, nes, kaip minėta anksčiau, skirtingiems virusams ir bakterijoms išnaikinti reikia skirtingo laiko.

Prireikus audinį išbalinti, daugelis šeimininkių renkasi paprasčiausią būdą – į talpą beria skalbimo miltelius ir chloro turintį baliklį. Iš tokio kokteilių iš tiesų galima tikėtis gero rezultato. Tačiau reikia nepamiršti, kad chloro turintys chemikalai gali pabloginti audinio struktūrą, todėl tokį mišinį geriau naudoti ne dažniau nei sykį per 5-6 skalbimus.

Jei skalbiniams balinti renkatės tokias priemones, virinimui 10 litrų talpoje stiklinei skalbimo miltelių pilkite pusę stiklinės baliklio. Skalbimo priemonėms ištirpus sudėkite baltinius ir virinkite 30 min., kartkartėmis pamaišydami.

Gerai audinius balina ir 3 proc. vandenilio peroksido, druskos ir skalbimo miltelių mišinys. Beje, druska efektyviai naikina daugelį dėmių. 10 litrų vandens imkite stiklinę skalbimo miltelių, 100 ml 3 proc. vandenilio peroksido ir 500 g druskos.

Jei rūbai neturi dėmių, tačiau juos reikia išbalinti, galima rinktis tik vandenilio peroksidą.

Prireikus išbalinti apatinį trikotažą, pasinaudokite boro rūgšties spiritiniu tirpalu. Taip audinius ne tik išbalinsite, bet ir apsaugosite nuo grybelio. Tam reikia 10 litrų šilto vandens ištirpinti 30 ml vaistinės boro rūgšties. Jame apie pusvalandį pamirkykite skalbinius. Po to apie valandą virinkite ant ugnies.

Spalvoti audiniai

Tokiems rūbams ar patalynei skalbti galima naudoti skalbimo miltelius, tik jie turi tikti spalvotiems audiniams. Tokios skalbimo priemonėse nėra priedų, galinčių išblukinti spalvas. Lygiai dėl to pačios priežasties spalvotiems audiniams nepatariama naudoti baliklį.

Jei virinsite spalvotus audinius, 10 litrų šilto vandens ištirpinkite stiklinę skalbimo miltelių. Tokius rūbus virinti ne ilgiau nei 30 minučių.

Virinant galima rinktis ir kitas priemones. Veiksmingas maistinės sodos ir ūkinio muilo mišinys. Tam tarka sutarkuokite pusę ūkinio muilo gabalėlio. Tam geriausiai tinka 72 proc. tamsus ūkinis muilas. Jį užpilkite litru šilto vandens ir pastatykite ant nedidelės ugnies. Virkite nuolat maišydami. Kol vanduo ims virti, muilas turi ištirpti ir virsti tirštu geliu. Į jį įberkite 100 g maistinės sodos ir gerai išmaišykite: priemonė virinimui paruošta. Ją supilkite į 10 litrų vandens, sukraukite skalbinius ir virkite 30-40 minučių.

Jei ant audinių yra įsisenėjusių dėmių, geriau naudoti ne maistinę, o kalcinuotą sodą.

Jei reikia audinį atgaivinti, rinkitės sodą ir druską. Į talpą su vandeniu įberkite po vieną stiklinę druskos ir maistinės sodos. Gerai išmaišykite ir į tirpalą sumerkite švarius rūbus. Juos pusvalandį kaitinkite ant lėtos ugnies.

Virindami spalvotus audinius būkite atidūs: jei virinant rūbus pastebėjote, kad vanduo ima dažytis, ugnį tuoj pat užsukite. O iš vandens ištraukę daiktus pamerkite į vandens ir acto tirpalą (litrui vandens vienas valgomasis šaukštas acto). Taip apsaugosite spalvas.

Vaikų rūbai

Susiruošus virinti vaikiškus rūbus ir patalynę, rinkitės vaikiškas skalbimo priemones arba ūkinį muilą su maistine soda. Tokiu atveju į talpą, kurioje virinsite audinius, įpilkite vandens ir įberkite sodos – vienas valgomasis šaukštas litrui vandens. Gerai išmaišykite. Į vandenį įmerkite skalbinius. Jiems peršlapus, traukite iš tirpalo, lengvai nuspauskite ir kruopščiai įtrinkite ūkiniu muilu. Gerai įmuilintus daiktus sodos tirpale palikite dar 20-30 minučių. Tokia procedūra suminkština audinio gijas, todėl virinami rūbai švariau išsiskalbia. Rūbus virinkite valandą.

Virtuvės tekstilė

Jei virtuvinių rankšluosčių ir staltiesių dėmių nepavyksta išsyk išskalbti, ilgainiui tą padaryti tampa dar kebliau. Tačiau yra būdas, kuris panaikina ir įsisenėjusias dėmes.

Tam į talpą įliekite 10 litrų šilto vandens. Į jį įberkite stiklinę skalbimo miltelių, įliekite 2 šaukštelius baliklio. Trečiasis komponentas nustebins. Tai – augalinis aliejus. Vienas pats jis ant audinio palieka riebalų dėmes, tačiau su kitais komponentais sustiprina skalbimo efektą. Aliejaus reikia ne daugiau dviejų arbatinių šaukštelių. Tirpalą gerai išmaišykite – žiūrėkite, kad milteliai būtų gerai ištirpę. Sudėkite skalbinius, talpą pastatykite ant ugnies ir užvirinkite. Ugnį išjunkite.

Jei audiniai nebuvo stipriai sutepti, vandeniui atvėsus juos galima išsyk skalauti. Jei būta įsisenėjusių dėmių, patariama rankšluoščius ir staltieses palikti mirkti dar kelias valandas.

Kai išskalausite, audinius išskalbkite įprastu būdu.

Šis skalbimo būdas tinka ir baltiems, ir spalvotiems audiniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.