Peržengtos visos ribos: šiukšles praeiviai meta tiesiog į privatų kiemą

Kauniečiai darosi vis nepakantesni viešųjų erdvių teršėjams ir juos filmuoja. Bet ką daryti, jei šiukšles praeiviai meta tiesiog į privatų kiemą? Policijos pareigūnai sumanė naujovę, kuri jau sudomino pilietiškus gyventojus.

Kranto alėjoje prie šalia daugiabučio stovinčio konteinerio kažkas paliko seną šaldytuvą, viryklę ir net fotelį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kranto alėjoje prie šalia daugiabučio stovinčio konteinerio kažkas paliko seną šaldytuvą, viryklę ir net fotelį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2019, 10:02 AM

Žemųjų Šančių gyventojai tarsi pasidalijo į dvi stovyklas. Vieni vis atsikrato šiukšlių ir nereikalingų daiktų viešosiose erdvėse ar net meta jas į kaimynų kiemus.

Kiti šio gyvenamojo rajono žmonės bando su tokiais niekdariais kovoti. Kol kas didžiausias ginklas prieš teršėjus yra viešumas.

Policijos pareigūnai taip pat neseniai pradėjo naują akciją. Gyventojai kviečiami registruoti savo turimas vaizdo filmavimo kameras. Joms padedant įvairius nusikaltimus ir nusižengimus tikimasi atskleisti operatyviau.

Šiukšlintoją nufilmavo

Žemuosiuose Šančiuose esančios Kranto alėjos 64 daugiabučio gyventoja Justina Šocaitė pasakojo, kad kai kurie gyventojai nereikalingus didelių gabaritų daiktus tempia ir palieka prie šiukšlių konteinerių.

„Antradienį 6 valandą ryto išėjusi į balkoną gėriau kavą. Tylą sudrumstė vežimėlio ratų girgždesys. Pamačiau, kad kažkoks vyras juo prie konteinerių atvežė ir iškrovė seną šaldytuvą ir viryklę“, – pasakojo moteris.

J.Šocaitė žmogų norėjo sudrausminti, bet ankstų rytą šaukti nedrįso. Nubėgti iki konteinerių ir pasivyti šiukšlintojo nebūtų spėjusi, todėl jį bent nufilmavo telefonu.

„Gaila, kad medžiai užstojo vyro veidą. Kitaip filmuotą medžiagą būčiau nusiuntusi policijai.

Teko filmuką paviešinti socialiniuose tinkluose. Tikiuosi, gal kas nors atpažins tą žmogų ir jį rasime. Beje, antradienio vakare prie šaldytuvo ir viryklės jau stovėjo ir senas fotelis. Šiukšlynas dar padidėjo“, – sakė moteris.

Ginklas – tik viešumas?

J.Šocaitė pasakojo, kad nereikalingų daiktų neretai būna palikta ir prie Kranto alėjos 60 daugiabučio konteinerių.

Šie daugiabučiai yra ant Nemuno kranto. Netoli – paplūdimys. Jame ir pakrantėje ilsisi daug žmonių.

„Renkame išmestus daiktus, mažesnius sumetame į konteinerius, nors tai ir negerai, bet vis tvarkingiau. Taip pat apie paliktas atliekas pranešame „Kauno švarai“. Pastaruoju metu šios įmonės atstovai sureaguoja operatyviai. Nors jiems ir nepriklauso, šiukšles išveža. Bet dar didesnis viešumas galbūt priverstų šiukšlintojus bijoti taip elgtis“, – svarstė J.Šocaitė.

Šiukšles meta ir į kiemą

Su kur kas keistesne problema susiduria Žemųjų Šančių gyventoja Inga Labutienė. Ji gyvena T.Narbuto gatvėje. Netoli yra maisto prekių parduotuvė.

„Mūsų sklypas didelis, apsodintas gyvatvore. Iš parduotuvės einantys žmonės, išlukštenę ledus, bandeles, kitus produktus, šiukšles metą per gyvatvorę į kiemą. Vyrai, išgėrę nedidelius butelius alkoholio, juos taip pat permeta per augalus į mūsų teritoriją“, – piktinosi moteris.

I.Labutienė sakė, kad jos šeima šiukšles rūšiuoja, kai reikia, šeštadieniais didesnes atliekas išveža į didžiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Jai nesuvokiama, kad kiti žmonės tokius daiktus palieka prie konteinerių ar kad šiukšles meta į privačius kiemus.

„Kaip su tuo kovoti, neįsivaizduoju, į pastabas daugelis nereaguoja“, – sakė I.Labutienė.

Kviečia registruoti savo kameras

Justina Kazragytė

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė

„Ne vietoje sukrautos šiukšlės, žaliųjų, statybos ar didžiagabaričių atliekų palikimas ne vietoje užtraukia įspėjimą arba baudą iki 140 eurų, o toks nusižengimas, padarytas pakartotinai, – nuo 140 iki 600 eurų baudą.

Policijos turima įranga negali aprėpti kiekvieno kiemo, gatvės ar namo, todėl nuo kovo mėnesio mes siūlome gyventojams savanoriškai užregistruoti policijoje savo turimą vaizdo stebėjimo kamerą ir prisidėti prie saugios aplinkos kūrimo.

Taip gyventojai gali padėti policijai efektyviau ir greičiau ištirti nusikaltimus ir teisės pažeidimus ar nelaimingus atsitikimus.

Policija nematys, ką fiksuoja gyventojo kamera. Tačiau nutikus įvykiui mes paprašysime įrašo, kurį užfiksavo jūsų vaizdo kamera. Registruodami kamerą gyventojai neprisiima papildomų įsipareigojimų, nepatiria jokių išlaidų.

Pateikta informacija apie turimą kamerą bus žinoma tik policijai, gyventojų duomenys bus saugūs.

Kameros registruojamos portale e.policija, tai užtruks 5 minutes.

Jei patogiau, portale galima palikti prašymą, ir pareigūnas atvyks pas jus suderintu laiku. Gyventojai, sužinoję apie šią naujovę, gana aktyviai ja domisi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.