Nuspalvino vakarėjantį senamiestį – Vilniuje jau kvepia Kalėdomis

Stiklo kvartalą, įsikūrusį tarp Rotušės aikštės ir Dominikonų g., bei Savičiaus gatvę užliejo Kalėdų nuotaika. Verslo savininkų duris jau puošia 66 Kalėdų eglutės, o vakarais šviečia ir širdžių instaliacija.

Stiklo kvartalui egles padovanojo viena jomis prekiaujanti įmonė.<br> LR archyvo nuotr.
Stiklo kvartalui egles padovanojo viena jomis prekiaujanti įmonė.<br> LR archyvo nuotr.
Stiklių ir Gaono gatvėse galima grožėtis išskirtiniais S.Vaitiekūno debesimis.<br> LR archyvo nuotr.
Stiklių ir Gaono gatvėse galima grožėtis išskirtiniais S.Vaitiekūno debesimis.<br> LR archyvo nuotr.
 LR archyvo nuotr.
 LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-11-24 16:57, atnaujinta 2020-11-25 10:29

Stiklo kvartalui egles padovanojo jomis prekiaujanti įmonė, išgirdusi Stiklo kvartalo ir Savičiaus gatvės bendruomenės pagalbos prašymą padėti pasipuošti ir per karantiną, kai daugelio smulkiųjų įmonių verslas atsidūrė ant prarajos krašto.

Šiuo metu Stiklių ir Gaono gatvėse eksponuojama subtili Stiklo kvartalo rezidento menininko Sauliaus Vaitiekūno debesų instaliacijų paroda „Nešantys lietų“.

Nuo lapkričio 9-osios Savičiaus gatvėje pasivaikščioti po Senamiestį kviečia dar viena laikinų instaliacijų galerijos „Art(erija)“ vieta, kur eksponuojama menininkės Julijos Janus kurta, po visą gatvę keturiose vietose išskirstyta 12 širdžių instaliacija.

Ant grafito atspalvio tūrinių šviečiančių širdžių menininkė pavaizdavo žmogaus rankų simbolius, glaudžiai susijusius su Savičiaus gatvės identitetu.

Ši gatvė turi labai prieštaringą istoriją, čia kadaise yra buvęs ir raudonųjų žibintų kvartalas, ir įkurta pirmoji Lietuvos masonų ložė, čia gyveno menininkai, universiteto profesūra ir prostitutės.

Siauriausią Vilniaus senamiesčio gatvę puošia M.K.Čiurlionio namai, susikaupti ir pasimelsti kviečia Vilniaus Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia, čia įsikūrę daug restoranų, barų, mados, juvelyrikos dirbtuvių-butikų.

Labai simboliška ir instaliacijos kūrimo istorija. Pradėjus kurti su Savičiaus gatvės bendruomene suderintą projektą bendraautorė Viltė Žilėnaitė užsikrėtė COVID-19.

Menininkė delsė, svarstė atidėti projekto įgyvendinimą. Viltei sveikstant jos mama J.Janus, pasikalbėjusi su draugais, nusprendė, kad atidėti vis dėlto negalima, nes tai reikštų pasidavimą pandeminiam slogučiui.

„Rankų, pavaizduotų ant širdžių, simboliai reiškia: „Aš Tave globoju, Aš su Tavimi dalinuosi, meldžiuosi už Tave, laukiu Tavęs, sveikinu Tave ir linkiu Tau sėkmės“, – sakė širdžių instaliacijos autorė J.Janus.

Asociacija „Miesto kvartalas“ kuria Stiklo kvartalo ir jo partnerių vietokūrą Vilniaus mieste.

Neseniai įsitraukus Savičiaus ir Dominikonų gatvių kūrybingai bendruomenei šia akcija norima nuspalvinti vakarėjantį Vilniaus senamiestį ir paskatinti Vilniaus miesto bendruomenę paversti ištuštėjusį Senamiestį saugia pasivaikščiojimų vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.