Dabar tinkamas metas tirpiomis kompleksinėmis trąšomis patręšti kopūstines daržoves, vėlyvosios sėjos morkas, burokėlius. Jei nelyja, žemė sausa, augalus kartą į savaitę tręškite per lapus 0,2 proc. trąšų tirpalu (1 šaukštas trąšų/10 l vandens). Geriausia purkšti pavakary, kad neapdegtų jų lapai, kai nekepina saulė ir nėra vėjo.
Šiltnamyje pomidorus, agurkus, paprikas, baklažanus kartą per savaitę palaistykite trąšų tirpalu.
Netrukus prinoks žieminiai česnakai. Nevėluokite nukasti ir gerai išdžiovinkite. Kaskite, kai visai išsitiesia žiediniai stiebai. Džiovinkite pavėsyje, nes kaitri saulė jiems kenkia.
Daugializdžius svogūnus reikia nurauti, kai tik nudžius laiškai. Paskui 10–12 dienų juos džiovinkite saulėje, kol laiškai ims šiugždėti.
Liepą jau kaskite ankstyvąsias bulves. Nepalikite darže bulvienojų ar kitų daržovių lapų, atliekų, nes tai ligų ir kenkėjų šaltinis. Visas atliekas kompostuokite, o ligotas sudeginkite.
Būtinai ravėkite ir šienaukite daržo pakraščius, kad piktžolės nesubrandintų sėklų, nes užterš dirvą dešimčiai metų.
Nušienavę vejos žolę ar aplink augančias piktžoles, jas kompostuokite. Sausu oru ruošiamą kompostą palaistykite, perkaskite – greičiau mineralizuosis.
šaltinis: žurnalas „Rasos“