Kaip atnaujinti namų interjerą turint nedaug pinigų – Vilniuje to išmoko

Atšilus orams norisi atsinaujinti ne tik spintą, bet ir namų interjerą, tačiau remontas iš pagrindų daug kainuoja, o kai nesinori arba nėra galimybių į tai investuoti, reikia paklausyti šią sritį išmanančių žmonių patarimų. Vilniaus interjero dizaino mokyklos direktorė Danguolė Pilkauskienė teigė, kad pirmas žingsnis, kurį reikėtų padaryti nusprendus atnaujinti namų interjerą, – atsisėsti ir pagalvoti, ko išties reikia.

 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Vilniaus interjero dizaino mokyklos direktorė D.Pilkauskienė.
 Vilniaus interjero dizaino mokyklos direktorė D.Pilkauskienė.
 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 R. Savičienė savo namus įsirengė pati ir be interjero kūrimo pamokų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Salomėja Galdikaitė

May 6, 2018, 9:44 PM

„Jeigu kalbame apie minimalius pokyčius, pirmiausia reikėtų peržiūrėti biudžetą – kiek tam galima skirti pinigų, tuomet labai pravartu norimus pokyčius aiškiai susirašyti ant lapo: susidaryti poreikių sąrašą – ką norima pakeisti“, – pirmuoju patarimu pasidalijo architektė.

Ji pridūrė, kad dar itin svarbu suvokti, koks namų interjero stilius jums priimtiniausias. Minimalizmas, klasika? O gal maišysite stilius? Kai jau žinome, koks stilius, reikia pagalvoti, kuo jūsų interjeras skirsis (kalbama ne apie prabangą, esmė – mintis). Dailininko interjeras galbūt bus studijos tipo paveikslų galerija, rašytojo – knygų biblioteka, architektui gali būti reikalinga patogi darbo vieta. Pavyzdžiui, jeigu žmogus daug keliauja ir turi sukaupęs gausybę įvairiausių daiktų, parsivežtų iš skirtingų šalių, galima pasidaryti ekspoziciją.

Vilniaus rajone Bezdonyse nuosavame name besikuriantys Raimonda ir Skirmantas Savičiai stebina draugus ir kaimynus – pora turėjo tikslą kuo pigiau įsirengti namo interjerą ir apsisprendė tai padaryti patys. Jų sukurtu interjeru žavisi kone visi draugai. Apie šiuos namus rašė lrytas.lt žurnalistė Audronė Urbonaitė tekste „Draugai išvydo vilnietės istorikės namus – buvo priblokšti“.

Tiesiog perneškite daiktus, baldus

Net ir atradus savąjį stilių nebūtina išleisti krūvos pinigų – pirmiausia peržiūrėkite turimus daiktus. „Daiktai turi savybę kauptis: parsivežame įvairių suvenyrų iš kelionių, gauname dovanų. Žinoma, aš nesiūlau būtinai visko atsikratyti ir pradėti atsinaujinti nuo nulio, tiesiog kuriuos nors daiktus reikia palikti kaip eksponatus, kitus – sudėti į dėžes (sandėliuoti spintoje ar sandėlyje), o kai ką ir išmesti“, – pabrėžė D.Pilkauskienė.

Kartais užtenka sukeisti kilimus kambariuose – taip nieko neinvestuodami atsinaujiname iš to, ką turime. Galima perstumdyti baldus. Kiekvienas turime ir gražių indų, ir paveikslų, gal tiesiog jie stovi ir kabo kur nors ne ten, o pakeitus vietą atrodytų kur kas geriau. Taip pat architektė atkreipė dėmesį į fotografijas. Kartais žmonės per daug prisistato, pavyzdžiui, mažų vaikų nuotraukų, nors jie seniausiai užaugę, todėl ji siūlo paieškoti tokioms fotografijoms vietos. Kartais ir apšvietimui pakeisti neprireikia didelių investicijų. Jeigu lubos žemos, reikėtų šviestuvo prožektorius nukreipti į lubas.

