Kalėdų stebuklą sukurti lengva: tvarios ir originalios dovanų pakavimo idėjos

Neseniai Škotijoje vykusi Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencija (COP26) darkart atkreipė viso pasaulio dėmesį į būtinybę rūpintis planetos ateitimi. Todėl tvarumas, tampantis pagrindine šių dienų aktualija, įkvepia kitaip švęsti ir svarbiausią metų šventę – Kalėdas. Jas sutikti tausojant aplinką galima išties jaukiai bei originaliai: renkantis perdirbamas dekoracijas, gamtai draugiškas eglučių alternatyvas, daugiau dėmesio skiriant artimiesiems ir dovanojant ekologiškas dovanas.

Pexels nuotr.
Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 3:44 PM

Kaip pastarąsias pakuoti tvariai bei Kalėdas švęsti ne tik džiugiai, bet ir atsakingai, patarimais dalinasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai.

Atskleidžia, kas džiugina labiausiai

Kalėdas kurti kartu. Tokiu gražiausių metų švenčiu kvietimu, sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, prekybos tinklas šiemet pradėjo savo kalėdinę kampaniją. Todėl, anot jos, didžiausias dėmesys per šias Kalėdas, kaip ir pernai, yra skiriamas darbuotojams bei klientams.

„Gyvename laiku, kuomet privalome ypatingai rūpintis vieni kitais. Užtikrinti, kad visi būtume sveiki, saugūs, išklausyti. Todėl būtent žmogiškas ryšys šiandien yra pats svarbiausias. Tik jis sukuria tikrąjį Kalėdų stebuklą: didžiausias vertybes, šiltus tarpusavio santykius, norą bendrauti, dalintis dėmesiu. Tokiais principais paremtas ir tvarumas, kai prioritetu tampa ne vartotojiškumas, o rūpestis gamta, planeta, aplinkiniais. Ne veltui mes kviečiame atsigręžti i esančius šalia – šeimą, draugus, kolegas. Tik taip Kalėdos bus jaukios, šiltos ir įsimintinos“, – pastebi E.Dapkienė.

Pasak pašnekovės, tvarių Kalėdų esmė yra daugiau bendravimo ir mažiau daiktų, tačiau tai dar nereiškia, kad nereiktų puošti namų ar artimųjų džiuginti dovanomis.

Be šių kalėdinių simbolių neliktų ir pačios šventės žavesio. Tačiau, renkantis dovanas, galima atkreipti dėmesį į keletą tvarumo taisyklių. Jos pabrėžia, jog didžiausias džiaugsmas yra ne dovanų kiekis, o kokybė. Todėl nebūtinai pastarųjų turėtų būti labai daug – neretai užtenka mažos, apgalvotos staigmenos, kuri būtų iš pačios širdies.

Kai staigmenomis pasirūpinta, metas apgalvoti, kaip pastarąsias įteikti. Dovanų įpakavimas sukuria pirmąjį džiaugsmą ir įspūdį, todėl pasistengti išties verta. Dar geriau, kai staigmenos supakuotos tvariai – štai keletas idėjų, kaip tai padaryti.

Natūralume slypi tikrasis grožis

Pabandykite šiemet išmėginti ką nors naujo dekoruojant dovanas – pavyzdžiui, vietoje plastikinių kaspinėlių pabandykite papuošti dovaną natūraliomis medžiagomis. Tai gali būti medžio šakelės, cinamono lazdelės, kankorėžiai ar knygų puslapiuose sudžiovintos gėlės bei medžių lapai.

Kūrybiškų idėjų jūs galite pasisemti vos išėję pasivaikščioti po gamtą ar tiesiog pažvelgę į savo Kalėdų eglutę. Netgi nuo jos galite nuskinti žalią ir skaniai kvepiančią šakelę, kuri taps gražiausiu papuošimu jūsų dovanai.

Pati dovana – kaip pakuotė

Jei įsiklausysite į artimųjų norus ir jiems padovanosite kokybišką dovaną, tikėtina, pastarosios įpakavimas bus išties dailus. Todėl net nebereikės tokios staigmenos pakuoti papildomai.

Graži dėžė ar pakuotė visą darbą padarys pati – beliks tik papildyti jas keliais akcentais. Pavyzdžiui, perrišti spalviškai derančia juostele, papuošti augalais ar eglės šakele ir – viskas. Tobulas įpakavimas.

Mažiau popieriaus – daugiau kūrybos

Įkvėpimo ir medžiagų dovanų pakavimui namuose – apstu. Todėl pirkti specialų popierių, maišelius ar kaspinus tikrai nebūtina. Juolab, kad šias pakavimo medžiagas perdirbti yra sudėtinga. Kas gali jas pakeisti?

Atsakymo toli ieškoti nereikia – seni mados žurnalai, laikraščiai, turimos pakuotės, medžiagų atraižos ir įvairiausi jau panaudoti likučiai tinka kuo puikiausiai.

Juolab, taip supakuotos dovanos atrodys originaliai, netradiciškai bei parodys, kiek meilės įdėjote į darbą. Taigi – išlaisvinkite kūrybiškumą ir įprastą pakavimo popierių pakeiskite tvariomis alternatyvomis.

Iš tamsos – į šviesą

Net neverta abejoti, kad tamsiame kone kiekvienos virtuvės kampe tūno iš parduotuvės parsinešta kartotinė pirkinių dėžė, perdirbto popieriaus ar medžiaginis maišelis. Suteikite jiems antrą gyvenimą.

Tvariai padekoruokite, papuoškite kaip norite, galų gale – perdažykite. Tuomet šie galbūt jau nebenaudojami daiktai bus patys laimingiausi, galėdami drauge su dovanomis pradžiuginti artimuosius. O gerai pasistengus, jie net ir nepastebės, kad rankose laiko dėžę ar maišelį, nuolatos matytus virtuvėje. Atskleiskite paslaptį – juoko pliūpsnis garantuotas.

Kita dovana – ta pati pakuotė

Svarbu nepamiršti, kad dovanų įpakavimai gali būti panaudoti daugiau negu vieną kartą. Kaskart atsargiai išpakuokite dovaną, stengiantis kuo mažiau pažeisti įpakavimo popierių, dėžutę ar kitą medžiagą. Ją galite tvarkingai pasidėti stalčiuje ir kitąkart panaudoti pakuojant naują dovaną.

Jeigu, pavyzdžiui, išpakuojant šiek tiek pasižeidė pakavimo popierius – tai ne bėda. Ateityje jį galite sukarpyti juostelėmis ar kitomis įvairiomis formomis – tai padės dar originaliau papuošti dovaną.

Taip pat su namiškiais galite sutarti dėl naujos taisyklės – išpakavę artimojo dovaną, grąžinkite jam įpakavimą, kad šis galėtų kitąmet ir vėl ją panaudoti naujos dovanos papuošimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.