Dairotės sklypo namo statyboms – yra 4 dalykai, kuriuos būtina išsiaiškinti

Bundantis pavasaris ant nosies, kaip visada prikelia iš žiemos miego ne tik mūsų gražiąją gamtą, bet ir pažadina jaunų šeimų troškimą sukti lizdelius nuosavame žemės lopinėlyje. Vis dažniau jaunos poros pagalvoja apie nuosavo namo statybas. Gerai, jeigu suaugusios atžalos turi paveldėtos senelių ar tėvų žemės. Tačiau dauguma jaunų šeimų, nutarusių statytis nuosavą namą, vis tik dairosi, kur galėtų nusipirkti žemės sklypą patys.

Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą – nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą – nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą – nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą.<br>V.Balkūno nuotr.
Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą – nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą.<br>V.Balkūno nuotr.
Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą – nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą.<br>D.Umbraso nuotr.
Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą – nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 19, 2018, 10:30 AM

Kokių skaudžių klaidų galima išvengti renkantis žemės slypą bei su kokiomis dažniausiai pasitaikančiomis problemomis susiduria žemės sklypų pirkėjai ir į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis vietą, kurioje galbūt nugyvensite su šeima visą likusį gyvenimą, patarimais dalijasi šios srities ekspertė – kadastrinių matavimų ir žemėtvarkos projektų matininkė, bendrovės „Statikada“ technikos direktorė Dovilė Aleksienė.

Žemės sklypas turi turėti dokumentus

Daugiau nei dešimt metų kadastrinių matavimų srityje dirbanti pašnekovė teigia išgelbėjusi ne vieno žmogaus piniginę renkantis žemės sklypą.

„Žmogus, ypač radęs jam patinkantį žemės sklypą, dažnai puola jį pirkti tiesiog aklai, nepasidomėjęs tikraisiais žemės sklypo duomenimis. Kartais tokie „smūginiai“ sklypo pirkimai asmeniui gali baigtis labai liūdnai: gali paaiškėti, kad žemės sklype pastatyti namo neišeis arba gali tekti neplanuotai parengti papildomus brangiai kainuojančius dokumentus“, – įspėja neapdairiai perkančius žemės sklypus pirkėjus D.Aleksienė.

Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą – nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. „Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą. Taip pat žemės sklypo planas – kaip priedas prie pagrindinio dokumento. Pastarajame labai svarbi detalė: „Matavimo tipas“. Čia galimi du variantai: „žemės sklypas suformuotas atliekant prelimenarius matavimus“ arba „žemės sklypas suformuotas atliekant kadastrinius matavimus“. Šioje vietoje visada atkreipkite dėmesį į žemės sklypo dokumentus.

Labai svarbus momentas – prelimenarūs matavimai – tai tas pats, kas jūs nežinotumėte, kur randasi jūsų žemės sklypas ir kokio jis ploto. Tarsi, žinotumėte tik tai, kad „čia“, „kažkur“ padrikai šioje vietovėje. O kadastriniai matavimai – tai reiškia, kad sklypo kampai yra tiksliai nustatyti, suderinti su kaimynais ir jo plotas yra aiškus. Štai tokį sklypą būtent rekomenduočiau pirkti. Nes įsigydami sklypą pagal prelimenarius matavimimus, turėsite katę maiše. Reziume gali paaiškėti, jog nusipirktas, tarkime, šešių arų sklypas gali sumažėti iki penkių arų“, – ekspertine įžvalga dalijasi pašnekovė.

Į ką dar svarbu atkreipti dėmesį, kad perkant žemės sklypą tikrai nenusviltumėte? – „Jeigu žemės slypo pardavėjas vietoj sklypo plano pakiša ranka braižytą popieriuką, tai žinokite, kad ten tikrai ne geodeziniai matavimai. Turi būti nurodyta žemės sklypo koordinatės. Dažniausiai daromi A3 formato planai, kur yra nurodyta koordinačių žiniaraštis X ir Y. Tai reiškia, kad sklypui yra parengti geodeziniai matavimai. O taip pat labai svarbu, kokioje sistemoje perengtas žemės sklypo planas. Turėtų būti parašyta „LKS 94“. Tai žymi tą sistemą, kurioje dabar yra atliekami žemės sklypų geodeziniai matavimai“, – atkreipia dėmesį D. Aleksienė.

Plačiai tvora aptvertas žemės sklypas – gali būti tik iliuzija

Tvora – dar vienas aspektas, į kurį turėtų atkreipti dėmesį asmuo, atvykęs apžiūrėti patikusio žemės sklypo. „Dažnai mes susiduriame su tokiais atvejais, kad tvora neatitinka žemės sklypo ribų. Dažniausiai, jeigu šalia būna valstybinės žemės sklypas, laisva žemė, kur paprastai žmonės sako „aš kaimyno neturiu“, iš tikrųjų kaimyną turi. Tas „kaimynas“ tai Lietuvos Respublika. Paaiškėja, kad asmenys savavališkai apsitveria LR žemės plotą nuosava tvora, o pardavus jį, naujajam žemės sklypo šeimininkui atsiranda netikėtos problemos, kai pastarasis užsako geodezinius matavimus – tiksliuosius žemės sklypo ribų matavimus. Štai tuomet ir paaiškėja, kad tvora išsikiša už žemės sklypo ribų. O tada prasideda tos tvoros legalizavimo klausimas: ar leis valstybė nusipirkti papildomos žemės, kuria jis naudojasi, ar reikės tiesiog tvorą perstatyti ant savo sklypo ribos. Tai itin dažnas žmonių apgaulės atvejis, kai atvykus pirkti sklypo jis atrodo gan nemažas, asmuo neapgalvojęs paduoda rankpinigius, nusiperka sklypą ir pabaigoje paaiškėja, kad iš tikrųjų ten nuzirėžia trečdalis sklypo“, – karčia neapdairių žemės sklypų pirkėjų patirtimi dalijasi „Statikados“ atstovė.

Kaip išvengti klaidingų žemės sklypo ribų pavojų? „Perkant žemės sklypą būtinai paprašyčiau pardavėjo, kad pačioje vietovėje būtų aiškiai pažymėtos žemės sklypo ribos. Pastebėjau, ypač soduose žmonės kovoja dėl kiekvieno žemės centimetro. Labai svarbu nusistatyti sklypo ribas ir susiderinti su kaimynais, kad po to nebūtų taip, jog pastarieji savo turtą laikytų ant jūsų žemės. Taigi, kadastriniai tikslieji geodeziniai matavimai padės jums išvengti nesusipratimų su kaimynais ir su statybom. Todėl protingas ir apdairus žingsnis – tiesiog išsikviesti matininką ir tuomet pagal plane nurodytas koordinates, kurios suvedamos į specialų geodezinį prietaisą, bus aiškiai pažymėtos žemės sklypo ribos pačioje vietovėje. Tuomet jau tikrai ramu, nes jūs tikrai matysite kaip iš tikrųjų atrodo jūsų žemės sklypas“, – sako pašnekovė.

Papildomi žemės sklypo apribojimai

Jeigu jau, atrodo, po tokios patarimų revizijos ramu, galime pirkti sklypą, tai pasirodo, tai dar ne viskas. Būtina įsitikinti ar jūsų pasirinktame svajonių žemės sklype nėra papildomų apribojimų. „Papildomi apribojimai asiranda tada, jeigu, tarkime, perkate žemės sklypą, o ten netoliese yra aukštos įtampos elektros laidai. Tai ir yra tam tikras apribojimo plotas, kuris automatiškai sumažina jūsų statybų plotą. Kartais gali sumažinti iki tiek, kad netilps pastatyti net mažiausio namelio. Įsitikinti ar jūsų pasirinktas žemės sklypas neturi apribojimų galite susisiekę su matininkais arba galite patys pasižiūrėti žemės sklypo registro išraše, kuriame turi būti surašyti apribojimai. Tai gali būti, tarkime, elektros apsaugos, kelių, upių, ežerų apsaugos zonos, nekilnojamo turto paveldo apsaugos zonos ir pan.“, – aktualia įžvalga dalijasi D.Aleksienė.

Papildomi statiniai žemės sklype

Dažnai atvažiavus apžiūrėti žemės sklypo namo statybai paaiškėja, kad jame randasi papildomų statinių.

„Tokiu atveju reikėtų atkreipti dėmesį ar tie statiniai yra registruoti registrų išraše. Tuomet pastarajame turėtų būti užfiksuotas ne tik žemės sklypas, bet ir žemės sklypas su statiniais. Arba dar paprastai būna įrašyta kita informacija: tokiu atveju turi būti įrašytas statinių registro numeris. Anksčiau statinius registruodavo atskirai nuo žemės sklypo. Tad būtina pasižiūrėtii ar jie tikrai įrašyti į registrų išrašą, o taip pat pasiimti kadastrinių matavimų bylą, nes ir statiniai yra išmatuojami. Jiems paruošiami dokumentai. Šiame etape svarbu apžiūrėti vietovę ir patikrinti ar statiniai atitinka planuose esantį išplanavimą, kvadratūrą, konfigūraciją“, – pataria pašnekovė.

„Papildomi rūpesčiai radus statinius žemės sklype gali kilti tuomet, jei pirkėjas mato, kad iš jų nieko nepadarys, juos reikės griauti. Tokiu atveju prieš perkant sklypą reikėtų įsivertinti ir griovimo kaštus, į kuriuos įeina statinių išregistravimas, kitaip tariant, bylos „išnulinimas“. Jeigu jūs tikrai pirktumėte tokį žemės sklypą, kur reikalinga nugriauti statinius arba iš statinių likę tik pamatai, tai geriau juos išnulinti, kad jų neskaičiuotų prie jūsų turto vertės. Tada beliks tik įsivertinti statinio nugriovimo kainą, kuri dažnai pasitaiko skirtinga. Nes statiniai gali būti mediniai, o gali būti ir iš plytų, ko pasekoje gali prireikti griauti sunkias gelžbetones pertvaras. Na, ir paskutinė detalė įsivertinant statinio griovimo kaštus – sugriautų atliekų išvežimas“, – apie nematomus papildomus rūpesčius įspėja direktorė.

Parengė Evelina Tamulaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.