Startuoja naujas paramos etapas saulės elektrinėms įsirengti

Ketvirtadienį startuoja dvi finansinio skatinimo priemonės, kuriomis pasinaudoję gyventojai galės įsirengti saulės elektrines individualiuose namuose ir nutolusias saulės elektrines. Tam šiais metais numatyta skirti 9 mln. eurų dydžio ES paramą.

Atsiranda naujos galimybės visiems elektros vartotojams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atsiranda naujos galimybės visiems elektros vartotojams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kornelija Mykolaitytė, ELTA, lrytas.lt

Jan 2, 2020, 10:55 AM, atnaujinta Jan 16, 2020, 8:26 AM

Kaip ketvirtadienį pranešė Energetikos ministerija, nutolusioms saulės elektrinėms įsirengti šiais metais numatyta skirti 4,5 mln. eurų, dar tiek pat skirta elektrinių įsirengimui individualiuose namuose.

„Lietuvoje nėra naujiena, kad elektą galima pasigaminti patiems ir tai galima padaryti nuotoliniu būdu. Vienoje vietoje galima gamintis, kitoje – vartoti.

Dabar atsiranda galimybė už tai gauti finansinę paramą, ar tai būtų individualus namas, ar (namas. – ELTA) sode, ar kotedžas, ar butas. Kalbame apie naujas galimybes visiems elektros vartotojams“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Gyventojai, planuojantys šįmet įsirengti saulės elektrines ar įsigyti iš elektrinių parko ir už tai gauti finansinę paramą, turi teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA). Jas galima teikti nuo sausio 2 iki sausio 31 dienos.

„Suteikiama parama siekia 323 eurus už vieną kilovatą (kW) saulės elektrinės įrengtos galios. Parama skiriama įsigyti iki 10 kW galios elektrinei. Tiesa, gyventojai gali įsigyti didesnės nei 10 kW galios elektrinę, tačiau finansavimas bus skiriamas už 10 kW.

2019 m. įsidiegėme modernią informacinę sistemą APVIS, per kurią gyventojai gali teikti registracijos formas. Džiaugiamės, jog ši sistema leidžia registracijos formas pateikti vos per kelias minutes neišeinant iš namų. Duomenų gavimas iš kitų institucijų palengvina jų pildymą, o kompensacijos tampa prieinamos kiekvienam“, – sako APVA direktorius Ignotas Šalavėjus.

Atkreipiame dėmesį, kad prieš teikiant paraiškas gyventojai turi įsivertinti savo elektros vartojimo poreikius ir technines elektrinės prijungimo galimybes.

Suteikiama parama siekia 323 Eur už 1 kilovatą (kW) saulės elektrinės įrengtos galios. Kiekvienas gyventojas paprastai gali pasiskaičiuoti paramos išmokos dydį – užtenka padauginti planuojamos įsirengti saulės elektrinės galią (kW) iš fiksuoto įkainio – 323 eurų už 1 kW galios.

Parama skiriama įsigyti iki 10 kW galios elektrinei. Gyventojai gali įsigyti ir didesnės nei 10 kW galios elektrinę, tačiau finansavimas bus skiriamas už 10 kW.

Kaip ir anksčiau, norint gauti kompensaciją, numatyti terminai per kiek laiko turi būti įrengtos saulės elektrinės. Taip pat gyventojai turės tapti gaminančiais vartotojais.

Paraiškos kompensacijoms gauti teikiamos apvis.apva.lt

Išsamią informaciją apie paramą saulės elektrinėms, kai elektros vartotojas turi galimybę vartoti vietoje pagamintą elektros energiją iš įrengtos saulės elektrinės, galite rasti šioje atmintinėje.

Išsamią ir aktualią informaciją, kai saulės elektrinė geografiškai nutolusi nuo elektros energijos vartojimo vietos, įsigyjama iš elektrinių parkų arba įrengiama elektros energijos vartojimo vietoje daugiabučiame pastate ar jo teritorijoje, galite rasti šioje atmintinėje.

Per trejus metus gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje išaugo beveik keturiolika kartų – 2016 m. jų buvo 248, o 2019 m. pabaigoje pasiekė beveik 3400. Tikimasi, kad šiemet šis skaičius išaugs dar kelis kartus.

Pernai gyventojams saulės elektrinėms individualiuose namuose įsirengti skirti 6,2 mln. eurų.

Lietuva yra viena pirmųjų šalių ES, įtvirtinusi išskirtinę sistemą, kuri leidžia elektros energiją gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje. Taip sudarytos galimybės daugiabučių namų gyventojams tapti elektrą gaminančiu vartotoju, pasigaminančiu ir vartojančiu žalią, švarią ir klimatui draugišką elektrą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.