Nedrįstate į namus pasikviesti svečių? Sužinokite, kaip tai pakeisti

Kone ketvirtadaliui Lietuvos gyventojų gera psichologinė savijauta neatsiejama nuo susibūrimų savo namuose, rodo IKEA „Gyvenimas namuose“ tyrimas. Tačiau tik kas trečias sako, kad jų namai tam pritaikyti. Kodėl ne visi jaučiamės galintys priimti namuose sau brangius žmones ir kaip tai pakeisti?

Sulankstoma kėdė.
Sulankstoma kėdė.
Išskleidžiamas stalas.
Išskleidžiamas stalas.
Krepšiai daiktams laikyti.
Krepšiai daiktams laikyti.
Stumdomas vežimėlis.
Stumdomas vežimėlis.
 Sofa-lova.
 Sofa-lova.
 Dėžutėms daiktams laikyti.
 Dėžutėms daiktams laikyti.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-02-05 09:00

Psichologas Paulius Rakštikas sako, kad psichologinės gerovės puoselėjimui svarbus bendravimas su kitais, tad priklausyti tam tikrai bendruomenei, bendraminčių būreliui ar kitaip palaikyti bendravimą su kuo įvairesniais žmonėmis itin svarbu, o ypač pandemijos laikotarpiu. Na o kuo artimesnis mums žmogus, tuo dažniau jį norėsime matyti savo namuose, mat namai – itin intymi erdvė. Tačiau IKEA tyrimas „Gyvenimas namuose“ rodo, kad tokio, atrodytų, paprasto poreikio, kaip susibūrimas namuose su draugais ir artimaisiais – dalies namai netenkina. IKEA interjero dizainerė pataria, kaip padaryti namus tinkamus priimti svečius ir kaip rasti vietos visiems prie stalo.

Seniai nedarytas remontas?

Jei svečių į namus nedrįstate kviesti dėl seniai nedaryto remonto, IKEA interjero dizainerė dalijasi gudrybe. „Patariu apžiūrėti ir įvertinti kuris iš baldų yra labiausiai nusidėvėjęs ar neatlieka savo funkcijos ir jį pakeisti nauju. Taip pat atsakykite sau į klausimą, kurie iš turimų baldų ar aksesuarų morališkai paseno ir kelia tik niūrias emocijas. Čia galioja taisyklė – mažiau yra daugiau. Rekomenduočiau namų atnaujinimą pradėti nuo šio žingsnio, taip namai neapsikraus papildomais baldais, o bus tik atnaujinti seni. Taip pat, tokį namų atnaujinimą galima daryti palaipsniui, paskirstant išlaidas laike“, – sako IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

Kitas būdas atnaujinti namų ar kambario, kuriame priimsite svečius interjerą, yra tekstilė. Vos atnaujinus užuolaidas, kilimą, pagalvėles ir keletą derančių aksesuarų bei taip įnešus į namus naujų spalvų, interjeras atsigaus net ir neišleidžiant didelės sumos. Čia svarbu atminti, kad norint sukurti vientisą ir tvarkingą vaizdą – tekstilės detalės ir aksesuarai turi derėti tarpusavyje ir prie kitų namuose esančių baldų, sienų spalvų.

Jaudinatės dėl netvarkos?

Norėtumėte pas save pasikviesti svečių, bet pergyvenate dėl netvarkos? Chaosą ir netvarkos įspūdį dažniausiai kuria per didelis daiktų kiekis, atvirose lentynose arba ant baldų paviršių laikomi daiktai, daug skirtingų spalvų ir raštų.

„Kiekvienas daiktas namuose turi turėti savo vietą į kurią visuomet sugrįžta. Norint lengvai palaikyti tvarką namuose, pirmiausia – atrinkite nenaudojamus daiktus ir perleiskite juos kitiems. Jie ne tik užima vietą, bet ir atima jūsų laiką juos tvarkant. Likusius daiktus siūlau sugrupuoti į įvairaus dydžio dėžutes. Net jei daiktai laikomi stalčiuose – dėžutėse jie užims mažiau vietos, juos bus lengviau rasti, o stalčiai bus talpesni tad ir ant baldų paviršių nusės mažiau daiktų.

Atvirose vietose patogu naudoti didelius krepšius žaislams, pledams ar kitiems daiktams laikyti. Vienodos dėžės taip pat puikus sprendimas paslėpti daiktams atvirose lentynose“, – sako E. Nemanė. Ji priduria, kad taip susitvarkius ne tik bus drąsiau pasikviesti svečių, bet ir reikės rečiau tvarkytis.

Kur susodinti svečius?

Svečių į namus vakarienėms ar vakarėliams vengiate kviesti, nes neturite galimybės jų susodinti prie vieno stalo? Tokioje situacijoje nepamainomas sprendimas yra išskleidžiamasis arba ištraukiamasis stalai. Toks stalas užima labai nedaug vietos, bet esant reikalui sutalpins krūvą svečių.

„Jei prie stalo norite žaisti stalo žaidimus, o maistui nebelieka vietos – nepamainomas sprendimas yra stumdomas vežimėlis. Ant jo galima laikyti arbatą, desertus ir kitus reikmenis. Jis pravers ir kaip papildomos lentynėles namuose“, – sako interjero dizainerė.

Tokioms situacijoms pravers ir sulankstomos kėdės, kurias, jų nenaudojant, galima kabinti ant sienos ar laikyti spintoje. Viena ant kitos sudedamos taburetės, taip pat neužima daug vietos, bet atvykus svečiams – labai pravarčios.

Interjero dizainerė taip pat ramina tuos, kurie neturi pakankamo kiekio vienodų indų svečiams – pasak, jos, ant stalo stilingai gali atrodyti ir skirtingi indai. Kad viskas atrodytų tvarkingai – juos apjungti reikėtų vienspalve derančia staltiese, vienodomis servetėlėmis, derančiais, pasikartojančiais aksesuarais.

Negalite pasikviesti svečių ar giminių nakvynei?

Negalite pasikviesti iš toli atvykstančių giminaičių ar draugų, nes neturite svečių kambario arba kur jų apnakvindinti? Interjero dizainerė čia ragina rinktis funkcionalią sofą-lovą, kuri dienos metu užims nedaug vietos, bet leis svečiams patogiai susėsti, o naktį pavirs patogia dvigule lova. Kušetė taip pat gali būti naudojama, kaip sofa dieną, ant jos pridėjus daug pagalvėlių, o naktį pavirsti lova. Rinkitės tokius sofos-lovos arba kušetės sprendimus, kurie turės ir stalčius. Juose galėsite laikyti patalynę svečiams, bei paslėpti kitus daiktus.

Kaip sukurti jaukumą?

Na ir, žinoma, kiekvienam svarbu, kad jų namuose svečiai jaustųsi jaukiai. Raminančios ir intymios atmosferos kūrimui visada svarbus apšvietimas. Jei neturite reguliuojamo apšvietimo – rinkitės keletą apšvietimo sprendimų skirtingose kambario vietose. Tam puikiai tiks įvairūs, jaukią šviesą skleidžiantys grindiniai ar staliniai šviestuvai. Jauki tekstilė – pagalvėlės, kilimas ir pan. taip pat suteiks erdvei jaukumo. Na, o gėlės – nesvarbu tikros ar priežiūros nereikalaujančios dirbtinės – suteikia šventiškumo nuotaiką ir įneša gyvybės bet kokiai erdvei.

Daugiau idėjų ir ekspertų patarimų apie vidinę pusiausvyrą namuose – www.IKEA.lt

Parengta bendradarbiaujant su IKEA Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti