Metų gėlė, kurią darželyje užaugins kiekvienas

Serenčiai – augalai kilę iš vidurio ir Pietų Amerikos, dar vadiniami tagetėmis bei gvazdikėliais. Šiemet jiems teko garbingas metų gėlės vardas.

Serenčiai žydi birželio – rugsėjo mėnesiais įvairiausių spalvų žiedais: geltonais, oranžiniais, rudais, margais, rausvais.
Serenčiai žydi birželio – rugsėjo mėnesiais įvairiausių spalvų žiedais: geltonais, oranžiniais, rudais, margais, rausvais.
Serenčiai taip pat gali pasitarnauti ir darže. Tai augalai – nematocidai.
Serenčiai taip pat gali pasitarnauti ir darže. Tai augalai – nematocidai.
Jei žiedais norite gerėtis jau vasaros pradžioje, serenčius reikės pasisėti namuose ar šiltadaržyje jau kovo – balandžio mėn.<br>Shutterstock.com nuotr.
Jei žiedais norite gerėtis jau vasaros pradžioje, serenčius reikės pasisėti namuose ar šiltadaržyje jau kovo – balandžio mėn.<br>Shutterstock.com nuotr.
Vienas didžiausių serenčių privalumų – tai nereiklumas drėgmei bei augimo sąlygoms ir ilgas žydėjimas.<br>Shutterstock.com nuotr.
Vienas didžiausių serenčių privalumų – tai nereiklumas drėgmei bei augimo sąlygoms ir ilgas žydėjimas.<br>Shutterstock.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 12:06 PM, atnaujinta Mar 29, 2018, 12:10 PM

Ar žinojote, kad serenčiai turi gydomųjų savybių? Taip, tai ne tik gražus, lengvai auginamas, bet ir naudingas augalas, kurį nesudėtinga užsiauginti savo darželyje, balkone.

Serenčių naudojimas 

Serenčiais gardinamas maistas, puošiamos salotos. Švieži ir džiovinti serenčių žiedai ir lapai vartojami pikantiškiems daržovių, žuvies ir mėsos patiekalams, sriuboms, padažams, marinatams skaninti.

Serenčiai pasižymi antioksidantų kiekiu. Jų žiedų arbata padės sustiprinti imunitetą sergant gripu. Taip pat vonios su šių gėlių žiedais tinka esant sąnarių skausmams.

Kosmetologijoje taip pat naudojami žiedynai. Jie pasižymi uždegimą mažinančiu, odą atjauninančiu bei regeneraciniu poveikiu. Jie taip pat pat padeda kovoti su jaunatviniais spuogais, skatina plaukų augimą.

Serenčiai taip pat gali pasitarnauti ir darže. Tai augalai – nematocidai. Po kelis daigus pasodinkite prie pomidorų, braškių, rožių, baklažanų. Vietoje, kur metus augo serenčiai – sodinkite kardelius, kininius ratilius – šioje vietoje, jų nepuls jokios ligos, o nuostabiais žiedais džiugins jus iki rugsėjo.

Serenčių šaknų išskiriamos medžiagos saugo dirvą nuo grybinių ligų, ypač fuzariozės. Rudenį peržydėjusius serenčius užkaskite į žemę. Serenčių kvapas atbaido baltasparnius.

Serenčių antpilas puiki amarus naikinanti skirta priemonė. Pusę kibiro sausų stiebų su žiedais užpilkite šiltu vandeniu, palaikykite dvi paras, nukoškite. Į gautą skystį įpilkite tiek vandens, kad susidarytų 10 l, įtarkuokite 20-40 g ūkiško muilo. Antpilo pilama tiek, kad dirva permirktų iki 15 cm gylio.

Nereiklios gėlės

Išskiriamos dvi serenčių rūšys: didieji – dideliais pilnaviduriais žiedais ir gvazdikiniai smulkesniai žiedais. Šių gėlių žydėjimo laikotarpis apima birželio – rugsėjo mėnesius, o pražydę gali džiuginti geltonais, oranžiniais, rudais arba dvispalviais žiedais.

Patys populiariausi pilnaviduriais žiedais žydintys serenčiai, dekoratyvu pilnaviduriams nenusileidžia ir žydintys tuščiaviduriais žiedais. Serenčiai pasižymi savotišku, aitriu kvapu. Todėl serenčiai auginami ne tik gėlynuose, bet ir sodinami šalia daržovių, kad apsaugotų nuo kenkėjų.

Serenčiai žydi birželio – rugsėjo mėnesiais įvairiausių spalvų žiedais: geltonais, oranžiniais, rudais, margais, rausvais. Jeigu peržydėję žiedynai iškarpomi reguliariai, serenčiai žydi ilgiau ir gausiau.

Vienas didžiausių serenčių privalumų – tai nereiklumas drėgmei bei augimo sąlygoms ir ilgas žydėjimas. Sodinant serenčius reikėtų pagalvoti apie šiltą ir saulėtą vietą, o dirva turėtų būti pakankamai puri ir derlinga, lengvo priemolio ar priesmėlio, be piktžolių.

Kada sėti ir kaip prižiūrėti?

Jei žiedais norite gerėtis jau vasaros pradžioje, serenčius reikės pasisėti namuose ar šiltadaržyje jau kovo – balandžio mėn. Sėklos kovą ar balandį sėjamos į durpių substratu pripildytas daigyklas 1 cm gylyje ir užžeriamos žeme. Pasėlis turi būti laikomas šviesioje ir šiltoje vietoje.

Serenčių sėklos sudygsta +15-25 laipsnių temperatūroje. Sėklos sudygsta per 6 – 10 dienų, esant palankioms sąlygoms. Daigai auga greitai, jeigu pakanka šviesos ir šilumos. Kai išauga pirmieji tikrieji lapeliai – pikiuojami, persodinami į daigyklas ar vazonėlius.

Gegužės pabaigoje – birželio pradžioje sodinami gėlynuose. Augalai sodinami 20–30 cm (15 x 15 cm – stambiažiedžiai arba 20 x 25 cm – smulkiažiedžiai, nes jie labiau krūmijasi) atstumu.

Gegužę serenčiai gali būti sėjami tiesiai į dirvą, rekomenduojama pridengti daržo plėvele.

Šie nereiklūs auginimo sąlygoms augalai iš tikrųjų yra labai reiklūs tik trąšoms, todėl prieš sodinant daigelius ar prižiūrint jau žydinčius augalus rinkdami trąšas dirvožemiui būtinai pasikonsultuokite su specialistais.

Daigai pasodinti gėlynuose pirmąsias 3 ar 4 savaites auga gana lėtai, o po to greičiau. Tankiai pasodinti serenčiai neleidžia augti piktžolėms. Net ir sausringą vasarą šios gėlės, džiugins gausiu ir ilgu žydėjimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.