Tokių sąskaitų už šildymą nėra buvę: išskyrė, kurie miestai ir kodėl moka mažiausiai

Prasidėjus kalendoriniam pavasariui galima konstatuoti – tokios šiltos žiemos Lietuvoje dar nebuvo. O ir 2019 metai klimatologų vertinimu pripažinti pačiais karščiausiais metais šalyje, kai temperatūros stulpelis kilo beveik 2 laipsniais aukščiau. Kiek šilta žiema galėjo padėti sutaupyti kelininkams, daugiabučių gyventojams už šildymą ir ką klimatologai žada artimiausiu metu?

Šilumininkai sako, jog rekordiškai šiltą žiemą sąskaitos už šildymą buvo mažesnės visoje Lietuvoje.<br>Lrytas.lt montažas
Šilumininkai sako, jog rekordiškai šiltą žiemą sąskaitos už šildymą buvo mažesnės visoje Lietuvoje.<br>Lrytas.lt montažas
Klaipėdietė senjorė Elena vartydama buto sąskaitas už šildymą lygina, kiek kainavo 90 kvadratų buto šildymas sausį pernai ir šiemet.<br>Stop kadras.
Klaipėdietė senjorė Elena vartydama buto sąskaitas už šildymą lygina, kiek kainavo 90 kvadratų buto šildymas sausį pernai ir šiemet.<br>Stop kadras.
Didžiausios sąskaitos už šildymą šią žiemą buvo siunčiamos į Biržus, Nemenčinę, Kelmę.<br>Stop kadras.
Didžiausios sąskaitos už šildymą šią žiemą buvo siunčiamos į Biržus, Nemenčinę, Kelmę.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Nerija Kaulakienė, „Lietuvos ryto“ televizija

Mar 2, 2020, 7:54 PM, atnaujinta Mar 2, 2020, 8:02 PM

Klaipėdietė senjorė Elena vartydama buto sąskaitas už šildymą lygina, kiek kainavo 90 kvadratų buto šildymas sausį pernai ir šiemet: „ 2019-ųjų pradžioje mokėjau 98 eurus, o dabar 33. Matot, koks skirtumas. Na, maloniau būt buvusi tikra žiema, su daug sniego, bet kad mokėti mažiau reikia, tai yra gerai“.

Šilumininkai susumavo, rekordiškai šiltą žiemą sutaupė ne tik klaipėdietė Elena – sąskaitos už šildymą buvo mažesnės visoje Lietuvoje.

Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius patvirtino, kad kainos už šildymą svyruoja maždaug 10-20 procentų mažiau nei buvo pernai. Išskyrus gal Kauną, kuris ypatingai sumažino šilumos kainas ir sąskaitas, beveik trečdaliu. „Nes čia yra jų kainodaros reikalai, jie grąžina anksčiau surinktas lėšas“, – patikslino V.Lukoševičius.

Mažesnės sąskaitos ne tik dėl šiltos žiemos

Didžiausios sąskaitos už šildymą šią žiemą buvo siunčiamos į Biržus, Nemenčinę, Kelmę.

Mažiausiai už šilumą mokėjo Utenos, Šilutės, Vilniaus daugiabučių namų gyventojai. Sostinėje gyventojai apskritai gauna penktadaliu mažesnes sąskaitas.

Vilniaus šilumos tinklų Klientų aptarnavimo departamento direktorius Laurynas Jakubauskas pridūrė, kad Justiniškių mikrorajono vieno Taikos gatvėje daugiabučio gyventojai mokėjo apie 77 eurus, šiais metais tas pats daugiabutis moka truputį daugiau – virš 50 eurų. Automatiškai jų vartojimas sumažėjo.

Šilumininkai aiškina, jog už šildymą gyventojai moka mažiau ne tik dėl šiltos žiemos, bet ir dėl atpigusio biokuro. Daugelyje šalies katilinių – tai pagrindinis kuras.

V. Lukoševičius teigė, jog biokuras kaip niekada buvo pigus, ir ne tik rudenį, bet ir visą žiemą išsilaikė todėl, kad rinkoje yra jo perteklius. „Tai susiję su tuo, kad mums reikia mažiau dujų, kurios gerokai brangesnės“, – patikslino Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas.

Druskos sandėliai iki šiol pilni

Kadangi sniego Lietuvos gyventojai šią žiemą beveik nematė, sutaupė ir kelininkai.

Statybos ir kelių priežiūros departamento direktorius Petras Dzervus sakė, jog

nuo sezono pradžios išbarstyta 22 tūkstančiai tonų druskos, o pernai per visą sezoną – 125 tūkstančiai tonų. Turint galvoje, kad dabar jau kovas, skirtumas yra išties akivaizdus.

„Tokios žiemos neprisimenu ir net gi mano kolegos, kurie sulaukė garbingos pensijos, nieks neprisimena tokio neįprasto sezono“, – pridūrė P.Dzervus.

Žada rekordinį derlių

Klimatologai teigia, jog visi trys šios žiemos mėnesiai stebino aukšta temperatūra, o sausis buvo 6 laipsniais šiltesnis ir viršijo visų laikų temperatūros rekordus. Pirmam pavasario mėnesiui prognozės taip pat panašios.

Klimatologė Viktorija Mačiulytė sako, kad galima

tikėtis ir vėsesnių orų, atšalimų. Bet kol kas prognozuojama, kad bent jau kovo mėnuo turėtų būti pagal oro temperatūrą šiltesnis nei įprasta mūsų sąlygoms, tai apie 2-2,5 laipsnio šilčiau nei įprastai ir kritulių kiekis didesnis turėtų būti.

Neįprastai šilti orai, anot žemės ūkio specialistų, pradžiugins ir Lietuvos žemdirbius. Jeigu gamta neiškrės netikėtumų, žadamas rekordiškai didelis derlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.