Jei tvarkytis jums tikra kančia – paprasti patarimai padės tai padaryti kur kas greičiau ir paprasčiau

Gyvenimo aprašymuose dažnas mėgsta pasigirti esąs tvarkingas ar organizuotas, visgi daug dažniau namų ruoša, nešvarūs indai ir aplink kojas besipinančios skirtingos kojinės kelia lengvą paniką, nes vėl teks tvarkytis. Pažvelkite į savo namus „svečio akimis“ ir nuoširdžiai atsakykite sau, kas juose nervina, ką nuolat atidėliojame, ko turime per daug ir kodėl?

Tvarkytis gali būti smagu!<br>123rf nuotr.
Tvarkytis gali būti smagu!<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 9:18 AM

Šaknys – vaikystėje

Palaikyti tvarką savo aplinkoje yra tam tikras įprotis. Jam susiformuoti reikia nuoseklių treniruočių ir, pageidautina, nuo mažens. Vaikai greitai ir gana gerai įsisavina naujus dalykus, o sunku daryti tai, ko nesi pratęs, ar augdamas šeimoje nesi matęs.

Turim atskirti pomėgį ar nemėgimą tvarkytis ir nesitvarkymą. Galime nemėgti, bet palaikyti minimalią tvarką savo aplinkoje turime kiekvienas. Tačiau jei net pažinę tvarkingą aplinką šeimoje, suaugę pasirenkame netvarką – tai jau šį tą reiškia. Neretai netvarka namuose simbolizuoja netvarką mūsų asmenybėje: gal esame kryžkelėje, krizėje, ir netvarka tampa tam tikru veidrodžiu. Jei į tvarkymąsi žiūrime kaip į siaubingą prievolę, matyt, vaikystėje ar paauglystėje mus mokė neišmintingai, bardami, priekaištaudami, spausdami į kampą. 

Jei savo vaikus įtraukiame į buitinius reikalus, pareigas, žaisdami parodome paslaptis, kaip vienus ar kitus dalykus daryti paprastai, su nuotaika – vaikai tai gana lengvai perims.

Kita vertus, paauglystė kai kuriems žmonėms yra įtemptas laikas. Paauglio pasaulis maištingas, kupinas ieškojimų, kitaip tariant, netvarkingas, tad kambario aplinka tai dažnai atspindi. Tuo laikotarpiu siūlau tėvams visgi labiau investuoti į santykius, o ne į konfliktus su paaugliu dėl netvarkos kambaryje. Tik susitarkite, jog būtų paisoma higienos normų ir netvarka neišeitų už jo kambario ribų. Paauglystės bangos anksčiau ar vėliau nurims.

Kokie žmonės nemėgsta tvarkytis

Situacijų ir įpročių, kurie apsunkina tvarkymąsi, gali būti įvairiausių. Rūpinimuisi namais reikia energijos ir pozityvumo, tad pavargusiam, liūdnam žmogui tai gerokai sunkiau. Tvarkytis sudėtinga ir perfekcionistams – tobulumo visuomet siekiantiems žmonėms, kurie nepradeda tvarkyti namų, jei neturi tam daug laiko, nuotaikos, idealių sąlygų ir t. t. Moterys dažnai pačios apsisunkina namų darbus, neleisdamos kitiems šeimos nariams padėti, manydamos, kad viską atlieka geriausiai. Tačiau kritika ir bambėjimas tik trukdo namų jaukumui, lengvai kasdienybei.

Tvarkytis sunkiau ir tiems, kurie mano, kad tai neprasmingas užsiėmimas, atimantis daug brangaus laiko. Dėl tokio požiūrio namai retai kada būna tvarkingi, nes žmonės neskiria laiko ir energijos tam, kas neatrodo svarbu. 

Yra geras posakis: gyvenimas susideda iš 10 proc. aplinkybių ir 90 proc. mūsų požiūrio į jas. Nežinau, ar reikia nemalonius dalykus paversti maloniais, bet brandžiam žmogui suvokti, kad minimali tvarka aplinkoje reikalinga, turbūt įmanoma. Nemažai dalykų, kurių nenorime, padaryti turime ir galime nekeldami dramos. Mąstykime pozityviai ir padėkime sau. Tada bus lengviau.

Tvarkymasis gali tapti žaidimu

Tvarkymąsi galima paversti žaidimu. Bet kuris mūsų gyvenime atliekamas veiksmas gali virsti žaidimu, o kalbant apie tvarkymąsi, tai padaryti paprasta. Be to, tvarkomės savo namuose – saugiausioje, intymiausioje aplinkoje, tad čia galime leisti sau išdykauti, būti savimi, atsipalaiduoti ir užsiimti kad ir keisčiausiais, bet mus pačius džiuginančiais dalykais.

Mažam vaikui visada galime pasisiūlyti padėti patys, galime patį tvarkymosi procesą paversti patraukliu žaidimu, pavyzdžiui, lenktyniaujant, kuris greičiau sutvarkys daiktus ar tam tikrą erdvę. Vyresniam vaikui labai padeda motyvuojanti jo pareigų ir darbų lenta, kurioje surašomos jo pareigos ir renkami taškai už darbų namuose vykdymą, o pasiekti rezultatai įvertinami pramoga ar materialiu paskatinimu.

Paprasti patarimai

Tvarkomės tam, kad kuo greičiau pamatytume rezultatą, todėl ir nesimėgaujame procesu Visgi, jei patį tvarkymo procesą padarytume smagiu, ar bent jau patikėtume, kad jis gali būti bent iš dalies džiaugsmingas, nekeiksnotume šios neišvengiamos pareigos.

Pasiruoškite ausinuką ir tvarkydamasis klausykitės vertingos audio knygos ar paskaitos, kuriai šiaip neturite laiko.

Žiūrėkite į tvarkymosi procesą kaip į mankštą, ypač, jei svajojate, bet vis negalite skirti laiko sporto klubui.

Pasigaminkite didelį puodelį kavos, arbatos (arba vandens su citrina), kuris kartkartėmis atgaivins tvarkymosi metu.

Moterims: susiraskite patį ryškiausią turimą lūpdažį ir paryškinkite juo savo lūpas. Užtenka mažo žingsnelio, kad pamačiusi save veidrodyje nusišypsotum ir turėtum progą pasidžiaugti savimi.

Meskite į šoną chalatą (geriausia – tiesiog pakabinkite jį į spintą), nes jis neįkvepia aktyviam ir džiaugsmingam tvarkymuisi. Užsivilkite patogius drabužius, su kuriais jaustumėtės gražiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?