Vilnietis ant stogo įsirengė 35 kv. metrų saulės elektrinę – dabar turi ką patarti kaimynams

Tomas Stulpinas jau seniai svarstė apie saulės elektrinę, kol galiausiai nusprendė – laikas pokyčiams, jis nori pats tapti elektros gamintoju. Statybų sektoriuje dirbantis vilnietis save vadina praktišku žmogumi, todėl abejonių, kodėl naudoti ant savo namo įrengtus saulės modulius verta, nekilo – tai apsimoka dėl daugelio priežasčių.

Maždaug 35 kv. metrus užimančią saulės elektrinę jis įsirengė ant namo stogo, modulius sustatė ant specialios stoginės, dengiančios automobilių parkavimo vietas.
Maždaug 35 kv. metrus užimančią saulės elektrinę jis įsirengė ant namo stogo, modulius sustatė ant specialios stoginės, dengiančios automobilių parkavimo vietas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 11:27 AM, atnaujinta Jun 15, 2021, 11:29 AM

Pasak jo, tokį sprendimą lėmė trys pagrindiniai faktoriai: dalinis Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) finansavimas, noras prisidėti prie švaresnės energijos gamybos bei galimybė sutaupyti, siekis mažiau mokėti už elektrą.

„Jei ne valstybės parama, galbūt apsispręsti būtų sunkiau, tačiau sužinojęs apie galimą APVA paramą, nesudvejojau. Daug skaičiau, gilinausi, galiausiai pateikiau paraišką. Žinia apie tai, kad dalį investuotų lėšų galima susigrąžinti, išjudino procesus apie kuriuos svarsčiau jau seniai – aplikavau dar su pirmąja banga, o metų pabaigoje jau turėjau įrengtą saulės elektrinę“, – pasakoja T. Stulpinas.

Maždaug 35 kv. metrus užimančią saulės elektrinę jis įsirengė ant namo stogo, modulius sustatė ant specialios stoginės, dengiančios automobilių parkavimo vietas. „Džiaugiuosi tokiu sprendimu, elektrinė labai gražiai įsikomponavo, nepakeitė paties namo vaizdo, jos praktiškai nesimato“, – sako pašnekovas.

Ir nors pirmi du 2021-ųjų mėnesiai nebuvo patys efektyviausi, kovą jis jau sako pajautęs realią saulės elektrinių naudą.

„Sausis ir vasaris – tamsiausi metų mėnesiai, be to, jie buvo gausūs sniego, moduliai buvo apsnigti, todėl ir elektros pagaminta buvo mažiau.

Tačiau nuo kovo 1 dienos pajaučiau skirtumą, už šį mėnesį elektros sąskaita sumažėjo perpus“, – tikina jis.

Pasak T. Stulpino, šiltuoju vasaros sezonu rezultatas turėtų dar labiau džiuginti, ilgesnės ir labiau saulėtos dienos turėtų atnešti didesnį atsiperkamumą. „Kol kas esu labai patenkintas. Saulės elektrinę turėti naudinga visomis prasmėmis, jei tik yra galimybė – tikrai siūlyčiau įsirengti, pasinaudoti ir valstybės parama“, – komentuoja T. Stulpinas.

Savo pavyzdžiu jis jau įkvėpė ir kaimynus – vienas jų taip pat nusprendė nedelsti ir įsirengė elektrinę, kitas svarsto teikti paraišką paramai gauti.

„Tikrai išjudinome procesus ir dėl to smagu dvigubai. Manau, kad turėti saulės elektrinę apsimoka finansiškai, ypač tuomet, jei namuose naudojama geoterminė šildymo sistema, jei šildymui reikalinga elektra – tokiu atveju turėti nuosavą saulės elektrinę tikrai verta. Tačiau ne ką mažiau svarbu, kad įsirengęs tokią elektrinę gali prisidėti prie švaresnės ateities kūrimo, labiau saugoti gamtą, išnaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius“, – sako T. Stulpinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.