Patarimai kuriant svetainės interjerą: viską keičiantis baldas ir malonios detalės

Atnaujinti svetainę įdomu, bet kartu ir sudėtinga. Todėl interjero dizaineriai pateikia patarimų, kad rezultatas pranoktų lūkesčius. Kad namie karaliautų estetika ir patogumas.

 Patarimai kuriant svetainės interjerą: viską keičiantis baldas ir malonios detalės.<br> 123rf.com nuotr.
 Patarimai kuriant svetainės interjerą: viską keičiantis baldas ir malonios detalės.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 11:18 AM

Minkštas kampas – ir dieną, ir naktį

Miegamajame svarbiausia rami atmosfera, kad būtų galima gerai pailsėti. Virtuvė turi būti patogi maistui gaminti ir ganėtinai jauki pusryčiauti, vakarieniauti. O svetainė? Kiekvienuose namuose jos dydis ir paskirtis skiriasi. Vieta, kur susirenka šeima? Plotas šventėms? Kambarys, kur žaidžia vaikai? O gal erdvė, kurioje miegama, dirbama, poilsiaujama?

Neretai tenka spręsti galvosūkį „viskas viename“.

Jei susidūrėte su šiuo galvosūkiu, jeigu svetainę naudosite ir kaip pasisėdėjimų vietą, ir kaip miegamąjį, vienas baldas gali tapti tikru išsigelbėjimu. Tai minkštas kampas. Džiugina plati išleidžiamų kampų pasiūla. Jie gražiai atrodo, o išleidus atsiranda užtektinai vietos miegoti. Svarbus privalumas – patalynės dėžė. Taigi, dieną svetainė, o naktį – miegamasis.

Minėtina, jog net to paties modelio minkštas kampas gali būti siūlomas skirtingų spalvų. Aptikote neblogą variantą, bet dvejojate dėl spalvos? Ne bėda, mat gamintojai ir pardavėjai neretai siūlo plačią spalvų paletę.

Jaukios reprezentatyvios detalės

Baldų pasirinkimas reikalauja laiko ir pastangų. Tačiau vien jų įsigijimas dar nereiškia, kad patalpoje bus gera ir jauku. Reikia dar šiek tiek pasistengti – imtis dekoro.

Vienas dažnesnių interjero dekoro elementų – pagalvėlės. Jos neapkrauna patalpos, tačiau padeda sukurti šiltą įvaizdį. Nebrangu, galima įvairiausiai kombinuoti, o panorus atsipūsti praverčia kaip minkšta atrama. Ir puikiai dera prie minėtų minkštų kampų.

Svetainę pagyvina knygų lentynos. Tiksliau, pačios knygos lentynose. Kiekviena nugarėlė – savito dizaino, vis kitokios spalvos. Jos kuria puikų įspūdį, sufleruoja apie būsto gyventojų intelektualumą.

Žinoma, interjerą pagyvina ir paveikslai. Tai neprivalo būti brangūs meno kūriniai. Paveikslai gali pratęsti, papildyti pasirinktą spalvinę idėją. Pavyzdžiui, jeigu interjere daug baltos spalvos ir nusprendėte ją derinti su melsvais akcentais, veikiausiai pasirūpinsite piešiniais ar nuotraukomis, kuriose vaizduojama kas nors melsvo (galbūt jūra).

O visa kita – pagal pomėgius. Jei turite sodininkystės gyslelę, svetainę tikriausiai puoš ne viena vazoninė gėlė. Galbūt domitės automobiliais? Kambaryje gali šauniai tikti vienas kitas automobilio modeliukas – tiksli tikro automobilio kopija.

Spalvų žaidimas

Erdvę kuria ir keičia spalvos. Derinant neutralias (baltą, smėlio, rudą) su ryškiomis erdvė tampa gyvybinga, atrodo šiuolaikiškai. Šiltos spalvos (geltona, raudona, oranžinė) suteikia jaukumo, leidžia pajusti, kad tai jūsų asmeninė erdvę. Šaltesnės spalvos (mėlyna, žalia) padeda sukurti ramią nuotaiką.

Interjero dizaineriai pabrėžia vieną svarbią taisyklę – balansą. „Suvaldyti“ ryškias spalvas galima derinant su neutraliomis.

Ieškote ekspresijos? Norite „drąsaus“ interjero? Siūloma naudoti kontrastingas spalvas. Pasitelkite vadinamąjį spalvų ratą. Kontrastuoja priešpriešinės jame esančios spalvos, pavyzdžiui, raudona ir žalia.

Lengviau apsispręsti žinant, kokios tendencijos šiais metais vyrauja. Štai keletas: mėlyna, balta, žalia.

Mėlyna spalva simbolizuoja išmintį, lojalumą. Sukuriama rami atmosfera, kurioje lengva susikaupti. Vadinasi, tai tikrai svarstytinas variantas, jeigu svetainė atlieka ir darbo kambario funkciją. Svetainėje ir miegate? Mėlyna taip pat kuo puikiausiai tiks. Tiesa, neskubėkite susigundyti tamsiais atspalviais, nes gali ir jaukumo, ir šviesos pristigti. Kita vertus, tamsesnė mėlyna vizualiai didina erdvę, todėl tinka turintiems mažas patalpas, bet vertinantiems erdvumą.

Jeigu mąstote apie ryškią, intensyvią mėlyną, interjero specialistai rekomenduoja taip dažyti ne visą patalpą, o, pavyzdžiui, vieną sieną. Ir derinti su lengvomis, šviesiomis, neutraliomis spalvomis, tokiomis kaip balta.

Balta spalva tinka visiems, norintiems šviesaus kambario. Tai švara, aiškumas, erdvumas.

O jei nenorite grynai baltos, esama alternatyvų, pavyzdžiui, dramblio kaulo spalva. Sakoma, kad ji ramina. Be to, tai yra kompromisas ieškantiems šviesaus varianto, bet dėl vienokių ar kitokių priežasčių atsisakantiems baltų sienų. O jeigu baiminatės, kad baltas interjeras gali būti pernelyg nykus, žinokite, kad vaizdas labai pagyvėja pridėjus kitų spalvų akcentų. Vienas kitas persikinio atspalvio ar žalias suvenyras – ir kambarys dar gražesnis.

Dėmesio verta žalia. Tikriausiai girdėjote, kad ji ramina. Be to, ši spalva prašmatni, nepavaldi laikui. Yra visokių žalios atspalvių. Originalumo ir subtilumo nestokoja alyvuogių spalva. Trokštantiems sukurti jaukią, ramią aplinką tai vienas patrauklesnių variantų. Subtilumas galėtų būti šio atspalvio sinonimas.

Yra vienas patarimas, kaip pernelyg neapsunkinti interjero kūrimo užduoties. Nesistenkite maksimaliai atitaikyti kiekvieno daikto atspalvio. Tarkime, jei sienas nudažėte rausvai ir labai norite rausvų fotelių, tikrai nebūtinas identiškas atspalvis. Tai taptų sunkiai įmanoma misija ir pareikalautų daug laiko bei jėgų. O rezultatui įtakos nelabai turėtų.

Dėlionės detalės

Svetainės atnaujinimas primena dėlionę. Tai nemenkas galvosūkis. Galvą tenka pasukti ir renkantis baldus. O komodų, sekcijų, minkštų kampų ir daug kitų baldų rasite apsilankę Baldusale.lt. Susikurti norimą interjerą – nors ir iššūkis, bet įdomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.