Nekilnojamojo turto vertė priklausys nuo to, ar rūkote

Planuojate pirkti ar nuomotis būstą iš rūkančio asmens? Gerai pamąstykite, kokios rizikos jūsų laukia. Tarptautiniai tyrimai skelbia, kad patalpoje, kurioje buvo rūkoma, toksinai išlieka kilimuose, sienose ir balduose, tai vadinama tretiniu rūkymu.

Patalpoje, kurioje buvo rūkoma, toksinai išlieka kilimuose, sienose ir balduose, tai vadinama tretiniu rūkymu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patalpoje, kurioje buvo rūkoma, toksinai išlieka kilimuose, sienose ir balduose, tai vadinama tretiniu rūkymu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 10:33 AM

Kenksmingi cigarečių dūmų likučiai gali būti absorbuojami praktiškai ant bet kokio akyto paviršiaus, todėl sunku juos išnaikinti. Tai reiškia, kad cheminės medžiagos gali daryti įtaką jūsų sveikatai, net jei pats niekada nerūkėte. O jeigu mėgstate užtraukti dūmą namuose, jūsų nuomojamo namo ar buto vertė gali ženkliai nukristi.

Daugėja tarptautinių tyrimų, atskleidžiančių, kad parduodamo namo ar buto vertė gali sumažėti net 30 proc., jeigu prieš tai jame buvo rūkoma. Toks kainos kritimas galimas ne tik dėl to, kad naujiesiems būsto gyventojams teks susimokėti už dėmių ir kvapų šalinimą, tačiau išvėdinti patalpos neužteks, mat poveikis sveikatai išliks net ir cigarečių dūmams išsisklaidžius.

Jeigu būsto savininkas rūkė

Pasak nekilnojamojo turto brokerio Luko Vilimo, nesant pritaikytos erdvės rūkymui, pastovus rūkymas laiptinėse pridėtinės vertės nuomojamam būstui tikrai nesuteikia.

Dažniausiai laiptinėse rūko bendrabučio tipo namų gyventojai, kurie neturi balkonų: „Jeigu asmuo yra rūkantis, bet paties buto viduje nesigriebia cigaretės, tai būsto pardavimui ar nuomai netrukdo. Jeigu rūkytų viduje, užsidaręs langus, nevėdintų patalpų, užsiuostų kvapas, tai elementaru kad pirkėjams geros emocijos nesuteiktumėme“, – sako L. Vilimas.

Jo teigimu, rūkymo problemą dažniau iškelia vyresnio amžiaus klientai, besiruošiantys nuomotis būstą, kuriems yra aktualu, ar kaimynai nerūko, ar į butą nesklinda cigarečių kvapas. Nekilnojamojo turto brokeris teigia pastebintis, kad vis dažniau būsto savininkai savo namuose kaitina tabaką, kas aplenkia tretinio rūkymo pavojus, mat šio proceso metu nėra dūmų, taip pat ir dervų.

„International journal of hygiene and environmental health“ skelbto Vokietijoje atlikto tyrimo apie tradicinių cigarečių ir kaitinamo tabako produktų įtaką sveikatai duomenimis, didžiausia kenksmingų medžiagų koncentracija rasta rūkant įprastas cigaretes, žymiai mažiau – vartojant kaitinamo tabako produktus, kadangi didžiausias toksiškų medžiagų kiekis fiksuojamas būtent tabako degimo metu, tad prieš kraustantis į naująjį būstą vertėtų pasidomėti, ar ankstesnis nuomininkas ar buto savininkas namuose nerūkė.

Mažiesiems kenkia labiausiai

Gyventojų skundai, kad iš kaimynų butų sklindantys cigarečių dūmai pasiekia ir jų butus, nėra vienintelė su rūkymu susijusi problema. Kauno technologijos universiteto mokslininkų, tyrinėjančių tretinio rūkymo poveikį teigimu, svarbiausias kenksmingų medžiagų šaltinis, į kurį sorbuojasi cigarečių dūmai, yra patalpų dulkės. Įdomu tai, kad rūkantys žmonės gali pernešti nuodingas medžiagas vien liesdamiesi prie paviršių rankomis.

Dėl šios priežasties svarbu atkreipti dėmesį į vaikus, mat jie praleidžia daug laiko ant grindų, kur namų dulkės kaupiasi kilimuose, tad jiems rizika patirti žalingą poveikį sveikatai liečiant kilimus ar kitus paviršius, kur yra įsigėrę cigarečių dūmai, yra didžiausia.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.