Neseniai saulės elektrinę įsirengusi Radviliškio rajono gyventoja įžvalgomis dalijasi su kaimynais

„Jei gali geriau gyventi jau šiandien, to atidėti rytojui – neverta“, – įsitikinusi Radviliškio rajono Aukštelkų seniūnijos seniūnė Alma Kubilinskienė. Praėjusiais metais sužinojusi apie galimybę gauti valstybės paramą saulės elektrinių įrengimui ji ilgai nesvarstė – žengusi šį žingsnį ne tik tapo žalios energijos gamintoja, bet ir gerokai sumažino kasdienes išlaidas.

„Jei gali geriau gyventi jau šiandien, to atidėti rytojui – neverta“, – įsitikinusi Radviliškio rajono Aukštelkų seniūnijos seniūnė Alma Kubilinskienė.<br>Autorių nuotr.
„Jei gali geriau gyventi jau šiandien, to atidėti rytojui – neverta“, – įsitikinusi Radviliškio rajono Aukštelkų seniūnijos seniūnė Alma Kubilinskienė.<br>Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-23 14:42

„Įsirengusi saulės elektrinę finansinę naudą pajaučiau jau pirmąjį mėnesį – jei anksčiau už elektrą tekdavo sumokėti apie 40–50 eurų, dabar – visiškai nemoku“, – džiaugiasi A. Kubilinskienė.

Saulės modulius ji įsirengė praėjusių metų pabaigoje. Tuomet atvykę „Ignitis“ darbuotojai patarė išnaudoti kieme esantį ūkinį pastatą – jo stogas buvo neseniai pakeistas, be to, šlaitas nuolat apšviestas, nėra jokių trikdžių, galinčių riboti saulės energijos gamybą. Čia buvo pastatyta beveik 10 kW elektrinė.

Išnaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius Aukštelkų seniūnijos seniūnė sako norėjusi jau kurį laiką. Ją įkvėpė ir jau turinčių saulės elektrines pažįstamų pavyzdys, taip pat netoliese esančiame kaime pastatytas saulės parkas, kuriame nutolusios saulės elektrinės dalį gali įsigyti gyventojai – kasdien pravažiuodama pro jį vis pagalvodavo, jog ir pati kažko panašaus norėtų.

„Kaskart pamačiusi susigundydavau, pagalvodavau apie saulės teikiamas naudas. Girdėdavau, kad žmonės patenkinti, kad tai ir finansiškai naudinga, pati vis dažniau pasvarstydavau. Todėl išgirdusi apie Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) skiriamą paramą nebedvejojau, pasakiau sau – reikia, kada, jei ne dabar?“ – pasakoja A. Kubilinskienė.

Pasak pašnekovės, 2020 m. valstybės parama, kuria buvo kompensuojama iki 3230 eurų saulės elektrinių arba saulės parko dalies įsigijimui, tapo didele paskata. APVA dėka jai pavyko sutaupyti maždaug trečdalį investuotos sumos.

„Susigrąžinau daugiau nei 3 tūkst. eurų, labai tuo džiaugiuosi. Parama paskatino mąstyti ir keliais žingsniais į priekį – tuos pinigus nusprendžiau investuoti į šilumos siurblį, noriu namuose įsirengti oras-vanduo siurblį, dėl APVA paramos kreipiausi ir seno šildymo katilo keitimui, kuria buvo galima susigrąžinti iki 50 proc. išlaidų“, – pasakojo A. Kubilinskienė.

Planuose esantis šilumos siurblys seniūnei padėtų gyventi dar ekologiškiau ir ekonomiškiau, įsirengusi jį ji galėtų dar labiau sutaupyti, nors jau dabar tikina matanti finansinį tokių sprendimų atsiperkamumą.

„Tiksliau paskaičiuoti, kada šios investicijos atsipirks, galėsiu jau po vasaros sezono – saulėtos dienos sugeneruos daug daugiau elektros. Be to, sumažinti išlaidas turėtų ir siurblys – dabar malkoms su šeima išleidžiame mažiausiai 1,5 tūkst., todėl neabejoju, kad atsiperkamumas bus labai greitas, vos keli metai“, – tikino ji.

A. Kubilinskienės namuose elektros suvartojimo poreikiai panašūs kaip ir daugelyje namų ūkių, kiek daugiau elektros sunaudoja tik turima elektrinė pirtis, kurią šeima įjungia maždaug du kartus per savaitę.

„Labai mėgstame pasipirtinti, tačiau turėdami sauną norime, kad būtų ne tik malonu, bet ir patogu ją naudoti. Turima saulės elektrinė, o ir būsimas šilumos siurblys išsprendžia daugelį rūpesčių“, – sako ji.

Savo pavyzdžiu pašnekovė sako jau užkrėtusi ir kitus pažįstamus – pamatę saulės elektrinės teikiamus privalumus ne vienas ėmė svarstyti apie galimybę pasistatyti „Ignitis“ saulės modulius ir ant savo namų stogų.

„Smagu dalintis patirtimi, kai esi tikrai patenkinta. Rekomenduočiau pasinaudoti APVA parama visiems, ypač jauniems žmonėms. Mano sūnus gyvena Vilniuje ir vis mane pamoko – reikia domėtis technologijomis, reikia investuoti į švaresnę aplinką, tvaresnį vartojimą. Labai džiaugiuosi, kad jaunimas vis garsiau pasisako už žalią energiją, gamtos saugojimą. Prie to galime prisidėti visi drauge“, – įsitikinusi A. Kubilinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.