Trys realūs ekspertės patarimai, kaip sutaupyti šildymo sezono metu

Atvėsus orams ir artėjant pirmosioms sąskaitoms už šildymą, pradedama galvoti apie alternatyvius patalpų šildymo būdus. Praktiški žmonės vis dažniau žvalgosi į modernius sprendimus patalpoms šildyti ir kartu sutaupyti.

Atvėsus orams ir artėjant pirmosioms sąskaitoms už šildymą, pradedama galvoti apie alternatyvius patalpų šildymo būdus.<br>123 rf nuotr.
Atvėsus orams ir artėjant pirmosioms sąskaitoms už šildymą, pradedama galvoti apie alternatyvius patalpų šildymo būdus.<br>123 rf nuotr.
Atvėsus orams ir artėjant pirmosioms sąskaitoms už šildymą, pradedama galvoti apie alternatyvius patalpų šildymo būdus.<br>D.Umbraso nuotr.
Atvėsus orams ir artėjant pirmosioms sąskaitoms už šildymą, pradedama galvoti apie alternatyvius patalpų šildymo būdus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-11 12:23

Jūsų dėmesiui – trys „Senukų“ šildymo ir kondicionavimo sistemų specialistės Indrės Bespalovienės patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkantis šilumos siurblius „oras-oras“.

Prieš įsirengiant – įvertinkite patalpų dydį

Šilumos siurblių „oras-oras“ veikimo principas gana paprastas: jie paima orą iš lauko, jį sušildo ir perduoda į pastato vidų, o vasaros metu patalpų karštį nukreipia į išorę. Dėl tokio veikimo principo šio tipo siurbliai gali ne tik patalpas šildyti žiemą, bet ir vėsinti jas šiltuoju sezonu.

„Ši sistema geriausiai pritaikyta šildyti vienai patalpai, tad patariama ją įrengti būstuose su viena didele erdve – komercinėse patalpose ar vasarnamyje. Svarbiausia įvertinti, kokio galingumo siurblio jums reikės. Pavyzdžiui, 30 kvadratinių metrų patalpai sušildyti pakanka 6 kW galingumo šilumos siurblio“, – sako specialistė.

Lietuvoje vyrauja gan drėgnas klimatas, todėl gyventojai dažnai susiduria su pelėsio sukeliamomis problemomis. Šilumos siurblys – puikus sprendimas, padedantis pelėsio išvengti.

„Šilumos siurblys sujudina patalpose esantį orą ir jį šiek tiek sausina, taip užkirsdamas kelią pelėsio atsiradimui ar plitimui. Tad sutaupomos ne tik lėšos patalpų šildymui, bet ir laikas kovai su pelėsiu“, – atkreipia dėmesį I. Bespalovienė.

Rinkitės ekonomiškumą

Renkantis šilumos siurblį „oras-oras“, patariama skirti laiko jo specifikacijų analizei. Specialistė vardija savybes, į kurias tikslinga atkreipti dėmesį vertinant šilumos siurblių efektyvumą.

Anot jos, antrasis svarbus rodiklis – sezoninis naudingo veiksmo koeficientas šaldyme arba kitaip SEER. Kuo šis skaičius didesnis, tuo įranga efektyvesnė taupant elektros energiją.

Jei renkatės oro siurblį namams ir ketinate jį statyti erdvėje, kurioje norite ramybės, labai svarbu iš anksto įsivertinti įrenginio keliamą triukšmą. „Ramybės namuose netrikdys apie 25–30 decibelų triukšmą keliantis šilumos siurblys „, – atskleidžia ekspertė.

Įrengimo patarimai

„Lietuviai yra nagingi ir praktiški, todėl dažnai klientams iškyla klausimas: ar šilumos siurblį galiu įsirengti pats? Įrengimui reikalinga papildoma įranga. Tai yra vakuuminis siurblys ir varinių vamzdžių valcavimo aparatas. Turint šią įrangą ir šiek tiek montavimo patirties – šilumos siurblį lengvai įsirengsite patys. Kitu atveju, reikėtų kreiptis meistro pagalbos“, – pataria I. Bespalovienė.

Svarbu paminėti, kad „oras-oras“ sistemoms nereikia papildomų įrenginių, tokių kaip radiatoriai ar šilto oro tiekimo kanalai. Taip pat specialistė sako, kad nėra didelio skirtumo, kada įrenginėti tokį šilumos siurblį – patalpa gali būti jau gyvenama ar dar tik įrenginėjama, o tai padaryti galima tiek šiltuoju sezonu, tiek rudenį.

Šilumos siurblių „oras-oras“ sistema nesunkiai suderinama bei montuojama su kitais šildymo būdais (dujiniu, elektriniu, židinių, krosnelių ir t.t.), todėl suradus sau tinkamiausią variantą, šildymo išlaidas galima sumažinti net trečdaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.