Tiesa, pašnekovės teigimu, kuriant interjerą būtina atkreipti dėmesį net ir į tokias smulkmenas kaip staltiesės ar rankšluosčiai: „Būna, kad staltiesės visiškai nepuošia interjero. Tarkime, kai erdvė maža, ant apvalaus stalo užtiesta staltiesė dar labiau ją sumažina. Renkantis staltiesę būtina atkreipti dėmesį į stalo formą, be abejo, labai svarbu ir spalva. Kai staltiese yra kasdienė, privalu ją prie ko nors (užuolaidų, pagalvėlių ar tapetų) derinti. Kad šventinė staltiesė neatrodytų per trumpa, galima sukloti dvi staltieses vieną ant kitos.“

„Vonią atnaujinti įmanoma ir nekeičiant plytelių. Ten taip pat reikėtų peržvelgti savo daiktus: kremus, rankšluosčius. Jie turėtų būti susisteminti. Jeigu vonios kambaryje trūksta spalvos, ją galima sukurti patiesiant kilimėlių, padedant rankšluosčių ir kitokių smulkių detalių.

Vis dėlto interjeras bus atnaujintas pastebimiau, jeigu jam bus skirta šiek tiek lėšų. Netgi minimalų remontą galima pasidaryti patiems, neišleidžiant didelės sumos pinigų. Yra keli nebrangūs pirkiniai, kurie pravers kiekvieno namuose.

„Jeigu šiek tiek norime investuoti ir keisti interjerą, galime vieną sieną išklijuoti tapetais. Jeigu interjeras klasikinio stiliaus, tapetai irgi turėtų būti klasikiniai (gėlėti, dryžuoti). Pavyzdžiui, jeigu lubos žemos, rinkitės tapetus, kurie būtų vertikaliai dryžuoti, – toks sprendimas šiek tiek vizualiai paaukštins patalpą. Jeigu patalpa aukšta, reikėtų rinktis horizontalius dryžius.

„Veidrodžiai taip pat labai pagyvina interjerą. Jeigu erdvė maža, veidrodžių atspindžiai vizualiai du kartus padidina patalpą. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį į užuolaidas. Neretai būna, jog karnizas kabo labai žemai ir susidaro tikrai nekoks vaizdas: atrodo, kad viskas pažemėja. Aš visada rekomenduoju užuolaidas kabinti kuo arčiau lubų. Netinkamai pakabintos užuolaidos iškraipo proporcijas“, – sakė interjerų kūrėja ir pabrėžė, jog norint minimaliai atsinaujinti labai patogi yra įtempiamoji lubų plėvelė. Ji praktiška, kai norima šiek tiek paremontuoti būstą, bet nėra galimybės iš jo išsikraustyti, išnešti visų daiktų.

Balkono nepaverskite sandėliu

Anot specialistės, nederėtų pamiršti ir tokių erdvių kaip balkonas – jį galima paversti jaukia poilsio zona: „Balkonas turėtų būti mūsų erdvės tęsinys – tikrai jo nereikėtų paversti sandėliu užkraunant daiktais. Reikėtų pamastyti ir apie grindis. Labai svarbu, kad jos skleistų jaukumą. Didžiuosiuose statybinių medžiagų, remonto, interjero prekybos centruose galima rasti tokių medinių grindų, kurios yra labai nesudėtingai klojamos, dėliojamos lyg mozaika. Taip pat pastatykite balkone krėslų – bus galima vakaroti. Smagu balkone auginti gėles, prieskonines žoleles.

Augalų nederėtų pamiršti ir viduje, tiesa, ne visos gėlės gali derėti su jūsų interjeru. Svarbu paisyti spalvų. Nors augalai, žydinčios gėlės teikia džiaugsmo, vis dėlto patariama rinktis spalvas, kurios dera prie interjero. Jeigu augalai daugiamečiai, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jie tiktų stilistiškai. Jeigu interjeras minimalistinis – rinkitės ir minimalistinį augalą.

Kas dabar madinga?

Pasak interjero dizaino mokyklos direktorės, šiuo metu vis dar madingi balti ir pieno spalvos interjerai. Taip pat dabar labai populiarūs veliūru aptraukti baldai. Interjeruose dominuoja turkio, pablukusi mėlyna, violetinė ir baklažanų spalvos. Labai populiarios yra juodo metalo detalės. Jeigu pasirinktas skandinaviškas stilius, labai gražu, kai baldų kojelės yra juodos. Be to, labai madingas žalvaris (maišytuvai, šviestuvų laikikliai) ir marmuras. Pastarąjį galima pakeisti akmens masės marmurinėmis plytelėmis. Vis labiau populiarėja ir lieto betono grindys – jos yra lygios ir blizgios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.