Gyventojai nori atliekų atsikratyti civilizuotai – valdininkai padėti negali

Ko griebtis daugiabutyje gyvenančiai senai močiutei, sumaniusiai iš namų išmesti senutėlę velionio vyro lovą? Arba atokaus kaimo gyventojai, kuriai prireikė išgabenti nebeveikiantį šaldytuvą?.. Tokie ir panašūs klausimai kamuoja ne vieną vyresnio amžiaus žmogų, nesusigaudantį, kur ieškoti pagalbos, norint atsikratyti senais, stambiagabaričiais daiktais.

Tokių stambių daiktų mieste galima pamatyti išmestų prie kiekvienos konteinerių aikštelės.<br>Vilijos Budrikienės nuotr.
Tokių stambių daiktų mieste galima pamatyti išmestų prie kiekvienos konteinerių aikštelės.<br>Vilijos Budrikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Budrikienė, www.silutesnaujienos.lt

2019-07-01 19:42, atnaujinta 2019-07-01 19:43

Aiškėja, kad jie visi išeitį rastų greit, mat ne vienas pasiūlo, jog savivaldybė turėtų teikti tokią paslaugą – tegu net ir mokamą – krašto gyventojams. Bet to daryti nežadama.

Informacijos ieško redakcijoje

Daug klausimų nuolat keliantis atliekų išvežimas kur buvęs, kur nebuvęs, vis pasisuka kitu šonu ir dribteli kraštiečiams naujų netikėtumų. Tai neaiškumai dėl mokesčio, tai garažų savininkai neturi galimybės greit ir tinkamai atsikratyti senu, asbesto turinčiu šiferiu, tai, pagaliau, senolių problemos ieškant, kur dėti senus nebenaudojamus baldus ar buities techniką.

Štai garbaus amžiaus šilutiškė, gyvenanti daugiabutyje, suka galvą, kaip jai išgabenti a.a. vyro lovą, kuri jai nebereikalinga, ir tik vietą užima. Vaikų senolė neturi, kaimynai – žinia – visi skuba savais reikalais, tad jos rūpestis įdomus tik vienai geros valios pažįstamai, kuri ir renka redakcijos telefoną. Moteris viliasi, kad bent žurnalistai padės rasti išeitį: gal turės kokį telefoną kokios tarnybos, kuri išgabens senolės rūpestį.

Panašiai tikisi ir iš Pašyšių paskambinusi moteris, kuri norėtų atsikratyti seno šaldytuvo. Ji irgi mano, kad redakcija – lyg koks informacijos biuras – padės rasti išeitį.

„Tikriausiai yra kokia nors tarnyba, kuri, kad ir už kokį padorų mokestį išveža senus daiktus? Gal pasakysite jos telefoną?“ – klausia abi moterys.

Tokių klausimų pavasarį sulaukiame kone kas savaitę, tad darome išvadą, jog problema tikrai yra.

Žinoma, patariame moterims ieškoti baldus išvežančių įmonių telefonų, bet senas žmogus nei internetu naudojasi, nei kur jų ieškoti susigaudo.

Neatsakingumas grįžta bumerangu

Situaciją išklausęs savivaldybės Viešųjų paslaugų skyriaus specialistas – gamtosaugininkas Mindaugas Būdvytis – iš karto sako, jog savivaldybė tokios senų daiktų išvežimo paslaugos neteikia ir neteiks. Pirmiausia todėl, kad ji sudaro sutartis dėl paslaugos su atliekų vežėju „Ecoservice“, kuris ir yra atsakingas už visų atliekų išgabenimą. Pagaliau, ir tokios paslaugos poreikis yra ne nuolatinis.

Šilutiškiai vis dar stambiais daiktais štai taip atsikrato bet kur, o paskui už jų išvežimą mokestis didinamas visiems.

Bet gal tai, kad žmonės ieško ir neranda paslaugos teikėjo ir yra priežastis, kad nuolat tai viename, tai kitame miesto kampelyje matome šalia konteinerių suguldytus senus fotelius, klozetus, ar, kaip užfiksuota nuotraukoje, vonias?.. M. Būdvytis neneigia, kad vis dar daugeliui mūsų žmonių stinga atsakingumo. Bet vertėtų nepamiršti, kad tas neatsakingumas, pasak specialisto, atsisuka ir bumerangu grįžta mums visiems. Mat atliekų vežėjams tenka atskirai važiuoti surinkti tokius stambius daiktus, o savivaldybei tenka už tai papildomai jiems sumokėti. Kaip žinoma, tas papildomas mokestis ir neleidžia mažinti atliekų išvežimo kaštų mums visiems.

Dar kartą apie visas galimybes

„Ecoservice“ du kartus per metus – pavasarį ir rudenį – stambiagabarites atliekas iš gyventojų surenka nemokamai, o kada ir iš kur jos bus paimamos, iš anksto yra skelbiama vietos laikraščiuose. Tad belieka sekti spaudą, ir, radus tokį grafiką, senus baldus ar buities techniką atnešti į arčiausiai esančią nurodytą vietą.

Tie, kas nori senienomis atsikratyti nedelsdami, turėtų surinkti „Ecoservice“ telefoną (8 441) 51430 ir susitarti dėl individualaus išvežimo. Tokia paslauga taip pat teikiama, tik jau mokama, o kiek reikės mokėti, pasakys patys vežėjai, nes kaina nėra fiksuota.

Nemokamai stambiagabaritės atliekos priimamos ir šalia Šilutės esančiame Rumšų sąvartyne, tačiau nusigabenti jas ten reikia patiems savininkams. Sąvartyno darbo laikas darbo dienomis 9 – 18 val., šeštadieniais 10 – 14 val. Daugiau informacijos telefonu 8 630 08994.

Ieškoti baldų pervežėjų M. Būdvytis nerekomenduoja, nes jau pastebėta, jog šią paslaugą teikiantys žmonės neretai tik pinigus už ją paima, o daiktus išmeta artimiausioje pakelėje ar miškelyje. Tad apie gamtą ir mūsų visų ateitį galvojančiam žmogui tokia išeitis nėra tinkama.

Tie, kam kyla dar kokių klausimų, gali skambinti ir savivaldybės Viešųjų paslaugų skyriaus Atliekų tvarkymo specialistams, telefonu (8 441) 79295.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.