Rudens nemalonumai – pelėsis ant duonos. Kaip ją saugoti

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančios drėgmės dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudenį labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

Pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30-35 laipsnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30-35 laipsnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 1:37 PM

„Atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30-35 laipsnius. Tačiau paprastai kambario temperatūra būna 20-25 laipsniai, tad tinkamai laikant duoną, pelėsis veistis neturėtų. Pelėsio plitimui įtaką daro ir sąlyginai aukšta patalpos drėgmė, todėl nepamirškite užtikrinti, kad duona būtų laikoma kuo sausesnėje vietoje, negautų tiesioginių saulės spindulių“, – teigia vienos Kėdainių kepyklos atstovė Z. Petkevičienė.

Anot Z. Petkevičienės, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista. Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

Specialistė pabrėžia, kad nors kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, taip pagreitinamas duonos senėjimo procesas. Nors tai padeda išvengti pelėsio, reikėtų atkreipti dėmesį, kad laikant šaldytuve, duona praranda savo skonines savybes, tampa kietesnė, lengviau trupa.

Tinkamos produktų laikymo sąlygos ir greitas jų suvartojimas garantuos, kad visada valgysite šviežią ir skanią duoną bei kitus maisto produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.