Į daugiabučių kiemus – semtis įkvėpimo: štai ką gyventojai ten išdarinėja

Kaune yra kiemų, kurie nėra užgrūsti vien gyventojų automobiliais. Juose veša gėlės, dekoratyviniai augalai ir net modernūs daržai. Darbščius grožį kuriančius gyventojus gerbia kaimynai ir globoja angelai.

Kieme daugiausia darbuojasi daugiabučio gyventojas E.Germanavičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kieme daugiausia darbuojasi daugiabučio gyventojas E.Germanavičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kitas puikiai prižiūrimas kiemas yra prie Lakūnų plento 63-iojo daugiabučio. Jame – 6 butai, bet grožį aplink namą kuria viena jo gyventoja O.Sabaliauskienė.
Kitas puikiai prižiūrimas kiemas yra prie Lakūnų plento 63-iojo daugiabučio. Jame – 6 butai, bet grožį aplink namą kuria viena jo gyventoja O.Sabaliauskienė.
Tyrulių gatvės daugiabutyje įsikūrusi R.Rabašauskaitė gyrė darbščius naujakurius, kurių pavyzdžiu seka ir pati.
Tyrulių gatvės daugiabutyje įsikūrusi R.Rabašauskaitė gyrė darbščius naujakurius, kurių pavyzdžiu seka ir pati.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 12:04 PM, atnaujinta Sep 21, 2019, 12:16 PM

Aleksoto seniūnijoje kasmet renkami gražiausiai tvarkomi privačių namų ir daugiabučių kiemai.

Šiame konkurse dažniausiai dalyvaudavo vis tie patys savo aplinką puikiai prižiūrintys kauniečiai. Tačiau šiais metais dviejų daugiabučių gyventojai rinkimuose dalyvavo pirmą kartą ir liko puikiai įvertinti.

Abiejų šių namų kiemus prižiūri kelios šeimos, kurių pavyzdžiu pamažu pradeda sekti ir kaimynai.

Kiemą saugo medinis angelas

Tyrulių gatvėje 20 numeriu pažymėtas daugiabutis – išskirtinis. Jis turi savo angelą. Medinė mergaitė su linų kasomis ir angelo sparnais pasitinka visus, prieinčius prie vartų, pro kuriuos galima patekti į namo kiemą.

Pasilabinęs su angelu ir pravėręs vartus patenki į žaliuojančią kiemo oazę. Į ją veda iš lankų padaryta pavėsinė, apsodinta vaisius nokinančiomis aktinidijomis.

Kiemo pakraštyje auga trešnė, obelys. Įrengtas ir nedidelis gėlynas, vienoje plastikinėje dėžėje žaliuoja ekologinis daržas.

Didžiausia žalia erdvė skirta vaikams žaisti, pastatytos kelerios sūpynės.

Pradėjo sūnus, o tęsia tėvai

Žaliame kieme daugiausia darbuojasi daugiabučio gyventojai Ada ir Edvardas Germanavičiai.

Pora pasakojo, kad daugiabutyje jau ne vienus metus gyvena jų sūnus. Patys buvo įsikūrę netoli Vilniaus, bet beveik prieš 2 metus nusprendė įsikurti arčiau vaikų.

„Sūnus iš sodo prie mūsų namų iškasdavo įvairių vaismedžių ir sodindavo šiame kieme. Dabar šie medžiai jau suaugę ir veda vaisius. Kai ir patys čia įsikūrėme, panorome kiemą papuošti labiau“, – pasakojo filologas E.Germanavičius.

A.Germanavičienė yra tautodailininkė, todėl ir sukūrė Tyrulių angelą. Taip pat pora kieme pradėjo sodinti įvairias gėles ir dekoratyvinius augalus.

Namo gyventojai, pamatę kaimynų kuriamą grožį, pamažu ėmė prie to prisidėti.

Daugiabutyje įsikūrusi Renata Rabašauskaitė gyrė darbščius naujakurius.

„Praėjo dar labai mažai laiko, bet Ada su Edvardu jau parodė pavyzdį, kuriuo mielai sekame. Aš pirmą kartą susikonstravau daržą plastikiniame kubile. Į jį pripyliau žemės, į statinėje išpjautas angas pasėjau salotų, gėlių, krapų, svogūnų. Daržą laistė lietus, o derlius puošė mano stalą“, – pasakojo moteris.

Pati formuoja spygliuočius

Kitas puikiai prižiūrimas kiemas yra prie Lakūnų plento 63-iojo daugiabučio. Jame – 6 butai, bet grožį aplink namą kuria viena jo gyventoja Olga Sabaliauskienė.

„Iš pradžių aplinką pradėjau tvarkyti po savo buto langais. Bet norėjosi, kad visas kiemas atrodytų gražiai. Taip kas vasarą pamažu sutvarkau ir apsodinu vis naują kiemo erdvę“, – pasakojo moteris.

Kur tik radusi, ji į namus tempia didelius ir mažus akmenis. Jais puošia gėlių klombas, iš jų yra sumūrijusi laiptus, vedančius į gėlėmis apsodintą poilsio zoną su suoliuku.

Taip pat moteris vis įsigyja kuo pigesnių gėlių daigų ar dekoratyvinių medelių. Gėlės jos kieme atsigauna ir suklesti. Dekoratyvinius spygliuočius kaunietė karpo ir formuoja pati.

„Eidami pro šalį žmonės stebisi mūsų kiemu. O man atrodo, kad taip ir turi būti. Mielai aplinkai susikurti nereikia daug pinigų, svarbu norėti ir netingėti“, – sakė paprasta darbininkė O.Sabaliauskienė.

Daržo statinėje nereikės net ravėti

Lina Budreikytė

Agronomė

„Kiemuose, kur nėra daug vietos, galima pastatyti talpyklas, kuriose derės daržovės ar augs gėlės bei prieskoniai.

Tokį daržą galima įkurti statinėse. Jei naudojama plastikinė statinė, reikėtų, kad ji būtų pagaminta iš maistinės paskirties plastiko. Bet galima naudoti ir paprastas metalines statines. Į talpyklas reikėtų įstatyti plastikinius vamzdžius su skylėmis. Per vamzdžio viršų augalus bus patogiau laistyti.

Į statinių dugną galima dėti įvairių žaliųjų atliekų, kurios paprastai dedamos į komposto dėžę, ant viršaus reikia užpilti keletą maišų juodžemio.

Galima padaryti ir dar vieną patobulinimą – prie statinių pastatyti medinį rėmą su tinklu. Ant jo galės stiebtis vytis mėgstantys augalai – agurkai, pupelės. Visus sodinukus statinėse reikia prižiūrėti taip, kaip jie auginami ir paprastame darže, tik ravėti nereikės. Tokiuose daržuose užauga nemažas derlius, o vietos reikia nedaug.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.