Šiauliai švarinasi – išvežamos nuodų atliekos

101 tona. Tiek šiemet iš Šiaulių miesto per pirmus 10 šių metų mėnesių iškeliavo atliekų, turinčių asbesto. Už jų išvežimą mokėti nereikėjo nei gyventojams, nei įmonėms.

Lietuvoje priskaičiuojama apie 1 milijoną tonų gaminių, kurių sudėtyje yra kvėpavimo takų ligas ir vėžį sukeliančio kancerogeno asbesto. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje priskaičiuojama apie 1 milijoną tonų gaminių, kurių sudėtyje yra kvėpavimo takų ligas ir vėžį sukeliančio kancerogeno asbesto. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 2:36 PM, atnaujinta Nov 14, 2018, 4:34 PM

 

Paslaugą didžiąja dalimi finansuoja Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas, o Šiaulių miesto savivaldybė skiria tik dalį lėšų.

 

Šia programa pasinaudoti norintiems miestiečiams pakanka kreiptis į bendrovę „Ekoservice projektai“ ir pateikti turto nuosavybę įrodantį dokumentą.

 

„Reikia įsitikinti, kad atliekos su asbestu yra būtent iš to konkretaus namo, kurio šeimininkas kreipėsi, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis. – Ta pati tvarka galioja ir įmonėms“.

 

Užsakius paslaugą, gyventojams ir įmonėms atvežami didmaišiai, į kuriuos sudedamos atliekos. Programoje dalyvaujanti bendrovė „Ecoservice projektai“ atliekas įsipareigojo išvežti per 30 dienų.

 

Šiaulių miestui asbesto problemai spręsti iš Atliekų tvarkymo programos paskirta 34,7 tūkstančio eurų.

 

Miestas iš biudžeto yra pridėjęs 5 tūkst. eurų, bet jų iki šiol nereikėjo, mat už programos pinigus galima išvežti 880 tonų atliekų. Tiesa, šiauliečiai tokių atliekų galės atsikratyti ir kitais metais – programa vyks ir 2019-aisiais.

 

Kaimų gyventojai gauna ženklesnę paramą. Jiems nemokamai išvežamos ne tik asbesto turinčios atliekos, bet ir finansuojama iki pusės stogo keitimo darbų kaštų. Tiesa, parama negali viršyti 2 tūkst. eurų.

 

Vėžį sukelianti kancerogeninė medžiaga asbestas ir gaminiai su juo Lietuvoje uždrausti 2005 m. Paskaičiuota, kad sovietmečiu Lietuvoje panaudota apie 1 mln. tonų gaminių, kurių sudėtyje yra asbesto.

 

Pavojingos yra akimi nematomos atplaišos, kurios yrant, trupant ar byrant gaminiui pasklinda ore ir patenka į kvėpavimo takus. Nustatyta, kad kancerogenai sukelia daugybę ligų, taip pat – ir vėžį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.