4 patarimai, kaip naktį nesukaisti savo lovoje

Negalite užmigti, nes lovoje sukaistate? Tai gali virsti rimta problema, jei nieko nedarysite. Nuo patalpos temperatūros priklauso miego kokybė ir pirmiausia reikia atrasti ryšį tarp miego ir kūno temperatūros bei atsižvelgti į aplinkybes, kurios tą temperatūrą gali keisti.

Kokybiško miego problemą galima sumažinti kiek pakoregavus savo vakaro ritualus.<br>„Magrės baldai“ nuotr.
Kokybiško miego problemą galima sumažinti kiek pakoregavus savo vakaro ritualus.<br>„Magrės baldai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2020, 11:21 AM, atnaujinta Feb 28, 2020, 12:55 PM

Problemą galima sumažinti kiek pakoregavus savo vakaro ritualus. Jie užtikrins, kad čiužiniai, ant kurių miegate, nebus kiaurai šlapi kas vakarą, o nakties sapnai nenutrūks tik prasidėję. Taigi, pažvelkime į šią problemą iš arčiau.

Ryšys tarp kūno temperatūros ir miego

Dienos metu jūsų normali kūno temperatūra svyruoja nuo 36,2 °C iki 37,5 °C, tačiau miego metu ji nukrenta iki 35,5 °C. Specialistų teigimu, kuo žemesnė yra kūno temperatūra, tuo gilesnis miegas. Giliausioje miego fazėje kūnas nustoja pats gaminti šilumą, todėl geram nakties miegui labai svarbu, kad kūnas būtų tokioje aplinkoje, kuri palaikytų kūną pakankamai šiltą. Priešingu atveju jūs nubusite nuo šalčio. Visa tai rodo tiesioginį ryšį tarp kūno temperatūros ir miego.

Aplinkos veiksniai

Čiužiniai, padengti storais užklotais, sukuria pernelyg karštą kūnui aplinką, todėl ji atitinkamai pakelia jo temperatūrą. Daugelis žmonių tokiais būdais patys to nežinodami neigiamai reguliuoja savo temperatūrą. Kūnui negerai ir pernelyg aukšta paties kambario temperatūra – dažnu atveju patalpą geriau palaikyti vėsią visos nakties metu. Sukaisti naktį linkę žmonės turėtų ant lovos naudoti ploną, kvėpuojančią patalynę, kuri nestabdytų kraujo cirkuliacijos ir vėdintų kūną.

Kiti miegui įtaką darantys veiksniai yra elektronika, kuri skleidžia trumpųjų bangų (mėlynojo) spektro šviesos srautą, darantį neigiamą įtaką miego hormono – melatonino – gamybai. Dėl šios sutrikusios funkcijos kūno temperatūra užkyla ir tai, be abejo, trikdo sklandų nakties miegą.

Investuokite į gerą čiužinį ir patalynę

Pirmieji pagalbininkai, kurie gali padėti kovoti su naktiniu sukaitimu, yra čiužiniai ir patalynė. Prie stuburo linkių prisitaikantis, nugarai tvirtą atramą užtikrinantis čiužinys padės atsipalaiduoti. Kita jo savybė, tokia kaip speciali medžiaga oro pralaidumui, ir plona, kvėpuojanti patalynė padės kraujui normaliai cirkuliuoti visomis kūno galūnėmis. Su šiomis priemonėmis efektyviai priartėsite prie taip siekiamo kokybiško miego.

Nusiprauskite po šaltu dušu

Taip, kaip jaučiatės eidami miegoti, turi labai didelę įtaką jūsų nakties miego kokybei. Ypatingai, jeigu miegoti einate sušilę, pasidengę per visą dieną susidariusiu prakaito sluoksniu ant odos. Tai nesunkiai ištaisoma, jeigu kiekvieną vakarą palįsite po šaltu dušu. Vėsus vanduo sumažins kūno temperatūrą ir nuplaus visą prakaitą, o tai paruoš kūną vėsiam nakties miegui.

Šalta stiklinė vandens

Kaip dušas bei orui pralaidūs čiužiniai ir patalynė, paprasta stiklinė šalto vandens gali sukurti tokį patį gerą efektą. Dažnai sukaitimas naktį įvyksta dėl dehidratacijos, tačiau išgėrę puodelį vandens papildysite savo kūno skysčių rezervuarą visai nakčiai. Ir, žinoma, jis prisidės prie kūno temperatūros sumažinimo. Atminkite, kad 29 ml talpos stiklinės pakaks efektui pasiekti. Jeigu išgersite per daug, savo nakties miegą sutrikdysite dažnu ėjimu į tualetą.

Nuo miego kokybės priklauso daugelis kitų gyvenimo aspektų – nuotaika, fizinis ir protinis aktyvumas, savijauta, sveikata ir daug kitų kokybiško gyvenimo sudedamųjų dalių. Investuodami laiką į miego efektyvumą, kurį gali padėti pasiekti čiužiniai, patalynė bei vėsus vanduo, tuo pačiu metu investuosite į kiekvieną komponentą, todėl tai paprastas ir tiesiausias būdas pagerinti kiekvieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.